Obe vidia len na jedno oko, no dosahujú úspechy. Poľka sa dostala na OH na úkor vlastnej sestry

Aleksandra a Natalia Kalucká.
Aleksandra a Natalia Kalucká. (Autor: X / Natalia Kałucka)
SITA|8. júl 2024 o 14:53

Dvojčatá Aleksandra a Natalia Kalucké vidia dobre len na jedno oko, napriek tomu dosahujú úspechy vo vrcholovom športe.

BRATISLAVA. Poľskej reprezentantke v športovom lezení Aleksandre Kaluckej priniesol zisk miestenky na olympijské hry do Paríža rozporuplné pocity.

Vo finále kvalifikácie totiž zvíťazila nad svojou sestrou - dvojčaťom Nataliou.

"Bolo to ťažké, pretože som vedela, že musím bojovať proti vlastnej sestre,“ uviedla Aleksandra Kalucká podľa webu The Guardian.

Tvrdí, že pred finále kvalifikácie obe sestry plakali, pretože vedeli, že ich čaká večer plný zmiešaných pocitov.

Hoci Natalia, majsterka sveta v lezení na rýchlosť, bola pred finále v Budapešti o päť bodov pred Aleksandrou, miestenku na olympijských hrách napokon získala jej sestra.

V Paríži tak bude reprezentovať Poľsko v športovom lezení spoločne s Aleksandrou Miroslawovou, ktorá získala miestenku ešte vlani.

"Je to brutálne, ale šport je niekedy brutálny,“ povedala Aleksandra, ktorá čiastočne obviňuje samu seba z toho, že nebola schopná zaistiť si olympijskú miestenku v predstihu v Ríme, kde zaváhala v hornej časti steny.

“Bola som vpredu, ale spravila som chybu a nechcem predpovedať, čo by sa stalo, keby som ju neurobila,” priznala.

"Po tej súťaži som sa obviňovala, že som nezískala miestenku pre našu rodinu."

Aleksandra tiež vyzdvihla výkon Miroslawovej, ktorá si zaslúžila miesto na hrách v Paríži, keďže v rímskej kvalifikácii prekonala vlastný svetový rekord časom 6,24 sekundy.

Športové lezenie sa premiérovo objavilo pod piatimi kruhmi v Tokiu v lete 2021.

Sestry Kalucké sa narodili predčasne na Vianoce 2001 a napriek obavám lekárov, že budú mať fyzický hendikep, sa obom podarilo dosiahnuť športové úspechy.

"Od detstva sme obe slepé na jedno oko, je funkčné iba na 10 percent. Naozaj neviem, aké to je normálne vidieť. Ja nevidím na ľavé oko a Alksandra na pravé oko.

Zaujímavé je, že ja som ľavák a moja sestra je praváčka,“ povedala Natalia pre Przegląd Sportowy ešte v roku 2021.

Aj keď Natalia nebude súťažiť, plánuje byť so sestrou v Paríži. Aleksandra stále dúfa, že raz budú môcť obidve súťažiť na najväčšom športovom fóre, možno na olympijských hrách v Los Angeles v roku 2028.

"Robíme všetko spolu, takže moja sestra určite ide so mnou do Paríža,“ povedala Aleksandra a doplnila: "Možno jedného dňa budem súťažiť so sestrou vo veľkom finále. Uvidíme. To je môj sen."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Obe vidia len na jedno oko, no dosahujú úspechy. Poľka sa dostala na OH na úkor vlastnej sestry