Rozhodoval Škriniarovi či Suslovovi. Dlhoročný arbiter si praje zdravie

Vpravo Branislav Marko.
Vpravo Branislav Marko. (Autor: archív - BM)
Peter Cingel|18. máj 2024 o 08:00

Branislav Marko behá s píšťalkou už osemnásť rokov.

Problémom slovenského futbalu sú rozhodcovia. Nie, ako si vykonávajú svoju činnosť, ale ich počet.

Napriek tomu, že dnes je táto činnosť pomerne slušne honorovaná, mladí sa do nej nehrnú. Jedným z dôvodov je atmosféra na trávnikoch, najmä v nižších súťažiach. Ak sa však chcete rozhodovaniu seriózne venovať a pôsobiť aj vo vyšších súťažiach, musíte vydržať.

Rozhodcovia, ktorí sa tejto činnosti seriózne venujú, sú dnes úzkoprofilovým tovarom. Jedným z nich je BRANISLAV MARKO (43).

Ten sa s píšťalkou po štadiónoch pohybuje vyše osemnásť rokov. O tom, ako sa k rozhodovaniu dostal a ako sa vyvíja jeho kariéra porozprával v rozhovore pre Futbalnet.

Kedy a prečo ste sa rozhodli stať futbalovým arbitrom?

Rozhodovať som začal v roku 2006. Bol som členom športovo-technickej komisie v ObFZ Bardejov. Už skôr ma kolegovia z komisie ŠTK a komisie rozhodcov presviedčali, aby som to vyskúšal.

Vtedy som ešte aktívne hrával za 2. FC Bardejov, po menšom zranení som ich rady vypočul. A nakoniec rozhodujem dodnes.

Čo musí mladý človek urobiť, ak sa chce stať rozhodcom? Aké sú podmienky postúpiť vyššie (napr. do regionálnych alebo republikových súťaží), aké podmienky (vedomostné a fyzické) musí spĺňať rozhodca a ako sa overujú?

Ak sa niekto rozhodne stať arbitrom, je potrebne dovŕšiť vek pätnásť rokov a na príslušnom ObFZ sa zastaviť u sekretára alebo predsedu Komisie rozhodcov.

Následne je potrebné si naštudovať pravidlá futbalu, súťažný poriadok a podobne. Ašpirant na rozhodovanie spraví písomný test a komisia ho začne delegovať. Najprv iba na žiacke súťaže.

Čo sa týka postupov do vyšších súťaži, je to zas na komisii rozhodcov. Tá rozhodne, koho posunie hore.

V súťažiach riadených VsFZ absolvujem raz do roka nominačné fyzické previerky a dvakrát do roka kontrolné fyzické previerky. Začiatkom roka je zas seminár, kde absolvujem písomné testy, videotesty a ústne skúšky. Vo futsale je to podobné.

Aké súťaže ste rozhodovali a aké rozhodujete momentálne?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Rozhodoval Škriniarovi či Suslovovi. Dlhoročný arbiter si praje zdravie