Boh držal ochrannú ruku dekádu a zrazu ju dal preč. Pred 30 rokmi zomrel Ayrton Senna

Ayrton Senna zahynul pred 30 rokmi počas Veľkej ceny San Marína.
Ayrton Senna zahynul pred 30 rokmi počas Veľkej ceny San Marína. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|1. máj 2024 o 08:00

Smrť legendy mala F1 pochovať, stal sa opak.

BRATISLAVA. V súbojoch a súperení v športe sú silné príbehy a stopy osobností. Niektorí športovci charizmou, nasadením a umením dokážu ľudí tak vtiahnuť do deja, že ich dvíhajú zo svojich sedadiel.

Podobnou osobnosťou bol Ayrton Senna. Trojnásobný majster sveta formuly 1 a jeden z najlepších pilotov v histórii.

Ak by ste koncom osemdesiatych rokoch chceli vytvoriť ideál, bol by to on. Mladý, drzý, sympatický a neskutočne rýchly. Odmietal akceptovať priemernosť. 

Túžil byť len prvý, druhé miesto preňho nedávalo žiadny zmysel.

Rýchlosti bol oddaný. „Čím viac idem na hranu, tým viac sa cítim byť samým sebou. Motorizmus je samotársky, ale pohltí vás to. A stále túžim zažiť toho viac. Motivuje ma to,“ vravel Senna. 

Slávny Brazílčan už nežije. Prvého mája uplynulo 30 rokov od jeho tragickej smrti počas Veľkej ceny San Marína v Imole. 

Čierny víkend v Imole

Je to veľká cena, ktorá zmenila formulu 1. Čierny víkend. Najtragickejšie podujatie v dejinách F1. V priebehu troch dní prišli o život dvaja pretekári a tretí mal veľké šťastie. 

Tým šťastlivcom bol Rubens Barrichello. V piatok v tréningu vo veľkej rýchlosti vyletel z trate. Jeho monopost nadskočil a doslova vletel do bariéry pneumatík. Išiel rýchlosťou 250 km/h. Nehoda vyzerala hrozivo. 

Pri náraze mu zapadol jazyk a Brazílčan stratil vedomie. Boli to dramatické chvíle. Zvlášť pre Sennu, ktorý Barrichella poznal od mladosti a ako začínajúceho pretekára ho finančne podporoval.

Mali veľmi blízky vzťah. Keď sa Barrichella podarilo prebudiť, Sennovi odľahlo. Z nehody nakoniec vyviazol len so zlomeným nosom, čo bolo veľké šťastie. 

Kvalifikácia na preteky pokračovala na druhý deň. V sobotu v snahe o čo najlepší výkon poškodil nováčik Roland Ratzenberger predný spojler.

Ten mu vzápätí odletel. Monopost stratil prítlak, stal sa neovládateľným a Ratzenberger v obrovskej rýchlosti narazil do betónovej steny. 

Situácia bola napätá. Ešte nebolo známe, ako na tom rakúsky pretekár je, pretože ho transportovali vrtuľníkom do nemocnice. Senna sa rozhodol sám si pozrieť miesto nehody, za čo ho neskôr organizátori kritizovali. 

„Čo si to dovoľujú hovoriť mi, čo môžem. Ja predsa jazdím na monoposte, tak nech mi nehovoria o bezpečnosti. Aspoň niekoho bezpečnosť skutočne trápi,“ reagoval Senna. 

Ďalšia nehoda v krátkom slede ho rozrušila, hoci ešte netušil, že Ratzenberger je po smrti. 

Čo keby sme išli na ryby, pýtal sa Watkins

Nálada medzi jazdcami bola pochmúrna. Po nehode sa Senna chvíľu rozprával s hlavným lekárom F1 Sidom Watkinsom. Watkins v knihe Život na hrane spomína, že sa ho spýtal, prečo nechce skončiť?

Ayrton, prečo to nezabalíš a neskončíš? Čo chceš ešte dokázať? Si trojnásobný majster, si jednoznačnej najrýchlejší. Čo keby sme to obaja nechali a išli spolu na ryby?“ hovoril.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Boh držal ochrannú ruku dekádu a zrazu ju dal preč. Pred 30 rokmi zomrel Ayrton Senna