Súd potvrdil, že Rio bude bez ruských atlétov. Je čas obrátiť sa na civilný súd, tvrdí Mutko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Autor: TASR/AP)
Sportnet|21. júl 2016 o 12:01

Medzinárodný olympijský výbor zároveň zvažuje vylúčenie všetkých ruských športovcov z OH.

LAUSANNE. Ruskí atléti sa definitívne nepredstavia na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro. Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) zamietol odvolanie 68 ruských atlétov proti kolektívnemu trestu od Medzinárodnej asociácie atletických federácií v dôsledku rozsiahlej dopingovej aféry z nedávneho obdobia.

Očakáva sa, že tento verdikt CAS môže mať výrazný vplyv aj na rozhodovanie Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

MOV sa chystá zakázať štart všetkým ruským športovcom v Brazílii vzhľadom na nedávno zverejnenú správu nezávislej komisie Svetovej antidopingovej agentúry o systematickom dopingu podporovanom štátnymi orgánmi v tejto krajine.

MOV rozhodne do utorka

Podľa tejto správy Ruské ministerstvo športu sfalšovalo desiatky vzoriek športovcov po antidopingových kontrolách počas zimných olympijských hier v Soči v roku 2014 s účelom vyhnúť sa trestom.

Očakáva sa, že o ďalšom potrestaní Rusov sa rozhodne najneskôr do utorka budúceho týždňa. Medzinárodný olympijský výbor v tejto súvislosti zvolal na nedeľu 24. júla mimoriadnu telekonferenciu. 

Coe: Nie je deň na triumfálne vyhlásenia

"Sme vďační, že naše pravidlá a sila na obhájenie našich predpisov a antidopingového kódu boli podporené, ale nie je deň na triumfálne vyhlásenia," uviedol v stanovisku prezident IAAF Sebastian Coe.

"Neprišiel som do tohto športu preto, aby som zakazovať atlétom súťažiť. Túžbou našej asociácie je zaraďovanie, nie vylučovanie," dodal.

IAAF bude podľa Coeho pokračovať s Ruskom na zriadení čistého prostredia pre svojich atlétov, aby sa federácia mohla vrátiť k medzinárodnému uznaniu

Verdikt privítal aj jamajský šprintér Usain Bolt. "Toto rozhodnutie vydesí veľa ľudí, je to silný odkaz atletickému svetu." Podľa neho rozhodnutie IAAF a následne jeho potvrdenie CAS je dôkazom toho, že keď sa podvádza alebo iným spôsobom sa porušujú pravidlá, nasleduje prijatie "rázneho stanoviska."

Ide o politiku

Podľa ruského ministra športu Vitalija Mutka je rozhodnutie subjektívne.

"Z môjho pohľadu ide o politiku. Konečný verdikt je neférový a nemá právny základ," uviedol Mutko v prvej reakcii pre ruskú agentúru TASS.

Podľa hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrija Peskova "kolektívna zodpovednosť prenesená na všetkých atlétov je len ťažko akceptovateľná ako správne rozhodnutie." 

Dve ruské atlétky predsa len majú šancu pozrieť sa do Ria. Diaľkarka Daria Klišinová a osemstovkárka Julia Stepanovová dostali výnimku vzhľadom na to, že sa dlhodobo nepodrobovali antidopingovým skúškam na území Ruska a teda preukázateľne neboli súčasťou štátom chráneného obludného systému.

Klišinová už dlhší čas žije a trénuje na Floride. Účasť dvojnásobnej halovej majsterky Európy z rokov 2011 a 2013 odobrila revízna rada IAAF pre doping.

Povolenie dostala aj Julia Stepanovová, ktorá sa priamo podieľala na odhalení systematického dopingu v ruskej atletike. MOV si však neželá, aby obe atlétky súťažili v Riu pod olympijskou vlajkou ako nezávislé športovkyne.

Ich status na olympiáde bude ešte predmetom riešenia.

Povolenie štartovať dostala aj Julia Stepanovová.
Povolenie štartovať dostala aj Julia Stepanovová. (Autor: SITA/AP)

Pohreb atletiky

Veľmi rozhnevaná bola z rozhodnutia arbitráže dvojnásobná olympijská víťazka Jelena Isinbajevová. Zúčastnila sa celej arbitráže. Zastupovala ruských športovcov. Ešte pred rozsudkom hovorila: „Som optimistka. Dobre to dopadne.“

V Riu by patrila medzi favoritky na medailu. Hovorilo sa aj o tom, že by zrejme po tejto súťaži ukončila kariéru. Súťažiť tam však nebude.

„Všetko, čo má športovec urobiť, bolo skočiť limit, nechať sa otestovať a ísť športovať. Ďakujem za pochovanie ľahkej atletiky. Je to čisto politické rozhodnutie," cituje Isinbajevovú Sovietsky sport.

"Všetky odôvodnenia sú namierené proti ruskej atletickej federácii (VFLA). Proti športovcom nie je nič konkrétne. Jednoznačný politický zákaz."

Jelena Isinbajevová (vpravo) v rozhovore s Vladimirom Putinom.
Jelena Isinbajevová (vpravo) v rozhovore s Vladimirom Putinom. (Autor: TASR/AP)

Ruských športovcov najskôr IAAF vlani vylúčila z medzinárodných súťaží len dočasne. Odvtedy všetci spadali pod Britskú antidopingovú agentúru. Robila všetky testy a vyhodnocovala ich vo svojich laboratóriách.

Neskôr, keď IAAF rozhodla, že nesmú štartovať ani v Riu, stanovila podmienku. Že na olympiádu by sa mohli dostať tí, ktorí sa nechajú testovať v zahraničí.

Zdá sa, že ani toto nepomohlo. Majster sveta v behu na 110 m prekážok, vraví, že má v zahraničí minimálne štyri antidopingové testy. "Hanba. Gratulujem "čistému" športu," reagoval na rozhodnutie Šubenkov.

Mutko: Je čas obrátiť sa na civilný súd

Podľa ruského ministra športu Vitalija Mutka je verdikt neférový a Rusko podnikne ďalšie kroky. "Z môjho pohľadu ide o subjektívne rozhodnutie, je v tom trochu politiky, ale nemá to právny základ," citovala Mutkove slová ruská tlačová agentúra TASS.

Ruský minister športu Vitaly Mutko.
Ruský minister športu Vitaly Mutko. (Autor: SITA/AP)

Neskôr agentúra DPA priniesla informáciu, že Mutko nevylúčil posunutie kauzy na civilný súd. "Som presvedčený, že by sme mali pokračovať v bránení našej cti a dôstojnosti. Prišiel čas obrátiť sa na civilný súd," citovala ho DPA s tým, že verdikt CAS označil za precedens, ktorý porušil práva "čistých a poctivých" športovcov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Súd potvrdil, že Rio bude bez ruských atlétov. Je čas obrátiť sa na civilný súd, tvrdí Mutko