Prvými prešovskými olympionikmi boli Karol Kobulský a Ivan Wardener

Sportnet|1. júl 2016 o 00:00

Blížia sa olympijské hry v Riu. Nový letný seriál načrie do histórie a predstaví olympionikov z nášho regiónu.

PREŠOV. Mesto Prešov má bohatú nielen športovú, ale aj olympijskú históriu. V Prešove sa narodilo alebo pôsobilo 33 športovcov a športovkýň, traja tréneri a traja funkcionári, ktorí sa predstavili na najväčšom športovom sviatku.

Na letných olympijských hrách to bolo 21 športovcov a športovkýň, traja tréneri a dvaja funkcionári.

Mali sme medailistov

Z medailí sa na LOH tešili len hádzanári Vincent Lafko, Andrej Lukošík a hádzanársky tréner Ladislav Šesták – striebornú medailu s družstvom Československa vybojovali na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972.

Od 19. storočia

V Prešove sa už v 19. storočí vytvorilo jedno zo silných športových centier na Slovensku. Už v roku 1848 bol založený Prešovský strelecký spolok, v roku 1873 Prešovský korčuliarsky spolok a roku 1880 Prešovský spolok kolkárov.

Najvýznamnejším športovým centrom sa od roku 1896 stal Prešovský telocvičný a šermiarsky spolok ETVE, ktorý rozvíjal šerm, tenis, hru ušiakom, kriket a najmä atletiku. Od roku 1898 to bola aj cyklistika a futbal.

Pričinil sa o to významný telovýchovný pedagóg a propagátor atletiky František Pethe (1872 – 1964), rodák zo Sedmohradska absolvoval v rokoch 1890 a 1891 jednoročný štátny telovýchovný kurz a získal diplom učiteľa telesnej výchovy.

Priekopník Pethe

V roku 1896 prišiel do Prešova a spôsobil rozruch. Na hodinách telocviku popri zvyčajných prostných zaviedol aj hod diskom, behy, skoky, šplh. Prešovské gymnázium, v ktorom pôsobil ako stredoškolský profesor, sa stalo liahňou talentov. Legenda prešovského športu Pethe vychovala viacero skvelých športovcov, hlavne atlétov.

Z majstrov a rekordérov Uhorska spomenieme olympionikov zo Štokholmu skokana do výšky Ivana Wardenera a diskára Karola Kobulského, z majstrov Československa Štefana Stanislaya (1902 – 1986), ktorý bol v desiatke najlepších prešovských športovcov dvadsiateho storočia.

Práve on v roku 1896 inicioval založenie prešovského športového klubu ETVE a o dva roky neskôr sa pričinil o vznik organizovaného futbalu v metropole Šariša.

Atléti sa nepresadili

Žiaľ, prví prešovskí olympionici, ktorí v Uhorsku patrili medzi vynikajúcich atlétov, sa na piatych olympijských hrách v roku 1912 v Štokholme nepresadili.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prvými prešovskými olympionikmi boli Karol Kobulský a Ivan Wardener