Slovenky zdolali Čínu, po roku sa vrátili do A-skupiny I. divízie MS

Slovenky stratili na turnaji jediný bod. S Taliankami vyhrali až po samostatných nájazdoch.
Slovenky stratili na turnaji jediný bod. S Taliankami vyhrali až po samostatných nájazdoch. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. apr 2015 o 16:09

Slovenky vybojovali jedinú postupovú miestenku určenú pre celkového víťaza.

Turnaj B-skupiny I. divízie MS v hokeji žien v Pekingu:

Slovensko - Čína 4:3 (2:1, 2:0, 0:2)

Góly: 13. Gápová (Herichová), 17. Mikesková (Lúčová), 29. Košecká (Kollová, Lalíková), 33. Herichová (Sroková) - 1. Čang Meng-jing (Sun Žuej), 58. Sun Žuej (Wen Lu), 60. Čang Meng-jing (Čchi Süe-tching, Jü Paj-wej)

Vylúčené: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Abergová (Fín.) - Cadonauová (Švaj.), Frattarelliová (USA)

Zostava SR: Kiapešová - Lalíková, T. Ištocyová, Žitňanská, Drábeková, Čurmová, Raková, Gáborčíková, Paľová - Sroková, Herichová, Gápová - Lúčová, Mikesková, Trebuľová - Korenková, Košecká, Kollová - Staroňová, L. Ištocyová, Mišková

PEKING. Slovenské hokejistky sa po roku vrátili do A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta. V nedeľňajšom rozhodujúcom dueli o postup zdolali na šampionáte nižšej kategórie v Pekingu domáce Číňanky 4:3.

V celkovej tabuľke obsadili suverénne prvú priečku. Všetkých päť duelov na turnaji dotiahli do víťazného konca. Dosiahli najlepší pomer skóre - 21:8.

"Zápas sme mali pod kontrolou, mal som z neho dobrý pocit. Dostali sme síce v úvode gól, ale paradoxne nám pomohol. Odvtedy sme začali hrať poctivý hokej, vytvárali sme si množstvo šancí. Často sme chceli strieľať na brankárku domácich, ktorá nebola ich najsilnejším článkom," hodnotil tréner Andrej Schöber.

"Naše družstvo bolo technickejšie a kvalitnejšie, Číňanky za ním zaostávali korčuliarsky. Máme veľkú radosť z víťazstva. V hľadisku nás podporovali aj Holanďanky, ktoré vďaka nášmu úspechu získali strieborné medaily. Krátko po zápase už utekáme na letisko, aby sme sa rýchlo vrátili domov."

Zverenkyne trénera Andreja Schöbera museli už od 12. sekundy nedeľňajšieho zápasu doťahovať tesný náskok súperiek - do streleckej listiny sa zapísala Čang Meng-jing.

V pondelok do práce

Ešte do konca prvej tretiny skóre otočili vo svoj prospech. Najskôr v 13. minúte vyrovnala Nikola Gápová, o štyri minúty neskôr využila presilovku Miriam Mikesková.

Definitívny zlom duelu priniesla druhá tretina. V nej Slovenky v 29. minúte odskočili domácim hráčkam na rozdiel dvoch gólov zásluhou Romany Košeckej. A postupovú poistku následne v oslabení pridala Mária Herichová.

Domácim hráčkam sa v dramatickom závere podarilo pri hre šiestich proti trom streliť dva góly. Štrnásť sekúnd pred koncom znížili vďaka Čang Meng-jing na 3:4. Vyrovnávajúceho gólu sa však už nedočkali.

"Sme veľmi, veľmi šťastné. Dnešný zápas mal status akoby finále play-off na ľade súpera. A napriek dráme v závere sme ho zvládli. Celý šampionát bol náročný, avšak náš mladý tím opakovane ukázal srdce, bojovnosť a charakter," konštatovala pre agentúru SITA obrankyňa Edita Raková.

"Mám obrovskú radosť, pretože aj moja osobná sezóna bola pomerne náročná. Mala som aj zlomený prst. Teraz však všetky bolesti prekrylo zlato z majstrovstiev sveta. Hádam si v lietadle aspoň trochu oddýchnem, lebo hneď v pondelok by som už mala ísť do práce."

Zaslúžia si najvyššie uznanie

Slovenky stratili na šampionáte B-skupiny I. divízie len jeden bod - vo svojom prvom stretnutí zdolali Talianky 4:3 až po nájazdoch. Dôležitým triumfom sa ale naladili na víťaznú vlnu.

V nasledujúcich dueloch uspeli proti Holandsku (3:2), KĽDR (9:0) aj Maďarsku (1:0). A záverečným víťazstvom v pomere 4:3 nad Čínou spečatili svoje prvenstvo na turnaji.

Vybojovali si jedinú postupovú miestenku určenú pre celkového víťaza.

"Je to vynikajúci výsledok, ktorého hodnotu zvyšuje aj fakt, že sa vraciame v čo najkratšom čase," povedal pre HockeySlovakia.sk prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček.

"Pracovitý kolektív, v ktorom sa skĺbila skúsenosť s mladosťou a cieľavedomou prácou realizačného tímu, si zaslúži najvyššie uznanie. Je to rovnako aj opodstatnenie ženského projektu pod hlavičkou ŠKP."

Ďalšie výsledky B-skupiny:

KĽDR - Taliansko 2:4 (0:1, 1:0, 1:3)

Maďarsko - Holandsko 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Konečná tabuľka:

1. Slovensko 5 4 1 0 0 21:8 14 b
2. Holandsko 5 3 1 0 1 16:6 11 b
3. Čína 5 3 0 1 1 21:15 10 b
4. Maďarsko 5 2 0 0 3 10:12 6 b
5. Taliansko 5 1 0 1 3 11:14 4 b
6. KĽDR 5 0 0 0 5 6:30 0 b

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovenky zdolali Čínu, po roku sa vrátili do A-skupiny I. divízie MS