Stovka zostane v utorok ohrdnutá. Pálffy uprednostnil zdravie

Žigmund Pálffy
Žigmund Pálffy (Autor: tasr)
Vojtech Jurkovič|23. feb 2009 o 21:00

Žigmund Pálffy už stobodovú hranicu v dlhodobej časti sezóny neprekoná, jej pokorenie si necháva na play-off. Skaličan tak šetrí seba a na diaľku i Demitru, ktorý má desiate výročie gesta za pol milióna. Zároveň ukázal, že je naozaj veľkým hokejistom.

BRATISLAVA. Bývalý spoluhráč z reprezentácie najskôr v sobotu preskočí v historickej štatistike slovenskej extraligy druhého. Starší Žigmund Pálffy (36) mladšieho Pavla Demitru (34).

Spoločné majú magnetické ovládanie puku, brilantnú techniku, oči na chrbte pri prihrávke, ale aj formát hráčov s veľkým H. Necítia potrebu hrnúť sa do novín, štatistík.

Ešče jeden do sto!, povzbudzovala informačná kocka na skalickom štadióne v nedeľňajšom stretnutí s Trenčínom. Adresát Žigmund Pálffy dal dva pekné góly, no rekordného stého bodu sezóny sa nedočkal. Zatiaľ.

Trenčianskou kabínou šmrncnutí frajeri nechávajú namiesto úst radšej hovoriť svoje hokejky. Podobnosť s gestami Švehlu, Gáboríka či Mariána Hossu zrejme nie je náhodná.

Pálffy vynechal dnešný posledný zápas základnej časti, hoci sa pripravil o stobodový rekord, ktorý by mal navždy svoju váhu. Nepochybne žičlivou obeťou by bol na diaľku Pavol Demitra, ktorý presne pred desiatimi rokmi spáchal neuveriteľný príbeh. Stál ho po milióna dolárov, čo dlho nechápala celá NHL.

Demo sa v drese Saint Louis v poslednom zápase základnej časti za stavu 3:2 pri power play súpera rútil sám na opustenú bránku na ľade Los Angeles. Keby dal do prázdnej bránky gól, osobná štatistika by sa mu z 89 posunula na métu 90 bodov. Pohodlným zásahom by splnil limit na vyplatenie bonusu pol milióna dolárov (splátkovo rozložené na dva roky).

Veľkorysý útočník, čo máva vždy hlavu hore, však zbadal, že mu vedľa korčuľuje spoluhráč Scott Young. Ten bol v podobnej situácii v osobnom hodnotení. Ak by dal svoj 25. gól, zo zmluvy by mu plynulo 300­-tisíc dolárov, Demitrovi stačila aj asistencia. Kombináciu za 800-­tisíc dolárov v poslednom momente zrušil český obranca Los Angeles Jaroslav Modrý, ktorý v páde zblokoval puk smerujúci do prázdnej bránky. Story granda Demitru dlho rozoberali s uznaním všetky noviny v zámorí.

zigo450.jpg

kliknite pre zväčšenie

Príkladov, že dolár ustúpil hokeju bolo, našťastie, v slovenskom hokeji viac. Keď bol Miroslav Šatan pre nároky svojho agenta pri obnovovaní zmluvy s Buffalom vyautovaný z hry, vzal réžiu do vlastných rúk. Sám si naštudoval potrebné právne doklady a podpísal zmluvu bez agenta. Za menej, ale k hokeju sa dostal skôr.

Súčasný spolumajiteľ i tréner Dukly Trenčín Róbert Švehla podmienil v roku 2002 podpis kontraktu s Torontom klauzulou, ktorá priniesla do rozpočtu Dukly 1,25 milióna dolárov.

Ďalší trenčiansky útočník Marián Gáborík sa vo svojich 22 rokoch odhodlal na riskantný krok, na aký si za trvania samostatného Slovenska netrúfla žiadna vláda. Za vlastných 55 miliónov korún postavil na dvore svojej bývalej základnej školy zimný štadión. Od leta 2005 sa na ňom korčuľuje.

Gáboríkov tridsaťročný kamarát Marián Hossa (po Petrovi Šťastnom, ktorý sedemkrát prekonal stobodovú hranicu v základnej časti NHL), jediný aktívny hráč zo Slovenska pýšiaci sa stobodovou bilanciou v NHL, získal hokejové sympatie rozhodnutím pre Detroit. Hoci mu Edmonton núkal takmer deväť miliónov dolárov ročne s istotou na šesť rokov dopredu, uprednostnil 7,45 milióna na jedinú sezónu. Cennejšou sa ukázala Hossova túžba po Stanley Cupe.

Špičkový hokej sa hrá pre veľké peniaze. Našťastie v ňom ostáva priestor aj na väčšie gestá.

Žigo nemá za rekord sľúbenú žiadnu prémiu. Nechystáme ani tortu so stovkou. Je to hokejista, čo hrá už hlavne zo zábavy. Neznamená to však, že by mal menej úprimných gratulantov.

Ivan Chovanec, prezident hokejistov Skalice

STĹPČEK VOJTECHA JURKOVIČA

Pálffy hrá z pasie

Je veľmi pravdepodobné, že skalický kapitán Žigmund Pálffy by v utorok v Košiciach urobil minimálne asistenciu a stal by sa prvým stobodovým hokejistom, ktorý to stihol v základnej časti súťaže. Stačilo by možno párkrát naskočiť na presilovku.

A ťažko by ho niekto v najbližších rokoch prekonal.

Sám sa rozhodol do Košíc necestovať. „Tretie miesto sme si poistili. Dôležitejšie než osobné rekordy je teraz pripraviť sa na ťažké zápasy play-off proti Trenčínu," povedal Pálffy.

Tridsaťšesťročný ťahúň uprednostní regeneráciu, má si čo doliečovať. Skalickí fanúšikovia čakajú postup.

V opačnom prípade by ich sklamanie kapitánova stovka sotva zahojila.

Hokejisti na celom svete roky zvyknú prednášať zafixované diplomatické formulky, že nie sú dôležité ich góly a body, hlavné sú víťazstvá tímu. Do svetla neúprimnosti ich často stavajú zákonitosti biznisu. Hodnotu hráča určujú góly a kanadské body. Pri arbitrážnych súdoch, na ktorých sa v NHL tvrdo bojuje o nové kontrakty, má každý bodík cenu tisícok dolárov. Nehovoriac o bonusoch.

Pálffy tvrdí, že góly i rekordy ho bavia, ale nechce, aby ho naháňali ako v horore. Sám trénerovi povedal, nech nesťahuje pre to hru na dve lajny.

Nejde mu o žiadnu finančnú prémiu, vonkoncom si už nepotrpí na publicitu. Len dokázal, že nepúšťa do vetra frázy, keď hovorí, že tímový výsledok uňho ostáva vždy nadradený. Aj pasia z hry.

Vojtech Jurkovič
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Stovka zostane v utorok ohrdnutá. Pálffy uprednostnil zdravie