Silné tímy pre MS sa črtajú Švédom a Kanade

Lídrom švédskej zostavy bude na MS hviezda Detroitu Henrik Zetterberg.
Lídrom švédskej zostavy bude na MS hviezda Detroitu Henrik Zetterberg. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|25. apr 2012 o 16:15

Viacero svetových hviezd sa chystá prísť na blížiace sa majstrovstvá sveta. Z najznámejších mien sú zatiaľ istí Rus Malkin, Švédi Zetterberg s Franzénom či kanadskí olympijskí víťazi Perry s Getzlafom.

BRATISLAVA. Vlani odohrali švédski hokejisti až na finále s Fínmi skvelý šampionát. Rozhodujúci zápas však tím zložený zväčša z európskych hráčov nezvládol a prehral jasne 1:6.

Aj preto sa rozhodlo vedenie reprezentácie zložiť na blížiace sa MS tím, ktorý bude vzbudzovať rešpekt. Pomohlo k tomu aj vypadnutie Detroitu v prvom kole play off NHL.

Zo švédskej légie v Red Wings pomôžu národnému tímu Henrik Zetterberg s Johanom Franzénom, ku ktorým sa pridal aj obranca Jonathan Ericsson.

„Som rád, že si po šiestich rokoch zahrám na šampionáte. Chcem si napraviť chuť po nevydarenom play off,“ povedal zámorským médiám Zetterberg.

Možno jeden Sedin

info
Hviezdy
MS vo Fínsku
  • Prídu: Malkin (Rus.), Zetterberg, Franzén (Švé.), Perry, Getzlaf, Tavares (Kan.), M. Koivu, Granlund (Fin.), Červenka, Plekanec (ČR), P. Stastny (USA).
  • Zvažujú: Daciuk (Rus.), H. Sedin (Švé.), Staal, Letang (Kan.).

Švédov môžu posilniť aj ďalšie hviezdy. Do piatka má povedať svoje rozhodnutie kapitán Vancouvru Henrik Sedin. Jeho dvojča Daniel na turnaj nepôjde pre zdravotné problémy.

Po úspechu túžia aj Kanaďania, ktorí dva roky za sebou nepostúpili do semifinále MS.

Tréner Brent Sutter očakáva, že lídrami by mali byť olympijskí víťazi Ryan Getzlaf a Corey Perry z Anaheimu, ktorý vyhral vlani Hartovu trofej.

Tréneri na šampionát pozvali aj jedného z najlepšie brániacich útočníkov profiligy Jordana Staala. Z Pittsburghu by mohli prísť aj krídelník James Neal či obranca Kris Letang.

V hre o turnaj bol aj Sidney Crosby. „Ak by sa aspoň trochu dalo, idem hneď, ale po otrase mozgu som sa dával veľmi dlho dokopy. Potrebujem sa pripraviť na ďalšiu sezónu,“ povedal Crosby.

„Nadchádzajúci šampionát berieme s plnou vážnosťou. Postavenie v rebríčku rozhodne o nasadení na olympiádu v Soči. Chceme napraviť posledné dva šampionáty,“ povedal tréner Kanady.

sm-0426-026f-malkin.rw_res.jpg

Na šampionáte si možno spoločne zahrajú aj Malkin s Daciukom

Rusko posilní Malkin

Tradične silné bude aj Rusko, ktoré zatiaľ skladá zostavu z hráčov KHL. V hre však ostáva viacero najväčších hviezd. V máji sa pripojí k tímu najproduktívnejší hráč NHL Jevgenij Malkin.

"Plánujem hrať na majstrovstvách sveta. K tímu Ruska sa pripojím už počas prípravy v Moskve. Nemám nad čím uvažovať," povedal skvelý center, ktorý si zahral v minulosti na štyroch MS.

V najbližších dňoch sa má rozhodnúť aj Pavel Daciuk z Detroitu.

„Chceme prísť čo najsilnejší. Určite počítame v prípade vypadnutia aj s Ovečkinom, Siominom či Kovaľčukom,“ uviedol tréner Rusov Zinatulij Biľjaletdinov.

Washington s Ovečkinom a Siominom hral v noci zo stredy na štvrtok rozhodujúci zápas o postup s Bostonom. Siedmy zápas série s Floridou čaká aj na Kovaľčukovo New Jersey.

Rusi prehrali o bronz vlani s Čechmi, ktorí priviedli na Slovensko hviezdny tím s Jaromírom Jágrom. Tentoraz nebudú mať v kádri toľko zvučných mien.

Útočným lídrom by mal byť najproduktívnejší hráč play off KHL Roman Červenka, ktorého doplnia Aleš Hemský z Edmontonu a Tomáš Plekanec z Montrealu.

granlund_res.jpg

Mikael Granlund očaril svet krásnym gólom v semifinále proti Rusom

Fíni s Granlundom

Zaujímavé bude sledovať aj zostavu obhajcov titulu Fínov. Veteráni Teemu Selänne so Sakom Koivom už reprezentovať nechcú, ale nominácia Suomi by mala byť podobná ako pri vlaňajšom triumfe.

Kapitánom by mohol byť opäť Mikko Koivu a fanúšikovia sa tešia aj na formu Mikaela Granlunda, ktorý očaril svet fantastickým semifinálovým gólom proti Rusom. Dvadsaťročný center patril k najlepším hráčom fínskej SM ligy a pred odchodom do NHL by sa chcel nabudiť na domácom šampionáte.

„Máme na to, aby sme úspech obhájili, aj keď pred domácimi fanúšikmi na nás bude obrovský tlak,“ povedal Granlund v rozhovore pre iihf.com.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Silné tímy pre MS sa črtajú Švédom a Kanade