Slovenská osemnástka si Petrohrad užila. Okrem futbalu i Ermitáž či KHL

Prešovčania pred slávnou Ermitážou. Tréner i hráči zo Šariša si pozreli skvosty múzea.
Prešovčania pred slávnou Ermitážou. Tréner i hráči zo Šariša si pozreli skvosty múzea. (Autor: archív M. P.)
Daniel Dedina|3. feb 2017 o 00:00

Petruš: Je to jedno z najkrajších miest.

PREŠOV. Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov sa predstavili na 29. ročníku Memoriálu Valentina Granatkina v ruskom Petrohrade.

Načerpali neoceniteľné futbalové poznatky a ocitli sa priamo v pulzujúcom živote európskej metropoly. Mohli tak nasávať atmosféru jedného z najkrajších miest sveta.

Na prestížnom a už tradične veľmi kvalitne obsadenom medzinárodnom turnaji štartovalo v úvode roka šestnásť tímov z pätnástich krajín.

Mladí Slováci skončili na veľmi solídnom 5. mieste.

„Bolo to celkom slušné vystúpenie z našej strany. Odohrali sme šesť zápasov, dosiahli sme tri víťazstvá a tri remízy. Z tohto pohľadu mohlo byť konečné umiestnenie ešte lepšie. Škoda štvrťfinálového zápasu s Petrohradom, v ktorom sme nezvládli penaltový rozstrel. Vôbec pritom k nemu nemuselo dôjsť. Rozhodnúť zápas v náš prospech sme mohli už v riadnom hracom čase, ale v posledných dvoch minútach sme nepremenili stopercentné šance. Z toho sme boli trocha sklamaní, ale celkovo predsa len prevážila spokojnosť,“ povedal na margo vystúpenia slovenskej osemnástky Marek Petruš, asistent hlavného trénera Milana Malatinského.

Tatranisti sa nestratili

Bývalý výborný stopér Tatrana Prešov i Slovana Bratislava dnes vedie prešovský ligový dorast v kategórii U19.

Na turnaji v Rusku mal pod patronátom aj dvoch svojich klubových zverencov, stredopoliarov Jozefa Špyrku a Mateja Grešáka.

„Obaja si svoje posty zastali, vo svojej vekovej kategórii patria rozhodne k tým lepším hráčom. Špyrka hral na poste špílmachra naozaj dobre, chýbala mu možno čerešnička v podobe streleného gólu alebo výstavnej finálnej prihrávky. Príležitosti na to mal. Grešák si vybral poriadnu dávku smoly. Na poslednom tréningu pred turnajom sa zranil, kvôli čomu nemohol hrať v prvom zápase. Pred v poradí tretím duelom mu na raňajkách vystúpila teplota a znova nemohol nastúpiť. Svoje si napriek tomu uhral, akurát minutáž mohol mať väčšiu, lebo patril do základnej zostavy. Je to kvalitný čiarový hráč, dostatočne rýchly, vie sa presadiť v súbojoch jeden proti jednému. Aj uňho, keďže je tiež ofenzívny hráč, najviac absentovalo to, že sa nepresadil gólovo.“

Slávne pamiatky, štadión MS i duel KHL

Hoci neprajníci môžu namietať rôznymi protiargumentmi, nikto Petrohradu nezoberie prívlastok jedného z najkrajších miest sveta. V Rusku v tomto smere vládne väčšine rebríčkov, vysoko sa nachádza i v celosvetovom meradle.

Druhému najľudnatejšiemu ruskému mestu, s viac než päť miliónmi obyvateľov, nie nadarmo pre množstvo prírodných a architektonických skvostov patrí prívlastok Benátky severu.

Možnosť pokochať sa krásami Petrohradu na vlastné oči sa naskytla aj slovenskej futbalovej výprave.

„Môžem smelo povedať, že je to jedno z najkrajších miest, ktoré som doteraz videl. Či už to bolo predtým v pozícii hráča, alebo teraz ako tréner. Veľmi nám pomohol slovenský veľvyslanec v Rusku Augustín Čisár, ktorý navštívil náš štvrťfinálový zápas a od tohto momentu sa zvýšila jeho pozornosť smerom k nám. Navštívili sme Zimný palác, Ermitáž, boli sme v Carskom Sele. Videli sme zápas KHL medzi Petrohradom a Jokeritom Helsinki. S realizačným tímom sme sa boli pozrieť na výstavbu nového štadióna, ktorý bude jedným z dejísk majstrovstiev sveta vo futbale a ešte predtým sa na ňom odohrajú zápasy Pohára konfederácií. Dokončený by mal byť do dvoch mesiacov,“ pristavil sa Marek Petruš pri zozname toho, čo všetko v meste stihli vidieť pomimo futbalových povinností. „Nebolo toho málo, ale potrebovali by sme oveľa viac času, ak by sme si chceli pozrieť mesto podrobnejšie.“

Mládež radšej „obchoďáky“

Ako už reprezentačný asistent naznačil, pri niektorých návštevách pamiatok im hráči asistovali, inde nie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Slovenská osemnástka si Petrohrad užila. Okrem futbalu i Ermitáž či KHL