Slovensko po druhý raz triumfovalo v klubovej súťaži

Sportnet|8. sep 2008 o 00:00

Tohtoročnú motocyklovú olympiádu máme za sebou, ktorá vyvrcholila v sobotu záverečným motokrosom na sedem kôl. Tak ako sa predpokladalo veľké zmeny

sa už po jeho skončení v celkovom poradí nemenilo a jazdci troch slovenských klubov úspešne ukončili svoje účinkovanie. Po druhý raz v histórii samostatného Slovenska sa našim jazdcom podarilo vyhrať klubovú súťaž. Z tejto trofeje sa prvý raz na Medzinárodnej šesťdňovej súťaži tešilo v roku 1994 v USA klubák v zložení Jaroslav Katriňák, Radake Matoška a Ivan Jakeš.

KOŠICE/SERRES. Napriek tomu, že ISDE sa uskutočnilo v Grécku Slovensko nemalo zastúpenie v dvoch najviac sledovaných súťažiach Trophy tímov (Svetová trofej) a Junior Trophy tímov (Strieborná váza), čo iste bolo na škodu, keď v klubovej súťaži sa z prvenstva tešil práve slovenský trojlístok zo Slovakia HANT teamu v zložení Róbert Kapajčík, Radek Matoška a Štefan Svitko. Okrem nich sa predstavili na tejto olympiáde ďalšie dva klubáky PB Racing Team Slovakia (Matúš Barna, Marek Vozák, Vladimír Preis). Aj keď nezačali najlepšie postupne sa z 23. priečky po prvom dni prepracovali na konečnú 18. priečku. ďalší klubák Motosport Racing Team Slovakia (Zlatko Novosád, Miroslav Ševela, Marek Haviar) sa držal v prvej desiatke celkovej klasifikácii, ale zranenia Haviara a následná dvojhodinová penalizácia ich odsunula do tretej desiatky výsledkovej listiny spomedzi 74 klubových celkov, ktoré došli do cieľa.

Vyhrali systémom štart cieľ

Počas šiestich dní čakalo na účastníkov množstvo nástrah na trati, ktorá si od prvého dňa preverovala fyzickú pripravenosť jazdcov ich motocyklov a neposlednom rade aj jazdecké umenie. Do súťaže veľmi razantne stúpili naši jazdci zo Slovakia HANT teamu, ktorí sa hneď usadili na prvom mieste a post lídra po každom súťažnom dni si upevňovali. Môže nás tešiť, že trio vyhralo po impozantnom výkone na členitej a náročnej trati. Veľmi dobre sa vysporiadali s rolou favorita a všetci traja išli jasne za svojim cieľom. Dvojica z nich Kapajčík aj Svitko vyhrali individuálne súťaže vo svojich triedach, Matoška skončil tretí, čím len potvrdili svoj úspech na ISDE. Pre najskúsenejšieho z tria Radeka Matošku je to druhý klubový triumf v kariére na tomto prestížnom medzinárodnom fóre. "Vedeli sme, že to nebude vôbec ľahké, ale podarilo sa vyhrať a to stačí. Všetci máme odjazdených dosť súťaží aj skúsenosti, ktoré sme zužitkovali," povedal R. Matoška. Svoj podiel na víťazstve klubovej súťaže má aj Košičan Róbert Kapajčík, ktorý jazdil s veľkým prehľadom a hoci mal počas štvrtého dňa nepríjemný pád, svoje prvenstvo v triede si nenechal uniknúť. Piata šesťdňová mu priniesla zatiaľ najväčší úspech na tomto fóre. ""Som maximálne spokojný, základ sme položili rýchlymi časmi v prvých dňoch. So silami som vydržal až do konca. S celkovým prvenstvom medzi jazdcami C-kategórie som nepočítal," prezradil R. Kapajčík.

Z výsledkovej listiny

Výsledky 83. ročníka ISDE: Trophy team - (Svetová trofej): 1. Francúzsko, 2. Taliansko, 3. USA. Junior trophy team (Strieborná váza): 1. Taliansko, 2. Austrália, 3. Francúzsko. Poradie individuálnych súťaží: E1: 1. Ivan Cervates (Šp.), 2. Ricky Dietrich (USA), 3. Julien Gautier (Fr.). E2: 1. Alessandro Belometti (Tal.), 2. Rodrig Thain (Fr.), 3. Fabrizio Dini (Tal.). E3: 1. Marko Tarkkala (Fín.), 2. Sebastien Guillaume, 3. Christophe Nambotin (obaja Fr.). Svetový pohár žien: 1. Francúzsko, 2. USA, 3. Švédsko. Klubová súťaž: 1. Slovakia Hant Team (Radek Matoška, Róbert Kapajčík, Štefan Svitko), 2. Motoclub Italia, 3. Team Ostra Gota 1,...18. PB Racing Team Slovakia (Matúš Barna, Marek Vozák, Vladimír Preis), 22. Motosport Racing Team Slovakia (Zlatko Novosád, Miroslav Ševela, Marek Haviar). Poradie v individuálnej súťaži: C1: 1. Gerini (Tal./Husqvarna), 2. Frycz (Pol./KTM), 3. D'Ambrosio (Tal./KTM),...12. Barna (SR/KTM), 39. Vozák (SR/Husqvarna), C2: 1. Kapajčík (SR/KTM), 2. Figueras (Šp./KTM), 3. Sjoo (Švéd./KTM), C3: 1. Svitko (SR/KTM), 2. Sullivan (USA/Husaberg), 3. Matoška (SR/KTM), 4. Novosad (SR/Gas-Gas),...7. Ševela (SR/Gas-Gas), 20. Preis (SR/KTM), 38. Haviar (SR/Gas-Gas).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slovensko po druhý raz triumfovalo v klubovej súťaži