Slovan nie je jediný, kto má problémy. Obrovskú stratu hlási aj Jokerit Helsinki

Marek Čiliak v drese Slovana Bratislava - ilustračné
Marek Čiliak v drese Slovana Bratislava - ilustračné (Autor: TASR)
SITA|29. máj 2019 o 12:36

Jokerit zachraňujú ruskí milionári.

BRATISLAVA.Sedemročný v konečnom dôsledku smutný príbeh Slovana Bratislava nie je ojedinelý zjav, keď sa v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) nedokázal plnohodnotne etablovať klub mimo Ruska.

Za 11 rokov existencie KHL prinieslo viacero prípadov, keď sa expanzívne plány Rusov do iných krajín nepodarilo naplniť alebo tieto pokusy mali len krátke trvanie.

"Dobývanie neruských hokejových trhov ide len veľmi pomaly alebo vlastne vôbec. Skrachoval Lev Poprad rovnako ako aj Lev Praha. V súťaži predčasne skončil aj ukrajinský Doneck či chorvátsky Záhreb, ktorý je dodnes bez financií.

Držia sa len fínske Helsinki, ale za prvé dva roky pôsobenia v KHL vygenerovali stratu 778 miliónov českých korún (v prepočte 30,1 mil. eur - pozn.) a teraz Jokerit zachraňujú desiatky miliónov od vplyvných ruských podnikateľov," zamýšľa sa nad situáciou v KHL portál iDnes.cz.

Drží sa len Minsk a Riga

Špecifický príklad je aj čínsky tím Červená hviezda Kchun-lun sídliaci v Pekingu. O hokej je tam nízky záujem a družstvo, ktoré skončilo na 11. mieste Východnej konferencie KHL, bude zrejme fungovať iba do ZOH 2022 v Pekingu.

To aby vychovalo čínskych hráčov pre potreby reprezentácie z radov naturalizovaných Kanaďanov.

Z dlhodobého hľadiska fungujú v KHL iba bieloruský tím Dinamo Minsk a lotyšské Dinamo Riga, hoci v play off si v tejto sezóne nezahrali. Sú to však hlavné mestá z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, kde má hokej "ruskú" tradíciu, ktorá pretrváva.

Sen o európskom protipóle k NHL sa zdá byť čím ďalej menej reálny.

Svoj klub chcú aj šejkovia z Dubaja

"Za ruskou expanziou do zahraničia väčšinou neboli športové ciele, ale iba lobisticko-ekonomické záujmy.

Niekto chcel s Rusmi urobiť kšeft a zavďačiť sa klubom alebo naopak. Aj preto dlho prežíval Slovan. Keď padne biznis, s ním ide dolu aj hokej," tvrdí iDnes.cz.

Rusi naďalej hľadajú vhodné destinácie v zahraničí pre rozšírenie KHL. Hovorilo a písalo sa o Viedni, Miláne, Londýne či Paríži a dokonca vytvorení samostatnej Západnej divízie KHL.

Zriadiť si vlastný hokejový klub sľúbili aj bohatí šejkovia v Dubaji. "Bez tradičných hokejových krajín je ťažké hovoriť o skutočnej kvalite a európskej NHL," uzatvára iDnes.cz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Slovan nie je jediný, kto má problémy. Obrovskú stratu hlási aj Jokerit Helsinki