Slováci podľahli vo finále Arosa Challenge domácim Švajčiarom po nájazdoch

Marc Wieser nekompromisne prekonal Michala Valenta v bráne Slovenska a keďže na opačnej strane neuspel Mrtin réway, z výhry vo finále sa tešil domáci tím.
Marc Wieser nekompromisne prekonal Michala Valenta v bráne Slovenska a keďže na opačnej strane neuspel Mrtin réway, z výhry vo finále sa tešil domáci tím. (Autor: TASR)
Sportnet|19. dec 2015 o 16:17

Hokejisti Švajčiarska obhájili vlaňajšie víťazstvo na domácom turnaji Arosa Challenge.

AROSA CHALLENGE - Švajčiarsko (finále):

Švajčiarsko - Slovensko 3:2 po sam. nájazdoch (0:0, 2:1, 0:1 - 0:0, 1:0)

31. Romy (Geering), 35. Martschini (Loffel, Haas), rozh. sam. nájazd Wieser - 30. Kudrna (Holovič), 44. Skalický (A. Jánošík)

Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: DiPietro, Wiegand - Altmann, Kaderli (všetci Švaj.)

Švajčiarsko: T. Stephan - Du Bois, Blum, Geering, Blindenbacher, Schlumpf, Grossmann, Loffel, Vongunten - Ambühl, Hofmann, Walser - Moser, Romy, Brunner - Suri, Haas, Martschini - Schappi, Trachsler, Wieser

Slovensko: Valent – Sersen, Čerešňák, Jánošík, Štajnoch, Šedivý, Kotvan, Kubka, Kozák – Réway, Cehlárik, Bakoš – Dej, Bartánus, Marcinko – Hlinka, Holovič – Kudrna, Skalický, Lušňák

AROSA. Slovenská hokejová reprezentácia v sobotu popoludní prehrala 2:3 po samostatných nájazdoch s výberom domáceho Švajčiarska a na turnaji Arosa Challenge obsadila druhé miesto.

Zverenci Zdena Cígera vo finále nastúpili v porovnaní s piatkovým triumfom nad Bielorusmi 4:1 bez zraneného Radovana Puliša, ktorý má po zákroku Iľju Šinkeviča zlomený nos.

Po bezgólovej prvej tretine sa Slováci ujali vedenia v 30. min zásluhou Andreja Kudrnu, no vzápätí vyrovnal Kevin Romy a Lino Martschini v presilovke upravil na 2:1 pre Švajčiarov.

V 44. min vyrovnal na 2:2 Pavol Skalický, ktorý skóroval aj v piatok proti Bielorusku.

Debutant v slovenskej bránke Michal Valent v 57. min zneškodnil trestné strieľanie Brunnera, v samostatných nájazdoch obhajobu turnajového triumfu pre Švajčiarov zariadil Wieser.

19deccember2015_slovensko_svajciarsko_14_r9276.jpg

Slovenskí hokejisti ďakujú krajanom na tribúnach po prehre 2:3 po nájazdoch so Švajčiarskom vo finále turnaja Arosa Challenge 2015. Foto: TASR

Obranca Adam Jánošík a útočník Martin Bakoš si pripísali jubilejný dvadsiaty štart v národnom tíme, gólman Michal Valent absolvoval reprezentačný debut.

Andrej Kudrna strelil premiérový gól v najcennejšom drese.

V 62. vzájomnom zápase si Slováci pripísali 29. prehru, predtým nad Švajčiarmi 26-krát zvíťazili a sedem duelov sa skončilo nerozhodne.

V sobotňajšom večernom súboji o tretie miesto si Bielorusko poradilo s Nórskom hladko 5:1.

Zápas o 3. miesto:

Bielorusko - Nórsko 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)

Góly: 22. a 52. Platt, 38. a 40. Demkov, 31. Korobov - 4. Holos

Hlasy:

Zdeno Cíger (tréner SR): "Bol to veľmi ťažký zápas. Švajčiari hrali zodpovedne, boli silní, dobre korčuľovali. Z našej strany to bolo trošku taktické, jednu chvíľu sme začali prepadať. Zo všeobecného pohľadu bolo stretnutie vyrovnané, oni mali v závere trošku viac šťastia."

Andrej Kudrna (premiérový gól v reprezentácii): "Prvý gól v reprezentácii každého teší, ale víťazstvá sú krajšie a hlavne tie v národnom tíme. Skôr vo mne prevláda sklamanie z finálovej prehry než radosť z gólu. Pri gólovej situácii sme si s Marcelom viackrát puk prihrali, nejako sa to pred bránkou poodrážalo a ja som ho len dorazil do siete. Škoda, že sme to nedotiahli do víťazného konca."

