Škaredého hokejového vĺčka prekreslili

Autorom nového maskota je grafik Peter Hrevuš.
Autorom nového maskota je grafik Peter Hrevuš.
Alexander Balogh|29. apr 2010 o 19:30

Slovenskí organizátori zmenili tvár maskota svetového hokejového šampionátu, ktorý začne presne o rok v Bratislave a Košiciach.

BRATISLAVA. Volá sa Goooly a je o niečo krajší ako jeho starší súrodenec zo Švajčiarska. Včera predstavil organizačný výbor hokejových majstrovstiev sveta, ktoré sa uskutočnia o rok na Slovensku, nového maskota. Po kritických reakciách verejnosti i odborníkov nechali vypracovať nový návrh v slovenskej agentúre.

„Po konzultáciách so švajčiarskymi partnermi sme dospeli k dohode, že maskot je určený predovšetkým pre slovenských fanúšikov a jeho výzor by mal zohľadňovať ich názor. Fanúšikovia sa s maskotom musia stotožniť," povedal generálny riaditeľ Majstrovstiev sveta 2011 Igor Nemeček. Verí, že Goooly sa stretne u verejnosti s pozitívnym ohlasom.

Pôvodný návrh vytvoril grafik Roy Wedema, spolupracovník švajčiarskej konzultačnej firmy Infront Sports & Media. Autorom Goolyho je Peter Hrevuš, art director agentúry Vaculik Advertising.

Pripomína postavičku z ruského seriálu

„Tak toto je aspoň vlk hodný toho mena, aj keď mi pripomína figúrku z ruského No počkaj..., samozrejme, každý kresliar by to nakreslil po svojom, ale toto by malo všeobecnému vkusu vyhovieť. Stále si myslím, že vlk nie je typickým naším zvieraťom - pamätám si časy, keď k nám občas nakukol nejaký z Poľska a bolo to veľké haló. No ale dobre, bude vlk," hovorí o novom návrhu grafický dizajnér Karol Rosmány.

Karikaturista Martin Shooty Šútovec považuje maskota Gooolyho za štandardný a výtvarne nezaujímavý počin.

„Tentokrát je vidno, že vĺčik nie je poskladaný z polotovarov. Naďalej však na mňa pôsobí neohrabane a slizké lesky naznačujú, že maskot nemá ambíciu vyzerať ako nejaké chlpaté zviera. Myslím, že v tomto stave je to štandardný a ničím výnimočný hokejový gýč. Tak ako to má byť. Však na hokej sa nechodí po výtvarné zážitky."

Shootyho zaujal slovenský znak na hrudi. „Nemám dopodrobna naštudovaných hokejových maskotov, ale zdá sa mi to veľmi provinčné. Olympijskí ani futbaloví to nemávajú. Som presvedčený, že slovenskosť by sa mala vyjadriť originálnejším nápadom."

Konečne je to vlk

Pôvodnému návrhu ľudia vyčítali neprirodzený úsmev alebo, že sa až príliš ponáša na psa huskyho a nie na vlka.

„Nový vlk je lepší, cesta je dobrá, keby tak bol ešte jeden konkurz, tak to bude v poriadku. Má zjednotené tieňovanie hlavy a tela aj zvládnutnú anatómiu a naozaj vyzerá, že drží hokejku, ktorá podlieha zákonom gravitácie. Má dokonca aj hokejové ramená, hokejové šnúrky a zahnutú hokejku. A má zuby a chvost a konečne nevyzerá ako pes husky," myslí si animátor Martin Snopek.

Veľkou chybou podľa neho je, že hokejkou je prekrytá tá časť loga, ktorá v sebe nesie zásadnú informáciu - že majstrovstvá sú v Bratislave a v Košiciach. Ak by mal byť vlk súčasťou animácie v televízii či na internete, navrhoval by ešte jeden redesign - jednoduchší.

((anketa))

Pôvodný vĺčko sa snažil napodobovať známeho humoristu Hudáka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Škaredého hokejového vĺčka prekreslili