Rešetár po návrate z Čiech vedie juniorov KB Košice

Na reprezentačnej scéne. Pôsobil aj ako hlavný tréner ženského národného tímu Slovenska.
Na reprezentačnej scéne. Pôsobil aj ako hlavný tréner ženského národného tímu Slovenska. (Autor: tasr)
Patrik Fotta|9. jún 2017 o 00:00

Chystá sa na každoročný vrchol sezóny – majstrovstvá sveta veteránov.

KOŠICE. Pri mládežníckom tíme juniorov KB Košice pôsobí od minulej sezóny skúsený tréner Jozef Rešetár, ktorý v minulosti roky viedol basketbalistov BK TU.

Okrem trénovania stále aktívne aj hráva a s družstvom Maxibasketball TU Košice sa chystá na každoročný vrchol sezóny – majstrovstvá sveta veteránov pod hlavičkou organizácie FIMBA.

V súčasnosti 66-ročný košický tréner si spomína na časy, kedy sa v metropole východu ešte hrala federálna liga.

„Mali sme v tom čase skutočne výborné podmienky. V tom čase bol predsedom oddielu jednak rektor a zároveň riaditeľ Pozemných stavieb pán Vranovský. Snažili sa vytvárať čo najlepšie zázemie, ale po roku 1989, keď nastala privatizácia, to postupne začalo upadať. Na šport sa postupne zabúdalo, čo je škoda. My sme mali problémy potom prihlásiť družstvo do prvej ligy a museli sme spolu s hráčmi zháňať peniaze na štartovné. Niekto nám dal autobus, niekto naftu a podobne. Robili sme asi päť rokov bez finančného ohodnotenia. Hrali sme často najvyššiu súťaž len so študentmi,“ povedal Jozef Rešetár.

S Trutnovom získal dvakrát bronz

Bohaté trénerské skúsenosti zúročil súčasný kouč juniorov KB Košice aj v Čechách, kde pôsobil niekoľko rokov v Trutnove.

„Práve som bol aj s družstvom na majstrovstvách sveta v Grécku, keď mi prišla ponuka, či neprídem robiť šéftrénera mládeže do Trutnova. Ich ženskému tímu sa však nedarilo, figurovali až na jedenástom mieste v extralige a tak ma požiadali, aby som trénoval áčko. Prvý rok sme skončili siedmi a prehrali v prvom kole play-off, ale druhý a tretí rok sme získali bronz,“ uviedol Rešetár.

Klubu sa následne nevyhli finančné problémy, keď odstúpili hlavní sponzori a tak sa košický rodák rozhodol vrátiť späť domov.

„Po odchode sponzorov sa tam výrazne zmenili podmienky a išlo to smerom dole. Do Košíc ma priviedla manželka a taktiež túžba odovzdať skúsenosti mladej generácii. U juniorov, ale aj mladších chlapcov som videl veľký potenciál, ktorý je ale potrebné ďalej rozvíjať. Musíme sa sústrediť na to, aby sme vychovávali silné individuality, ktoré budú použiteľné vo vyššej kategórii.“

Žirkovej drží palce

Ako vníma bývalý reprezentačný tréner žien rozhodnutie Zuzany Žirkovej pomôcť národnému tímu na blížiacich sa majstrovstvách Európy?

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Rešetár po návrate z Čiech vedie juniorov KB Košice