Šampión Nuber sa vrátil, ale do dresu sa nechystá

Technici proti Lučencu víťazne. Peter Lechman bol autorom 29 bodov.
Technici proti Lučencu víťazne. Peter Lechman bol autorom 29 bodov. (Autor: Róbert Berenhaut)
Marián Špacai|30. sep 2014 o 00:00

Prvoligoví basketbalisti Slávie TU Košice vykročili do novej sezóny víťazstvom nad Lučencom.

Pomohol im k nemu aj majster Slovenska Róbert Nuber. Nie však ako hráč, ale ako asistent trénera.

KOŠICE. Pod hlavičkou Slávie TU funguje v tomto ročníku ambiciózne družstvo zložené z doterajších hráčov technikov plus minuloročných šikovných juniorov BK Esprit.

Všetci spojili sily, aby sa pokúsili znovu oprášiť lesk košického mužského basketbalu a posnažia sa ho opäť dostať tam, kam patrí – do extraligy.

O tom sa však bude rozhodovať až na konci ročníka. Košičania zatiaľ majú za sebou prvý krok – v úvodnom kole zdolali doma Lučenec 87:70.

Dve bašty len v I. lige

„Od herného prejavu, aký si predstavujem ja aj tréner Czakó, to malo ešte ďaleko, ale chlapci sa ešte len hľadajú, keďže sa spojili juniori s doterajšími hráčmi TU. Dôležité je, že chcú pracovať. V prvom polčase sme si vytvorili náskok a ten sme už potom udržiavali,“ zhodnotil asistent trénera Slávie TU Róbert Nuber.

Je dosť smutné, že dve bývalé bašty mužského basketbalu a majstri republiky z nie tak dávnej minulosti – Košice a Lučenec sa momentálne stretávajú len v druhej najvyššej súťaži.

„Veru, je to smutné. Verím však, že pomaličky sa podarí nazbierať financie, aby sa aj tieto kluby vrátili do najvyššej súťaže a pomohli zvýšiť úroveň slovenskej extraligy, ktorá podľa mňa poklesla. My máme ambície vysoké a čo som počul, tak aj Lučenec.“

Z veľkého dlhu neuvidí nič

Pre Róberta Nubera to bol prvý zápas v pozícii asistenta trénera. Jeho meno však netreba nikomu v košickom basketbale predstavovať – jeden z niekdajších ťahúňov Slávie TU, miláčik publika a republikový šampión s Košicami z roku 2007.

Potom po finančnom kolapse klubu hrával v Česku, Maďarsku, Spišskej Novej Vsi, Handlovej, Nitre a naposledy v Leviciach.

Ešte v roku 2013 bol aj v reprezentácii Slovenska. Logická otázka – nechystá sa pomôcť Košiciam aj ako hráč? Veď v 30 rokoch ešte vonkoncom nepatrí do starého železa.

A jeho akrobatické kúsky, keď žiadna lopta preňho nebola stratená, majú fanúšikovia v pamäti dodnes.

„Nie som síce starý, ale nahral som toho dosť a vybralo si to svoju daň v podobe bolesti členkov či chrbtice. Ponuky som dostal, aj z extraligy, ale poviem rovno, posledné pôsobenie v Leviciach ma poriadne znechutilo, stratil som motiváciu. Z veľkého dlhu, ktorý voči mne Levice majú, mi nevyplatili nič a už tie peniaze ani neuvidím. Aj preto som už minulú sezónu nehral nikde, stratil som motiváciu. Za srdce ma chytilo trénovanie, s Rišom Mišinským sme založili klub pre deti, ktorému sa stále venujem. Trénovanie sa mi páči a dúfam, že v tomto smere pomôžem aj Slávii TU.“

Keby neboli vysoké ciele, nebol by tu

Ako sa vlastne po rokoch potuliek vlastne znova dostal medzi domov do rodného košiara?

„Prvý signál som dostal od Štefana Sviteka, ktorý sa pozná s manažérom klubu Oberučom. Stretli sme sa, mal záujem, aby som predal svoje skúsenosti, a tak som od 4. augusta tu.“

Aj s Nuberovou pomocou by sa Slávia TU pod novým vedením klubu rada vrátila na extraligovú mapu a podľa možností v najkratšom možnom čase.

„Ťažko mi teraz hovoriť, či je reálne, aby sme hneď postúpili do extraligy, pretože s úrovňou prvej ligy sa ešte iba oboznamujem. Ciele sú však najvyššie, inak by som do toho ani nešiel. Chlapci tiež makajú, to sa mi páči.“

Už najbližší víkend Slávia TU hrá opäť doma v hale na ul. B. Němcovej, v sobotu proti Kežmarku a na druhý deň proti Prešovu.

Ak sa nevyskytnú iné okolnosti, sobotňajšie zápasy budú Košičania hrávať o 18. hod. a nedeľňajšie o 10. hod.

Slávia TU Košice – MBK Lučenec 87:70 (45:33). Body Košíc: Lechman 29, Kiss 12, Járay 10, Ulman 9, Mesarč 2 (Krajňák 9, Duda 8, Zibrinyi 8, Dzúr 0, Oberuč 0).

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Šampión Nuber sa vrátil, ale do dresu sa nechystá