Slováci chcú z MS v atletike medailu, najväčšiu šancu má Tóth

Najväčšie nádeje slovenskej atletiky na MS v Pekingu - zľava chodec Matej Tóth, kladivári Martina Hrašnová a Marcel Lomnický.
Najväčšie nádeje slovenskej atletiky na MS v Pekingu - zľava chodec Matej Tóth, kladivári Martina Hrašnová a Marcel Lomnický. (Autor: TASR)
TASR|16. aug 2015 o 15:12

Slovenská atletika vysiela na MS v Pekingu dokopy 16 pretekárov, čo je druhá najväčšia výprava v histórii.

BRATISLAVA. Jedna medaila, jedno finálové umiestnenie a ďalšie do 12. priečky. Také sú ciele slovenskej výpravy, ktorej hlavná časť v nedeľu odletela na majstrovstvá sveta v Pekingu (22.-30. augusta).

Slovenská atletika vyslala na šampionát dokopy 16 pretekárov, čo je druhá najväčšia účasť v histórii.

V nedeľu poobede vyrazilo z Bratislavy spolu trinásť atlétov. Trojskokanka Dana Velďáková odišla už v piatok a osemstovkárka Lucia Hrivnák Klocová so štvrtkárkou Ivetou Putalovou vyrazia v pondelok.

Šéftréner mal obavy

Zo šestnástky účastníkov bolo až 14 limitárov, na základe tabuľkového postavenia v sezóne schválila Medzinárodná asociácia atletický federácií (IAAF) aj štart diaľkarky Jany Velďákovej a Putalovej.

Reprezentačný šéftréner a zároveň technický vedúci výpravy Martin Pupiš priznal, že keď IAAF vypísala striktné limity bez delenia na tvrdšie a mäkšie, trochu sa obával o počet Slovákov v Pekingu. "Priznám, bál som sa o dvojciferný počet. No nakoniec to dopadlo veľmi dobre," reagoval Pupiš.

a1_r2932_res.jpg

Slovenská výprava pred odletom do Pekingu. FOTO - SITA

Očakávania sú väčšie ako v minulosti

Verí, že sa výprava vráti zo šampionátu aspoň s jednou medailou. "Očakávania sú väčšie ako v minulosti. Hlavný cieľ je zabojovať o medailu. Najväčším kandidátom je chodec Matej Tóth," naznačil Pupiš.

"Chceli by sme minimálne jednu medailu, jedno umiestnenie do ôsmeho miesta a jedno širšie finále, to je dvanástka. Sú to reálne ambície, i keď v atletike visí medaila vždy vysoko. No prvýkrát ideme na šampionát s vedomím, že máme medailového kandidáta. Silní sú aj kladivári. Martina Hrašnová mala síce útlm formy, no veríme, že sa dostane do finále. Rovnako aj Marcel Lomnický. Verím, že príde aj ďalšie milé prekvapenie," doplnil šéftréner.

S pokorou i ambíciami

Tóth sa v posledných rokoch ustálil medzi svetovou špičkou. V Pekingu bude štartovať na 50 km, vlani získal na tejto trati na ME v Zürichu striebornú medailu.

a2_r7791_res.jpg

Matej Tóth. FOTO - SITA

Pred pretekmi si verí, ale upozorňuje na nevyspytateľnosť svojej disciplíny. "Už od olympiády sa ukazuje, že som schopný držať krok s najlepšími na svete. V pretekoch bude záležať od momentálnej formy a taktiež šťastia. Príprava prebehla na sto percent. Teším sa, ale všetko sa ukáže až v deň D. Päťdesiatka býva zradná, má mnoho úskalí. Do Pekingu idem s pokorou, no aj so svojimi ambíciami a cieľom," uviedol slovenský chodec.

Kladivárom chýba pohoda

Kladivár Lomnický krotil ambície. "Forma kolíše, necítim sa byť stabilný, no myslím si, že je to stále dosť dobré na to, aby som sa kvalifikoval do finále. Prvé a druhé miesto v mužskom kladive sú jasné, takže sa bude bojovať o tretie až šieste," naznačil.

Ani Hrašnová nemá pred šampionátom ideálnu formu. "Od mája som nemala štart, v ktorom by som hodila cez 70 metrov, takže ani moje sebavedomie nie je ideálne. Myslím si však, že som dosť skúsená, aby som sa dostala do finále," povedala.

Slovenská výprava na MS

Iveta Putalová (400 m), Lucia Hrivnák Klocová (800 m), Katarína Berešová (maratón), Jana Velďáková (diaľka), Dana Velďáková (trojskok), Martina Hrašnová (kladivo), chodkyne Mária Gáliková a Mária Czaková (20 km), Jozef Repčík (800 m), Matúš Bubeník (výška), Marcel Lomnický (kladivo), Patrik Žeňúch (oštep), chodci Anton Kučmín (20 km), Matej Tóth, Dušan Majdán, Martin Tišťan (50 km)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Slováci chcú z MS v atletike medailu, najväčšiu šancu má Tóth