Slovenské basketbalistky vyhrali kľúčový zápas kvalifikácie

Cenný skalp. Slovenky v dramatickej koncovke zdolali Litvu.
Cenný skalp. Slovenky v dramatickej koncovke zdolali Litvu. (Autor: Richard Hudeček)
Sportnet|9. júl 2012 o 00:00

Cenný skalp silného súpera z Litvy získali basketbalistky Slovenska.

Cenný skalp silného súpera z Litvy získali basketbalistky Slovenska, keď v kvalifikačnom zápase o postup na budúcoročné ME zdolali v Poprade lídra C-skupiny o dva body (60:58) a v tabuľke si upevnili postupové druhé miesto.

POPRAD. Počas celého súboja mali domáce hráčky hernú prevahu a už v prvom polčase si vypracovali dvojciferné vedenie.

O to však pred veľkou prestávkou takmer prišli. Rovnaká situácia sa zopakovala aj po obrátke, keď Slovenky premrhali 15-bodový náskok a v dramatickej koncovke napokon vyhrali o dva body.

„Vyhrali sme absolútne zaslúžene. My sme hrali basketbal, oni hádzali šestky. Litva nehrala nič, čakala len na písknutie rozhodcov. Myslím si, že objektivita ostala v tomto dueli mimo haly. Celý zápas sme viedli a nebolo by fér, keby sme prehrali. Hráme tímový basketbal a práve kolektívny výkon rozhodol. Už cez prestávku som upozorňoval, že hoci sme v stretnutí jasne lepší, nedokážeme si vytvoriť väčší náskok. Tohto sa musíme do budúcna vyvarovať,“ konštatoval po stretnutí v Poprade tréner Slovenska Ivan Vojtko.

Jeho zverenky čakajú ešte dva zápasy, v Holandsku a doma so Slovinskom.

„Tento zápas z pohľadu postupu nerieši prakticky nič. Potrebujeme vyhrať ešte aspoň jedno stretnutie. Litvu sme však chceli poraziť, lebo je to veľká basketbalová krajina. Patrí k širšej špičke v Európe a pre naše hráčky je to nesmierne cenný skalp,“ doplnil Vojtko.

Slovenky po sobotňajšej prehre Slovinska v Holandsku delí od postupu na ME 2013 vo Francúzsku už iba jediné víťazstvo.

Hymnu museli začať spievať hráčky

Kvalitným výkonom v reprezentačnom drese sa znovu prezentovala popradská odchovankyňa Katarína Tetemondová. Hoci v dramatickej koncovke nepremenila dva trestné hody, mrzieť ju to napokon nemuselo.

„Škoda zbytočnej drámy na konci. Myslím si, že sme to mali natiahnuť v čase, keď sme viedli o 15 bodov. Dostali sme však zbytočné ľahké koše. Nakoniec rozhodol kolektívny výkon všetkých našich hráčok v obrane aj v útoku. Sme radi, že sme Litve odplatili prehru z prvého vzájomného zápasu. Postup je znovu o čosi bližšie,“ povedala Tetemondová, ktorej sa na „domácej“ palubovke hralo dobre.

„Diváci boli výborní, prišlo ich dosť a po celý čas nás povzbudzovali.“ V predchádzajúcom zápase s Holandskom v Košiciach nefungovala klimatizácia v hale, tentoraz sa pred duelom nepodarilo popradským organizátorom pustiť slovenskú hymnu.

„Pred zápasom sme si povedali, že ideme spievať hymnu. Nevedeli sme ale, že to bude bez hudobného sprievodu. My sme začali a potom sa k nám pridal hlásateľ. Myslím si, že to bolo celkom dôstojné a že sme sa nedali zahanbiť,“ s úsmevom uzavrela Tetemondová.

ico

Fakty

SLOVENSKO - Litva 60:58 (27:23)

Štvrtiny: 15:7, 12:16, 25:18, 8:17. Zostava a body SR: Jurčenková 9, Kupčíková a Lukačovičová 8, Černáková 6, Kubatová 3 (Jalčová 11, Tetemondová 6, Minčíková 3, Sujová, Kmeťová, Vyňuchalová 2) - najviac bodov: Petronyte 20, Sulciute 14, Linkeviciene 10, TH: 10/6 - 32/25, fauly: 27:16.

Tabuľka C-skupiny:

1. Litva 7 5 2 497:400 12
2. SLOVENSKO 6 5 1 393:348 11
3. Slovinsko 6 4 2 392:372 10
4. Belgicko 6 0 6 339:416 6
5. Holandsko 5 1 4 263:348 6

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slovenské basketbalistky vyhrali kľúčový zápas kvalifikácie