Slováci vstúpia do kvalifikácie na OH 2012 v Budapešti

SITA|12. feb 2009 o 14:46

Slovenskí džudisti vstúpia do dlhodobej kvalifikácie na olympijské hry v roku 2012 v Londýne na víkendovom turnaji Svetového pohára v Budapešti.

BRATISLAVA.

Do metropoly Maďarska odcestuje sedem džudistov na zväzové, strediskové či klubové náklady. "Výdavky spojené s účasťou na turnaji sme museli pre nedostatok financií nejako skombinovať," vysvetlil šéftréner reprezentácie Rastislav Mezovský.

Dostať sa na londýnske hry nebude vôbec jednoduché. "Medzinárodná federácia zmenila kvalifikačný kľúč, je oveľa zložitejší ako doteraz a nevýhodný pre malé krajiny," upozornil Mezovský. "Body získané v tomto roku majú len 25-percentnú hodnotu bodov v roku 2012 a každý rok sa bude pretekárovi hodnotiť maximálne päť turnajov. Zmeny nastali aj v štruktúre turnajov, vznikol tzv. Grand Slam, kde sa bude súťažiť klasickým vyraďovacím systémom bez možnosti opráv."

Šéftrénera by uspokojilo, ak by na SP v Budapešti niekto zo sedmičky nominovaných bodoval, čiže skončil do 7. miesta. "Dobrú šancu má Randl, ktorý minulý víkend jasne vyhral komerčný turnaj v Prahe. Ale ťažko odhadovať, ako to napokon dopadne. Tréningy sú jedna vec a súťaže niečo úplne iné," pripomenul Mezovský.

Na budapeštianskom tatami sa predstavia Jozef Krnáč (do 66 kg), Pavol Kubena, Matúš Milichovský (obaja do 73 kg), Marián Benkóczky (do 81 kg), Milan Randl, Pavol Jurčík (obaja do 90 kg) a Martin Janata (do 100 kg). Chýbať bude pekinský olympionik Zoltán Pálkovács, ktorý nedávno absolvoval plastiku predného krížneho väzu v pravom kolene a je mimo minimálne do júna. Nestihne tak ani aprílové majstrovstvá Európy v gruzínskom Tbilisi, kam mieni Slovenský zväz džuda poslať dvoch pretekárov. "Zatiaľ sa to javí tak, že by mali štartovať Krnáč a Randl," poznamenal Rastislav Mezovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slováci vstúpia do kvalifikácie na OH 2012 v Budapešti