Kalná nad Hronom končí v tretej lige. Predseda klubu sa prihovára k fanúšikom

Kalná nad Hronom už nebude na futbalovej mape tretej ligy.
Kalná nad Hronom už nebude na futbalovej mape tretej ligy. (Autor: KFC)
Ivan Mriška|10. feb 2023 o 13:00

Klub nemal peniaze na fungovanie A-mužstva.

KALNÁ NAD HRONOM. V jesennej časti podávali solídne výkony. Skončili na ôsmom mieste tabuľky.

KFC Kalná nad Hronom patrila roky medzi tradičných účastníkov krajských ligových súťaží. Až dovčera.

Klub sa rozhodol pre nepopulárny krok. Odhlásil svoje A-mužstvo z tretej ligy.

Dôvod je prostý. Klub na jeho fungovanie nemá peniaze.

Futbalnet vám prináša oficiálne vyjadrenie vedenia KFC:

Vážení športoví priatelia a fanúšikovia kálňanského futbalu.

Tieto riadky sa mi píšu veľmi ťažko, keďže toto rozhodnutie nebolo jednoduché, avšak A-mužstvo KFC v III. lige končí.

Toto rozhodnutie sa „rodilo“ veľmi ťažko, vyplývalo z viacerých dôvodov a predchádzali mu hodiny rokovaní, stretnutí a uvažovaní ako ďalej.

Dôvodov, prečo sme sa takto rozhodli, bolo viacero.

Medzi hlavné jednoznačne patria neustále sa zvyšujúce nároky na réžiu tejto súťaže, hlavne nároky na infraštruktúru (rozšírenie tribúny o 100 miest, vyčlenenie sektoru hostí, mediálna miestnosť, dopingová miestnosť, pisoár v každej šatni (WC nestačí), delegované osoby, bežné režijné náklady a v neposlednom rade odmeny hráčom a trénerom.

Medzi ďalšie dôvody patrí aj stále väčší problém angažovanosti kvalitných futbalistov, ktorí by vzorne reprezentovali náš klub.

KFC momentálne zastrešuje takmer 130 registrovaných hráčov, z toho približne 80 detí a mládeže, čo si taktiež vyžaduje nemalé finančné prostriedky na zabezpečenie plynulého chodu. Zároveň máme aj B-mužstvo mužov, ktoré vzorne a bez nároku na odmenu reprezentuje našu obec, avšak aj réžia tejto súťaže obnáša určité finančné náklady.

Obec Kalná nad Hronom ako generálny sponzor KFC v zastúpení pánom starostom obce a poslancami obecného zastupiteľstva nám v zmysle našej žiadosti na tento rok vyčlenila historicky najvyššiu dotáciu. Vo všetkom, o čo sme požiadali, nám vyhoveli a aj touto cestou by som vám chcel opätovne veľmi pekne poďakovať. Skutočne si to veľmi vážime.

V posledných rokoch sme sa vo výbore KFC snažili nespoliehať iba na našu obec a aktívne sme hľadali aj iné spolupráce. V momentálnej dobe je to však stále ťažšie, keďže sa každý borí so svojimi problémami. O to viac si vážim každý jeden sponzorský dar, ktorý bol nášmu klubu venovaný na jeho činnosť. Všetkým veľmi pekne ďakujeme.

Z pozície poslanca obecného zastupiteľstva si plne uvedomujem aj stále ťažšiu dobu, ktorou momentálne prechádzajú aj samosprávy, vrátane našej obce – nášho generálneho partnera. Pri svojom rozhodovaní som preto musel brať ohľad aj na tento fakt. Zároveň som nechcel ohroziť fungovanie našej mládežníckej základne, ktorej sme sa začali v uplynulých sezónach intenzívnejšie venovať.

V kontexte vyššie uvedených dôvodov a stále rastúcich nákladov a cien sme boli postavení pred otázku, čo si vyberieme – či finančne náročné pokračovanie A-mužstva v III. lige alebo svoju pozornosť upriamime na mládež a zabezpečíme ekonomickú stabilizáciu nášho klubu bez potreby navyšovania našej dotácie od obce. Vzhľadom na vyššie uvedené som sa jednoducho nemohol rozhodnúť inak.

Vážení fanúšikovia, jedna etapa sa skončila, život KFC sa tým však nekončí, otvárajú sa nám nové možnosti a výzvy, na ktoré sa tešíme.

Vďaka tomuto rozhodnutiu bude futbal v obci Kalná nad Hronom fungovať ďalej, stále máme 4 mládežnícke mužstvá a seniorský futbal bude pokračovať prostredníctvom nášho (aktuálne) B-mužstva, ktoré to má dobre rozbehnuté v okresnej súťaži.

Ďakujem všetkým kolegom funkcionárom z ostatných klubov za ich podporné správy, viem, že práve oni si najviac uvedomujú, že doba je ťažká a športu momentálne nepraje.

Na záver ďakujem svojim kolegom z výboru a ostatným spolupracovníkom KFC za podporu pri prijímaní tohto rozhodnutia. Faktom je, že riadenie cca 150 ľudí okolo celého klubu stojí len na pár jednotlivcoch.

Verím, že sa stretneme s pochopením aj u našich fanúšikov, ktorí nám priali hrať III. ligu a fandili nám na každom zápase. Veľké ĎAKUJEM patrí aj vám.

VŠETCI SME KFC!

S pozdravom,
Michal Guťan, predseda KFC

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kalná nad Hronom končí v tretej lige. Predseda klubu sa prihovára k fanúšikom