Priveľa odhodlania mu spálilo všetky sily, stvrdol ako skala

Sportnet|5. dec 2008 o 00:00

Ďalší Slovák zo skromnej málopočetnej rodiny bežcov-lyžiarov má za sebou debut vo Svetovom pohári. Historickú čiarku si mohol urobiť Peter Mlynár,

člen Strediska štátnej športovej reprezentácie ŠKP Štrbské Pleso. Predstavil sa ako člen našej štafety v Gällivare, kde mal na starosti posledný úsek.

ŠTRBSKÉ PLESO. Pre dvadsaťročného talentovaného pretekára to bola skúška ohňom. Určite na ňu nezabudne do konca života.

Krízu nepremohol

"Nebol som ani nervózny, skôr to bola neistota, nevedel som, čo ma čaká," rozhovoril sa mladý vyznávač bežiek. Škoda, že predošlí členovia štafety mu nepripravili lepšiu pozíciu, aby sa mal od čoho odraziť. Už keď vybiehal na trať, vedelo sa, že naše kvarteto veľkú slávnu nezožne. Nemal kontakt so súpermi, za ním boli štyria rivali. "Ja som stratu ešte prehĺbil. Dopustil som sa taktickej chyby, lebo od začiatku som prepálil tempo v skejtovej technike. Vypálil som ako svetová špička, a to ma zničilo. Stvrdol som po dvoch-troch kilometroch. Krízy som sa nezbavil až do cieľa." Zle si rozložil sily a doplatil na to. Podľa jeho slov prvé vystúpenie nepovažuje medzi úspešné. "Chcel som partii pomôcť, ukázať, čo je vo mne, ale vrhol som sa na to až príliš energicky, nepremyslene."

Vyžehliť si resty

Zverenec trénerov Ondreja Brúzika a Stanislava Holienčíka (v áčku národiaka ho koučoval Peter Bartoň) je teraz prvú sezónu medzi seniormi a hotuje sa na majstrovstvá sveta do 23 rokov. Tam by mal reprezentovať ako jediný Slovák, čo je tiež vizitka, že toto odvetvie kádrovo melie z posledného. Škoda, že pred časom úzka stopa prišla o Otčenáša a Janečka, jeho súputníkov. Peter si pred debutom vo SP oproboval schopnosti na fisových pretekoch (na tie sa hlavne zameriava) v Muonio. Na pätnástke klasicky obsadil 155. priečku so stratou 3:23 min. na víťaza a na druhý deň na rovnako dlhej trati voľne skončil o dve priečky horšie s mankom 3:29 min. "Bol som vcelku spokojný, lebo sa zišla špička a vybehal som si dobré body." Nebyť komplikácií, mohol dopadnúť ešte lepšie, ale podľa trénera Bartoňa na SLZ neskoro aktivovali jeho FIS-kód s nazbieranými bodmi, podľa čoho sa pretekár nasadzuje do štartovnej listiny. Preto vyrazil na trať šiesty od konca, úplne na chvoste a nemal rovnaké podmienky ako tí, čo vybehli na trať pred ním. "Keby bolo všetko v poriadku, tak by som sa dostal do akcie o poldruha hodiny skôr." Mlynár potrebuje 60 FIS bodov (tréneri mu dali za cieľ 80 bodov), aby bol zaradený pravidelne do "sveťáku". Pokúsi sa o to v tejto sezóne, čo predstavuje, aby na fisových podujatiach pri kvalitnej konkurencii nestrácal príliš veľa na víťaza. "Prinajmenšom o minútu musím ešte pridať," dodal nádejný borec obľubujúci klasiku (najmä 15 km), ktorý dosiaľ obsadil aj dva razy MSJ, ale príliš mu nevyšli. Na šampionáte do 23 rokov by si to preto chcel vyžehliť.

ŠTEFAN KÚŠIK

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Priveľa odhodlania mu spálilo všetky sily, stvrdol ako skala