Uvažovala, či neskončí. Ruska na životné finále čakala najviac v histórii

Anastasia Pavľučenkovová postúpila do finále Roland Garros 2021.
Anastasia Pavľučenkovová postúpila do finále Roland Garros 2021. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|11. jún 2021 o 08:30 (aktualizované 11. jún 2021 o 17:45)

Vo finále Roland Garros 2021 sa stretnú Ruska Anastasia Pavľučenkovová a Češka Barbora Krejčíková.

PARÍŽ. Premiéru na grandslamovom turnaji zažila, keď vlaňajšia víťazka Roland Garros Iga Swiateková začínala chodiť na základnú školu. Novak Djokovič nemal žiadny grandslamový titul a hovoriť o konci kariéry Sereny Williamsovej či Rogera Federera vtedy ešte nikomu ani nenapadlo.

Ruská tenistka Anastasia Pavľučenkovová mala pätnásť rokov a štartovala vo Wimbledone 2007. Bola veľkým talentom. V štrnástich sa stala juniorskou svetovou jednotkou a vyhrala dva grandslamové tituly.

Medzi ženami dlhodobo patrila medzi širšiu špičku, dokázala poraziť prakticky kohokoľvek. Ale okrem víťazstiev na menších turnajoch na prelomový výsledok iba čakala. 

"Mysleli sme si, že poznáme kariéru Anastastie Pavľučenkovovej. Jej príbeh, vrcholy aj pády. Mýlili sme sa," napísala na twitter podcastová stránka The Tennis Podcast.

Všetko sa zmenilo až na Roland Garros 2021.

Najdlhšie grandslamové čakanie

Predtým nastúpila do hlavnej súťaže 51 grandslamových turnajov. Nikdy nebola ďalej ako vo štvrťfinále. Až na 52. pokus sa to zmenilo. Ruská tenistka premiérovo v kariére postúpila do finále. 

V semifinále zdolala prekvapenie turnaja Slovinku Tamaru Zidanšekovú.

Vytvorila tak absolútny rekord ženského tenisu. Žiadna iná hráčka nečakala na účasť v grandslamovom finále dlhšie.

Doterajší rekord držala Talianka Flavia Pennettová, ktorá vyhrala vo finále US Open 2015, dostala sa doň na 49. pokus. Jej vtedajšia súperka Roberta Vinciová je v tomto poradí tretia. Bojovať o titul išla po 44 vystúpeniach na grandslame.

"Mám svoju vlastnú zdĺhavú cestu. Každý na to ide po svojom. Jednoducho som rada, že som vo finále, chcem si to hlavne užiť," hovorila na tlačovej konferencii po zápase 29-ročná Ruska.

"Samozrejme, stále nad ziskom grandslamového titulu premýšľam. Už odkedy som bola dieťa a začala hrať. Je to niečo, pre čo hráte. Stále som tú myšlienku mala v hlave," doplnila.

Najúspešnejšia mimo top 10

Pavľučenkovová postúpila do svojho 21. finále v kariére a zabojuje o svoju trinástu trofej. Avšak všetky doterajšie tituly a finále boli z menších podujatí.

Kariéra 29-ročnej tenistky už navyše príliš nenapredovala. 

Vo finále bola naposledy v Moskve roku 2019. Na titul dokonca čaká od Štrasburgu 2018.

V súčasnosti jej v rebríčku WTA patrí 32. miesto. Na Roland Garros však zdolala viaceré favoritky. V treťom kole dokonca porazila svetovú štvorku Arynu Sabalenkovú. 

Bola to jej 37. výhra nad hráčkou prvej desiatky. 

Sama pritom v top 10 nikdy nebola, najvyššie jej patrilo 13. miesto v roku 2011. Pokiaľ v sobotu vyhrá, dostane sa na 14. miesto, stále tak bude zaostávať za svojím maximom.

Žiadna iná tenistka, ktorá nikdy nebola medzi najlepšou desiatkou, nedokázala hráčky absolútnej elity zdolať viackrát.

"Najlepšia aktívna tenistka, ktorá nikdy nebola v grandslamovom semifinále ani nebola v prvej desiatke," hodnotil na twitteri Rusku novinár z New York Times Ben Rothenberg.

Pavľučenkovovej fotografiu po premenení mečbalu spolu so srdiečkami zdieľala na twiteri dokonca aj najúspešnejšia ruská tenistka Maria Šarapovová. Práve ona bola v roku 2015 na Australian Open poslednou Ruskou v grandslamovom finále.

Finalistka Roland Garros priznala, že dlhé čakanie na výrazný úspech v nej vzbudilo myšlienky na koniec kariéry. 

"Dlho som bola jednou z najmladších na okruhu, všetko som mala pred sebou. Konzistentne som vyhrávala zápasy. Potom som si v istom bode povedala, že už tam asi nepatrím. Možno je čas ísť, cítila som sa stratená," priznala na turnaji v Madride minulý mesiac.

"Moje štrnásťročné ja by mi asi povedalo: Čo ti to trvalo tak dlho?" smiala sa Ruska po semifinále.

Skvelá séria Krejčíkovej

Vo finále bude Pavľučenkovová čeliť veľkému prekvapeniu. Tenistke, ktorá taktiež nikdy nebola v grandslamovom finále. Jej súperkou bude Češka Barbora Krejčíková.

Zatiaľ čo Ruska je rekordérkou v počte štartov pred dosiahnutím prvého finále, Češka je na opačnej strane. Vo finále je pri svojej piatej účasti na grandslame.

Na tomto turnaji pritom vyhrala viac zápasov ako za kariéru na grandslamoch celkovo. Doposiaľ mala päť víťazstiev, teraz ich dosiahla šesť.

Ešte vlani na Roland Garros pritom len čakala, kedy sa po prvý raz v kariére dostane do prvej svetovej stovky. 

"To by som si nikdy ani nepredstavovala, že budem grandslamová finalistka. Znie to úžasne. Ale tiež to znie tak, že tomu ani nemôžem uveriť," hovorila po zápase Češka. 

Aj ona, podobne ako jej finálová súperka Pavľučenkovová, vyradila z turnaja súperku prvej desiatky. V treťom kole zdolala svetovú šestku Elinu Svitolinovú.

Do finále zas prešla cez favorizovanú Mariu Sakkariovú. Musela odvracať mečbal. Veľký boj trval tri hodiny a osemnásť minút. Je to najdlhšie ženské semifinále Roland Garros, aké sa kedy odohralo.

Krejčíková vyhrala trinásť zo svojich posledných štrnástich zápasov.

Bude hrať dve finále

Češka na rozdiel od Rusky prežíva momentálne najlepšie obdobie v kariére. Pred Roland Garros vyhrala turnaj v Štrasburgu a bola vo finále v Dubaji.

Zatiaľ čo vo dvojhre sa len začala presadzovať, vo štvorhre už má viacero úspechov. Bola svetovou jednotkou a dokonca vyhrala Roland Garros 2018. V tom istom roku ovládla aj Wimbledon.

Môže sa jej navyše podariť unikátny zápis. S Kateřinou Siniakovou postúpili do finále štvorhry. 

Nadviazala na svoju krajanku Lucie Šafářovú. Tá bola v roku 2015 vo finále oboch súťaží. Zvíťaziť dokázala vo štvorhre.

Finále medzi Pavľučenkovovou a Krejčíkovou je na programe v sobotu od 15.00. Pôjde o súboj medzi 32. a 33. hráčkou sveta. Doposiaľ nikdy sa však ešte v zápase nestretli.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Uvažovala, či neskončí. Ruska na životné finále čakala najviac v histórii