Štadión je vidiecky. Švajčiari si naposledy robili zo Slovana posmešky

Tréner Slovana Vladimír Weiss starší.
Tréner Slovana Vladimír Weiss starší. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|20. júl 2021 o 17:00

Na Slovan čaká švajčiarsky gigant.

BRATISLAVA. Keď pred siedmimi rokmi hrali futbalisti Young Boys Bern so Slovanom Bratislava, redaktor švajčiarskeho klubu natočil netradičné video.

Ukázal v ňom zarastené sedačky na tribúne či prechod dlhočizným tunelom, cez ktorý chodili hráči na ihrisko.

Bolo v ňom nevkusné linoleum i opadávajúca omietka zo zatečených stien.

Prirovnal ho k podzemným chodbám v protiatómovom bunkri. Zo Slovana si robil posmešky. „Štadión je skutočne vidiecky,“ vravel redaktor Brian Ruchti.

Bolo to v období, keď Slovan hrával na Pasienkoch. To už neplatí. V druhom predkole Ligy majstrov privíta švajčiarskeho majstra na novom Tehelnom poli (hrá sa v stredu o 20.30).

Keď Slovan fanúšikovia vypískali

Čo sa týka podmienok a zabezpečenia, sú to dva odlišné svety. Malú a zatuchnutú kabínu vymenia za veľkú a modernú. Pri vstupe na ihrisko uvidia krásny štadión.

A možno aj iný Slovan. Ten spred siedmich rokov prehral s Young Boys Bern 0:5 vonku a 1:3 doma. Na Pasienkoch sa vtedy starali o atmosféru len hosťujúci fanúšikovia.

Tých domácich bolo málo. Odradili ich katastrofálne výsledky a tých zopár, ktorí prišli, sa triasli na vlhkých a studených sedačkách od zimy. A po zápase hráčov vypískali.

Momentka zo zápasu Slovan Bratislava - Young Boys Bern z jesene 2014.
Momentka zo zápasu Slovan Bratislava - Young Boys Bern z jesene 2014. (Autor: TASR)

Za Slovan vtedy hrávali najmä Slováci. Doma nastúpili v základnej zostave len traja cudzinci – Nicolás Gorosito, Lester Peltier a Seydouba Soumah, ktorý strelil jediný gól Slovana v skupinovej fáze Európskej ligy.

V nej bol Slovan žalostný. Prehral všetkých šesť zápasov (v skupine bola aj Sparta Praha a SSC Neapol) so skóre 1:20.

Nepomohol tréner František Straka ani jeho nástupca Jozef Chovanec. Slovan prežíval ťažké časy. V domácej lige skončil v sezóne 2014/2015 až na treťom mieste.

Vlani ich vyradil Ajax Amsterdam

V súčasnosti je situácia iná. Slovanisti trikrát v sérii získali slovenský titul. Ich stredajší súper vyhral švajčiarsku ligu dokonca v ostatných štyroch ročníkoch.

Naposledy s unikátnym náskokom 31 bodov pred druhým FC Bazilej. Paradoxom je, že so švajčiarskym majstrom mal hrať Slovan aj vlani, keby v 1. predkole Ligy majstrov vyradil tím z Faerských ostrovov KÍ Klaksvík.

Napokon s ním pre neprimerané pandemické opatrenia prehral kontumačne 0:3. Young Boys ich zdolal 3:1, ale cestu do skupiny Ligy majstrov im zahatal dánsky FC Midtjylland.

V Európskej lige však švajčiarsky tím postúpil zo skupiny z druhého miesta za AS Rím a pred CFR Kluž a CSKA Sofia.

V šestnásťfinále vyradil aj Bayer Leverkusen. Skončil až v osemfinále, keď nestačil na Ajax Amsterdam.

V kádri majú viacerých reprezentantov

Cieľom švajčiarskeho tímu je dostať sa do základnej skupiny Ligy majstrov. V súboji proti Slovanu bude jasným favoritom.

Hodnota jeho kádra je podľa portálu Transfermarkt 61,8 miliónov eur. Slovanu vyčíslil tento portál káder na 13,8 mil. eur.

„Majú dobré mužstvo a v strede niekoľko reprezentantov. Oni budú v druhom kole favoritom, nie my,“ priznal pre skslovan.com. tréner Vladimír Weiss st.

Tréner Vladimír Weiss je veľký stratég a keď hráči splnia jeho taktické veci, môže sa stať aj malý futbalový zázrak, že vyradia Švajčiarov.


Peter Ďuriš

Young Boys v lete nepredal žiadneho zo svojich kľúčových hráčov. Naopak, zo Stade Rennais kúpili 25-ročného ofenzívneho univerzála Jordana Siebatcheua, ktorý reprezentuje USA.

V kádri majú aj švajčiarskeho reprezentanta Christiana Fassnachta. Pravý krídelník či útočník si zahral aj na nedávnych majstrovstvách Európy.

Young Boys však v júni vymenili trénera. Gerardo Seaone odišiel do Bayeru Leverkusen a k tímu prišiel bývalý reprezentant USA David Wagner, ktorý naposledy viedol Schalke 04.

Ukáže Slovan futbal, ktorý vie hrať?

Oba tímy sa musia vyrovnať s trénerskými zmenami. Vladimír Weiss st. prišiel do Slovana len na konci uplynulej sezóny.

„Slovan je na správnej ceste, ale ani Weiss nie je taký kúzelník, že dokáže zohrať nový tím za osem až desať týždňov. Bude potrebovať ešte čas,“ tvrdí bývalý futbalista Peter Ďuriš.

Slovan v prvom predkole Ligy majstrov vyradil írsky Shamrock Rovers. Po domácom víťazstve 2:0, u súpera prehral 1:2. Rozhodujúci gól strelil Vladimír Weiss mladší.

„Máme za sebou prvý krok, ktorý býva v tomto prípade najťažší,“ vraví 31-ročný futbalista.

So švajčiarskym tímom očakáva fyzicky náročný zápas a tiež to, že súper bude držať viac loptu, čo môže byť pre Slovan výhoda.

„Možno tam bude viac priestoru pre nás a budeme môcť ukázať futbal, ktorý vieme hrať,“ doplnil Weiss.

Tréner Weiss je veľký stratég

Jeho otec a tréner v jednej osobe vie, čo by mohlo na Young Boys platiť. Slovanisti si vraj budú musieť niečo zobrať z ich súpera v prvom predkole.

„Budeme musieť bojovať a mať vášeň, akú mal v odvete Shamrock,“ načrtol Weiss senior.

V minulosti už viackrát ako tréner Petržalky, slovenskej reprezentácie, ale aj ako tréner Slovana v dvojzápase AS Rím ukázal, že mužstvo dokáže pripraviť aj proti favoritom.

„Tréner Weiss je veľký stratég a keď hráči splnia jeho taktické veci, môže sa stať aj malý futbalový zázrak, že vyradia Švajčiarov,“ myslí si Ďuriš.

Spoliehať sa bude aj na svojho syna, ktorý môže byť kľúčovým hráčom v týchto zápasoch.

„Keď je zdravý a má natrénované, je absolútne mimo slovenskej ligy. Dosahuje európsku úroveň,“ dodáva Ďuriš.

Odvetu odohrajú slovanisti v Berne 28. júla o 20.15 na umelej tráve. V prípade postupu sa stretnú s lepším z dvojice CFR Kluž a Lincoln Red Imps z Gibraltáru. V prípade neúspechu zase so zdolaným tímom z rovnakej dvojice.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Štadión je vidiecky. Švajčiari si naposledy robili zo Slovana posmešky