V Slovane končia dve stabilné mená. Potenciálna posila vytočila Weissa

Vladimír Weiss st.
Vladimír Weiss st. (Autor: TASR)
Michal Šášky|20. júl 2021 o 20:30

Slovan nebol úspešný na prestupovom trhu.

BRATISLAVA. Futbalisti ŠK Slovan Bratislava pokračujú v sne dostať sa do skupiny európskej pohárovej súťaže. V druhom kvalifikačnom kole Ligy majstrov však čelia náročnému súperovi.

Švajčiarsky majster Young Boys Bern na Tehelnom poli začína novú sezónu. Slovan sa už stihol prebiť prvým kolom, v ktorom vyradil írsky Shamrock Rovers (2:0, 1:2).

Slovanisti tentoraz nebudú favoritom, no nebudú ani úplne bez tlaku. Tréner Vladimír Weiss starší na utorňajšej predzápasovej tlačovej konferencii zdôraznil, že v klube je tlak na víťazstvo v každom stretnutí.

Výnimkou nebude ani konfrontácia s pätnásťnásobným majstrom Švajčiarska, ktorý v predchádzajúcej sezóne získal titul s 31-bodovým náskokom.

Slovan Bratislava - Young Boys Bern

Výkop zápasu: 20.30 hod.

Rozhodujú: Chris Kavanagh - Daniel Cook, Daniel Robathan (všetci Angl.)

Predpokladaná zostava:

Slovan: Chovan - Pauschek, Kashia, Božikov, De Marco - Kankava, de Kamps - Čavrič, Weiss ml., Ratao - Henty

YBB: Von Ballmoos - Hefti, Camara, Zesiger, Garcia - Ngameleu, Aebischer, Sierro, Elia - Mambimbi, Siebatcheu

Zápas sa na Národnom futbalovom štadióne na Tehelnom poli začína v stredu 21. júla o 20:30, zápas odvysiela v priamom prenose RTVS na Dvojke a textový prenos nájdete aj na webe Sportnet.sk.

Výhoda pre Slovan 

Slovan Bratislava nemá na súpera príjemné spomienky. Pred siedmimi rokmi prehral v dvoch zápasoch skupinovej fázy Európskej ligy 1:3 doma a vonku vysoko 0:5. Žiadny z hráčov slovenského majstra však vtedajší zápas nezažil.

"Každý rok je to iné a každý zápas je iný. Pozreli sme si nejaké videá, zanalyzovali sme si ich. Bude to ťažký zápas, majú svoju kvalitu. Sú mladí, budú agresívni v presingu. Musíme hrať rýchlo a jednoducho a využiť ich chyby," reagoval obranca Slovana Lukáš Pauschek.

Ten v úvodných dvoch zápasoch nenastúpil, na pravej strane obrany hral Jurij Medveděv.

Švajčiarsky tím odohrá v Európe prvý zápas, európsku cestu začína priamo v druhom predkole. Domáca súťaž im začína tiež až najbližší víkend.

"Žiadne tréningy nedajú hráčovi to, čo mu dá zápas a my sme odohrali ťažké zápasy. To môže byť naša výhoda," poznamenal Pauschek.

Bajrič išiel za svojim trénerom

Tréner Weiss kritizoval po oboch zápasoch v európskych pohároch najmä chyby skúsených futbalistov, vrátane gruzínskych posíl.

"Noví hráči neboli takí uvoľnení, ako ich poznám. Nenazval by som to stresom, bola to skôr pracovná zodpovednosť voči klubu a voči mne. Verím, že najskúsenejší hráči budú zajtra najlepšími hráčmi. Nechcem nikoho uraziť, ale nebral som ich sem na to, aby hrali proti Pohroniu či Seredi. Bral som ich sem na takéto zápasy, aby pomohli k postupu," povedal Weiss starší.

Úradujúci fortunaligový šampión naďalej pracuje na zmenách v kádri. "Kenan Bajrič odišiel na hosťovanie na Cyprus za svojim trénerom a odchádza pravdepodobne Erik Daniel na hosťovanie do Poľska," prezradil Weiss.

Daniel bol tretím najvyťaženejším hráčom minulého ročníka (28 zápasov, 4 góly a 4 asistencie), Bajrič piatym (26 zápasov, 2 góly a 2 asistencie).

Slovinský obranca Bajrič prišiel do klubu v januári 2018 z NK Olimpija, v tom čase viedol Slovan Martin Ševela. Zamieriť by mal do FC Paphos, ktorý trénuje Slovinec Darko Milanič, tiež bývalý tréner belasých. 

Minulý týždeň opustil klub aj ďalší Slovinec Alen Ožbolt, na hosťovanie do izraelského Hapoelu Haifa.

Weiss st. potvrdil záujem o dvoch slovenských futbalistov, ako aj o reprezentanta Severného Macedónska Tihomira Kostadinova z Ružomberka.

Nahradiť by mal zraneného Davida Holmana, okrem ktorého Slovan dlhodobo nemôže rátať ani s ľavým krajným obrancom Lucasom Lovatom. Zvyšok kádra je zdravotne v poriadku.

"Nepodarilo sa nám dotiahnuť všetky transfery, ktoré sme chceli. Jeden hráč, ktorý tu už mal byť, nás podviedol a oklamal. Ide to na môj vrub, ja som ho veľmi chcel, mal tu byť už na zajtrajší zápas, no nedodržal slovo. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, no ja už oňho nebudem mať záujem," prezradil Weiss.

V posledných dňoch sa v zahraničných médiách skloňoval príchod arménskeho reprezentanta Tigrana Barseghyana, ktorému v FC Astana končí zmluva na konci kalendárneho roka. Weiss však meno hráča neuviedol.

Súboj nových trénerov

Klub z Bernu má za sebou mimoriadne úspešné ťaženie v pohárovej Európe. V minulej sezóne vyradil v šestnásťfinále Európskej ligy aj Bayer Leverkusen. Skončil až v osemfinále, keď nestačil na Ajax Amsterdam.

"Švajčiarska liga je kvalitnejšia ako naša, o tom sa nemusíme baviť. Reprezentácia Švajčiarska je v rebríčku vyššie ako slovenská. My sa ich však nebojíme, sami uvidíme, na čo máme. Pôjdeme bojovať o postup, prvý zápas máme doma a budeme sa snažiť vyhrať," tvrdí Weiss. Trénerom Slovana sa stal len pred pár mesiacmi.

V Berne len čosi vyše mesiaca pôsobí nemecký tréner David Wagner, ktorý v minulosti koučoval Huddersfield Town a FC Schalke 04. Predchádzajúci tréner Gerardo Seaone odišiel práve do Bayeru Leverkusen, ktorý predtým v Európe vyradil.

"Je tam nový tréner, pôsobil v Anglicku, Nemecku. Jeho pečať je očividná, jeho tímy vysoko napádajú a väčšinu zápasu chcú odohrať na súperovej polovici ihriska. Na to sa musíme pripraviť. Pozerám sa na moje mužstvo, musíme mu dať našu tvár podľa toho, na čo hráči majú. Chceme hrať sebavedomejšie ako v predchádzajúcom zápase," povedal Weiss st.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»V Slovane končia dve stabilné mená. Potenciálna posila vytočila Weissa