Marcel Holovič (útočník SR, v dueli 0+1): "Zápas bol vynikajúci z jednej aj druhej strany. Bolo to veľmi rýchle, hralo sa do tela, všetko sa dohrávalo. Na konci mali viac šťastia oni, čo ma mrzí."

Michal Valent (brankár SR a debutant v národnom drese): "Dobre sa mi chytalo, zápas sme hrali vo výbornej atmosfére. Určite máme za sebou kvalitné stretnutie, škoda len, že nám to v nájazdoch nevyšlo. Domov ale môžeme odísť so vztýčenou hlavou, absolvovali sme dobrý turnaj."

Pavol Skalický (útočník Slovenska): "Určite sme hrali dobre ako kolektív, podržali nás brankári. Niekedy sme mali výkyvy, nedodržiavali sme taktiku, ale vrátili sme sa k nej a slávila úspech. Dnes to bolo o jednom góle, nájazdy sú lotéria. Hrali sme dobrý hokej, prvú tretinu sme ustáli súperov tlak a v zostávajúcom čase to bolo vyrovnané. Tento druhý zápas na turnaji bol ťažší, nemali sme veľa času na regeneráciu. Predviedli sme dva dobré výkony, nemáme sa za čo hanbiť. Rastieme individuálne aj ako tím."

Priebeh:

Prvá tretina veľa vzruchu na ľadovej ploche nepriniesla. Prvú vážnejšiu šancu duelu a najväčšiu v I. tretine mal v 10. min útočník Martin Réway, no jeho pokus spomedzi kruhov neskončil v bránke súpera.

V úvodnej časti obe mužstvá nevyužili po jednej presilovke.

Druhú dvadsaťminútovku začali omnoho aktívnejšie domáci reprezentanti. Už v 28. sekunde pokus Ambühla chytil gólman Valent, vzápätí mieril vedľa Suri a o niekoľko sekúnd neskôr od prvého inkasovaného zásahu zachránila Slovákov žrď.

Tím SR sa neskôr ubránil pri vylúčení Marcinka. Prvýkrát sa skóre zmenilo v 30. min, keď domáceho brankára T. Stephana prekonal po Holovičovej strele Kudrna - 0:1.

Radosť slovenského družstva však trvala iba 90 sekúnd, pretože delovka Romyho aj s prispením obrancu Štajnocha skončila za Valentom - 1:1.

Slovenský gólman v 35. min síce v oslabení zneškodnil veľkú šancu Haasa, no o niekoľko sekúnd neskôr už nestačil na pokus Martschiniho - 2:1.

V 44. min sa začalo odznova, keď sa Skalický po návrate z trestnej lavice predral až pred bránku súpera a vyrovnal na 2:2.

Napriek inkasovanému gólu pokračovali Švajčiari v tlaku, Valent musel v 46. min hasiť pred dôrazným Surim a neskôr zachránil aj pri šanci Hofmanna. Súperovi hrozil najmä Réway, ktorý po brejkoch skúšal pozornosť T. Stephana strelami z rôznych pozícií.

V 56. min po faule L. Kozáka brankár Valent úspešne čelil trestnému strieľaniu Brunnera a zápas dospel až do predĺženia.

V ňom v 64. min nepochodil Bartánus, v samostatných nájazdoch o turnajovom víťazstve Švajčiarov rozhodol Wieser - zo Slovákov sa presadil iba Martin Bakoš, neuspeli Holovič ani Réway.

10004017_10153865252471520_4140385793022.jpg

Vo švajčiarskej šatni pred zápasom. Foto: facebook (Swiss Ice Hockey)

Online prenos:

Nájazdy

Najlepší hráči: Reto Suri - Martin Réway

Réway - nedal

Wieser - 2:1

Holovič - nedal

Suri - 1:1

Bakoš - 0:1

Martschini - nedal

Predĺženie

V 64. minúte mal šancu Bartánus. Škoda, že nerozhodol.

Na konci tretej minúty pokazil brejkovú situáciu Martschini. Črtala sa príležitosť domáceho tímu.

Nasleduje päťminútové predĺženie v pomere korčuliarov 4:4.

III. tretina

Siréna ohlásila koniec zápasu. Stav je však nerozhodný 2:2 a o víťazovi rozhodne až predĺženie, prípadne nájazdy.

35 sekúnd pred koncom sa bude vhadzovať pred Valentom.

Damien Brunner sa v nájazde snažil počkať na prvý pohyb Valenta. Náš brankár však zostal pokojný a tento dôležitý mikrosúboj vyhral!

