Model tretích líg sa päť rokov nebude meniť. Čo priniesol prvý ročník po reorganizácii?

Momentka zo vzájomného zápasu Giraltoviec a Kalinova.
Momentka zo vzájomného zápasu Giraltoviec a Kalinova. (Autor: Ladislav Lukáč)
Titanilla Bőd|18. júl 2023 o 22:59

Odchodu klubov sa nedá zabrániť.

BRATISLAVA. Pred rokom sa v slovenskom futbale uskutočnila reorganizácia, ktorá sa v najväčšej miere týkala tretích líg.

Tretia najvyššia súťaž sa presunula pod Slovenský futbalový zväz a namiesto dovtedajších štyroch skupín vznikli len dve, Východ a Západ. Do skupiny Západ môžu byť zaradené kluby z pôsobnosti Bratislavského, Západoslovenského i Stredoslovenského futbalového zväzu, do skupiny Východ zase z Východoslovenského a Stredoslovenského futbalového zväzu.

Na území SsFZ tak bolo treba určiť geografickú hranicu medzi Východom a Západom.

Do západnej skupiny môžu byť zaradené kluby z oblastných futbalových zväzov (ObFZ) Čadca, Žilina, Martin, z okresov Banská Bystrica, Zvolen a Krupina, a z celého oblastného zväzu Veľký Krtíš.

Kluby z ObFZ Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, z okresov Brezno a Detva a z ObFZ Lučenec a Rimavská Sobota patria do východnej skupiny.

Najvyššou krajskou súťažou sa po reorganizácii stali IV. ligy, teda Majstrovstvá regiónu.

Nepomer medzi východom a západom

Víťazom III. ligy Východ sa stal FK Spišská Nová Ves, v skupine Západ triumfoval OFK Malženice.

Nové tretie ligy priniesli nové konfrontácie medzi mužstvami, ktoré sa v minulosti v súťažnom zápase nestretávali, ale pre mnohých aj zvýšené náklady na cestovanie.

Sezónu 2022/2023 nedohral KFC Kalná nad Hronom. Klub predtým patril medzi tradičných účastníkov najvyššej krajskej súťaže, no po jesennej časti novej tretej ligy sa zo súťaže odhlásil. Mužstvo vtedy bolo na ôsmom mieste skupiny Západ.

„Medzi hlavné dôvody jednoznačne patria neustále sa zvyšujúce nároky na réžiu tejto súťaže, hlavne nároky na infraštruktúru, delegované osoby, bežné režijné náklady a v neposlednom rade odmeny hráčom a trénerom,“ uviedol vtedy predseda KFC Michal Guťan.

Tretia liga Západ sa dohrávala s 15 účastníkmi, no na konci súťaže nastal iný nepomer medzi Východom a Západom. Kým zo skupiny Východ zostupovalo len jedno mužstvo (Poprad), zo skupiny Západ až tri (Vrakuňa, Nové Zámky, Inter Bratislava).

Tento nepomer vznikol z toho, že obaja zostupujúci z II. ligy (Dubnica a Rača), ako aj postupujúci zo IV. líg Bratislava, Západ a Stred putovali do skupiny Západ III. najvyššej súťaže.

Víťaz IV. ligy Bratislava TJ Rovinka napokon nevyužila právo postupu a tak do vyššej súťaže sa dostal FC Žolík Malacky.

Tretiu ligu Západ bude hrať aj najlepší tím IV. ligy Západ OFK Baník Lehota pod Vtáčnikom a víťaz IV. ligy Stred MFK Zvolen.

Nováčikom tretej ligy Východ je víťaz IV. ligy Východ MFK ADV Stará Ľubovňa a druhý tím z tejto súťaže, MŠK Spišské Podhradie. Ten sa dostal do vyššej súťaže vďaka tomu, že v IV. lige Stred sa umiestnili na prvých štyroch miestach kluby, ktoré geograficky patria do západnej skupiny tretej najvyššej súťaže.

Neistota v ťažkých časoch

Avšak aj funkcionári Spišského Podhradia hovorili o neistote ohľadom druhej časti sezóny.

Prezident klubu Jozef Komara zdôraznil, že v dnešnej dobe je ťažko plánovať dopredu. „Ideme do toho. Či to vydržíme, neviem,“ uviedol pre Sportnet.

„Hrali sme už tretiu ligu, ale vtedy to bola najvyššia krajská súťaž. Teraz sme sa historicky prvý raz dostali do celoslovenskej tretej ligy, teda do súťaže, ktorú riadi SFZ. Toto nám už nikto nezoberie,“ vyhlásil prezident klubu.

„Rozhodli sme sa, že aj keby sme mali chodiť na zápasy vlastnými autami, tú jesennú časť dohráme,“ zdôraznil.

Nedostatok financií je značný problém pre kluby. Z tretej ligy Východ sa iba tri týždne pred štartom novej sezóny odhlásil MFK Giraltovce.

„Končíme z dôvodu hromadného odchodu hráčov v prestupovom termíne a taktiež z finančných dôvodov,“ stálo v oficiálnom stanovisku klubu.

Zatiaľ nie je jasné, kto ho nahradí.

Treba byť reálny

„Odchodu klubov sa nedá zabrániť,“ myslí si predseda Východoslovenského futbalového zväzu Richard Havrilla.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Model tretích líg sa päť rokov nebude meniť. Čo priniesol prvý ročník po reorganizácii?