Poslal Švédov do boja o tretie miesto. Môj hlas sa mi nepáčil, tvrdí známy komentátor

Stanislav Štefánik (vpravo) a Radoslav Hecl na MS 2007 v Moskve.
Stanislav Štefánik (vpravo) a Radoslav Hecl na MS 2007 v Moskve. (Autor: ARCHÍV Stanislava Štefánika/RTVS)
Boris Vanya|20. máj 2023 o 16:00

Rozhovor so Stanislavom Štefánikom.

Jeho hlas odprevadil slovenskú reprezentáciu zo suterénu až do hokejovej obývačky. Bol pri najväčších úspechoch, ale aj sklamaniach. Fanúšikovia si ho pamätajú najmä vďaka nezabudnuteľným hláškam z MS 2002. "Dnes ma v irituje, keď je kolegom jedno, kto hrá a ako hrá, alebo zase naopak, ak to niekto príliš preháňa. Aj pri obyčajnom góle pomaly vrieskajú, ako keby sme sa stali majstrami sveta," hovorí bývalý komentátor STANISLAV ŠTEFÁNIK.

Spomeniete si na prvý veľký hokej zápas, ktorý vám utkvel v pamäti? Zápas, pri ktorom si vás hokej získal?

Mal som hádam desať rokov, keď som sa díval na majstrovstvá sveta 1965 vo Fínsku. Vtedy nebolo bežné, že má niekto doma televíziu, my sme ju, našťastie, mali.

Na šampionáte mi najviac utkvel v pamäti zápas Československo - Kanada 8:0. To bola historická prehra Kanady. Hoci vtedy bol kanadský tím zložený len z „amatérskych“ hráčov. Hokejisti z NHL na majstrovstvá nechodili. My sme tam mali najlepších. Ešte sme vtedy vyprášili Američanov 12:0.

V rozhovore sa dočítate

  • Prečo prvý turnaj slovenskej hokejovej reprezentácie spolufinancoval záhradkársky zväz
  • S kým má najhoršiu reportérsku skúsenosť?
  • Prečo by sa dnes ospravedlnil kanadskému brankárovi Giguérovi?
  • Ako mu napadlo poslať Švédov do boja o tretie miesto?
  • Aké hokejové poklady našiel v archívoch?

Do školy sme vtedy chodili na dve zmeny, dopoludnia a popoludní. Spomínam si na zápas na MS 1967 Československo - Fínsko. Aj náš triedny bol veľký fanúšik hokeja, takže sme počúvali rozhlasový prenos. Tiež to bol historický zápas, pretože sme prehrali s Fínmi 1:3.

Dnes taká prehra s Fínmi nie je žiadna hanba. Možno je to ešte lichotivý výsledok. Vtedy to bola senzácia, lebo Fíni boli mužstvo druhej kategórie. A samozrejme nemôžem zabudnúť na rok 1968, keď sme nabili Sovietov na olympiáde 5:4, to bolo niečo neuveriteľné.

Naživo som videl prvýkrát hokej v roku 1973, keď som prišiel študovať na vysokú školu do Bratislavy. Dostal som sa na zápas Slovana na tribúnu za bránkou. A keďže som bol zvyknutý z televízie na zábery z hlavnej tribúny, zrazu som sa pozeral na klzisko zvisle, a kým som sa zorientoval, bolo po zápase.

Ako ste sa dostali k športovej žurnalistike?

Pracoval som v rozhlase a posledné tri roky z tohto obdobia som sa venoval športu. Keď odišla silná generácia reportérov ako Gallo, Dutka, či Raček, robili v športovej redakcii konkurz a prihlásil som sa. Začal som chodiť na hokejové zápasy do Trenčína, aj na reprezentáciu. Jeden čas som dokonca bol aj hovorca SZĽH.

S Petrom Bondrom v kabíne Washingtonu Capitals.
S Petrom Bondrom v kabíne Washingtonu Capitals. (Autor: Archív Stanislava Štefánika)

Súbežne s prácou novinára?

Áno. Ako reportér som často na zápasoch vyhľadával šéfa hokejového zväzu pána Mitošinku a zrejme môj záujem o hokej mu zaimponoval. Ponúkol mi pozíciu hovorcu. V tom čase to bola neplatená funkcia, stíhal som to popri práci, ale bolo to veľmi náročné. Napríklad z majstrovstiev sveta C aj B kategórie som najskôr vysielal a zároveň som mal na starosti celé tlačové stredisko so zahraničnými novinármi. Bol som pod veľkým náporom.

Šampionáty C aj B-kategórie v domácom prostredí, to boli euforické turnaje.

Boli. Ale pred zápasom proti Bielorusom v C-kategórii som na všetkých videl, že sú roztrasení. A naozaj, nebyť Ota Haščáka a Kolníka, neviem ako by to dopadlo. Pamätám si, ako po zápase s Ukrajinou (0:0) Braňo Jánoš od hnevu búchal hokejkou v šatni a hovoril: Ktorý blbec nám radil, aby sme tomu brankárovi všetko strieľali..., už si nepamätám, či to bolo hore alebo dole, skrátka všetko chytil.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Poslal Švédov do boja o tretie miesto. Môj hlas sa mi nepáčil, tvrdí známy komentátor