V čase 55:55 budú mať Švajčiari výhodu trestného strieľania!

V 56. minúte na dvakrát nepríjemne zakončoval aktívny Wieser, Valent však drží remízový stav.

Do konca záverečnej tretiny zostáva 7 minút, skóre je vyrovnané 2:2.

Teraz našich podržal skvelým zákrokom Valent! Švajčiarsky kapitán Ambühl obral za našou bránou o puk Kozáka, okamžite puk poslal pred bránu, kde sa zoči-voči Valentovi ocitol v stopercentnej šanci Hofmann. Jeho bekhendové zakončenie z bezprostrednej blízkosti však zneškodnil náš brankár.

Výborne, chlapci! Rozbehnutý Pavol Skalický sa v 44. minúte s pukom na hokejke natlačil až pred Stephana a pomedzi Švajčiarove betóny vyrovnáva na 2:2.

Začala tretia tretina, pričom Slováci musia doháňať jednogólové manko.

II. tretina

Koniec druhej tretiny, ktorú vyhrali Švajčiari pomerom 2:1 a také je zatiaľ aj celkové skóre po 40 minútach. Treba povedať, že vedenie Helvétov je do týchto chvíľ zaslúžené. Korčuliarsky aj kombinačne sú na tom oproti Slovákom lepšie. Sersen a spol. však majú ešte 20 minút na zvrat vo vývoji.

Bohužiaľ, stále sa zlepšujúci Švajčiari idú prvýkrát v zápase do vedenia. Veľmi peknú presilovkovú kombináciu zakončil krížnou strelou do horného rohu Martschini. 2:1.

V 33. minúte nasleduje tretia presilovka domácich, vylúčený je Marcel Holovič.

Zo studenej sprchy sa však domáci veľmi rýchlo otriasli a odpovedajú najlepším možným spôsobom - vyrovnávajúcim gólom. Delovku aktívneho Kevina Romyho si stečoval do vlastnej brány Śtajnoch a valent už nestihol zareagovať. Škoda, z vedenia sme sa dlho netešili. 1:1.

Gól Slovákov! Skóre zápasu otvára Andrej Kudrna, keď zakončil peknú kombináciu nášho tímu pre Stephanom a do odkrytej časti brány prepasíroval puk. Švajčiarsko - Slovensko 0:1.

Cígerov výber sa ubránil švajčiarskej početnej výhode.

Na trestnú lavicu putuje Tomáš Marcinko a Slovákov čakajú pravdepodobne náročné chvíle v oslabení.

Odohraných je 5 minút prostrednej tretiny, pričom táto fáza patrila jednoznačne domácim farbám.

Prostrednú časť otvorili tlakom domáci hokejisti, ktorí mali dve dobre príležitosti. Po góle volala najmä tvrdá strela Wiesera, ktorá trafili pravú žrď Valentovej brány.

Začala sa druhá tretina.

I. tretina

Koniec prvej tretiny. Ani tím okolo Michala Sersena, ani družstvo okolo domáceho kapitána Ambűhla nenašlo kľúč na prekonanie súperovej obrany, respektíve brankára.

Švajčiari hrali presilovku o poznanie lepšie ako náš výber a pred Valentom to niekedy "horelo". Skóre zostáva, našťastie, bezgólové.

o konca prvého dejstva zostávajú necelé štyri minúty a náš tím sa bude musieť brániť - na trestnú lavicu putuje za podrazenie Eduard Šedivý.

Slováci mali výhodu dvojminútovej presilovej hry, vôbec ju však nezohrali dobre a naopak, z protiútoku už v rovnovážnom stave takmer inkasovali.

Máme za sebou polovicu prvej tretiny, pričom zápas sa do týchto chvíľ minimálne prerušuje. Obraz hry je vyrovnaný. Zo Slovákov pár razy ukázal veľmi peknú palicovú techniku Martin Réway, ktorý má špeciálnu motiváciu v tomto dueli, keďže pôsobí vo švajčiarskej NLA lige.

Na tribúnach počuť aj hlasné povzbudzovanie slovenských priaznivcov.

V prvých 4 minútach museli už svoje umenie predviesť obaja gólmani. Ako Valent, tak aj Stephan predviedli pekné zákroky, ktoré im určite dodajú sebavedomie do ďalšieho priebehu zápasu.

Slováci hrajú v modro-červenej farebnej kombinácii, domáci nastúpili v bielo-čiernej kombinácii.

Zápas začal. Ako bolo avizované, v bráne Slovenska začína Valent, v bráne Švajčiarska dostáva príležitosť Stephan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci podľahli vo finále Arosa Challenge domácim Švajčiarom po nájazdoch