Ukrajina má nezlomného ducha aj talent s raketovým ťahom na bránku

Ukrajinskí futbalisti sa tešia z výhry 2:1 nad Bosnou a Hercegovinou v play-off o EURO 2024.
Ukrajinskí futbalisti sa tešia z výhry 2:1 nad Bosnou a Hercegovinou v play-off o EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. jún 2024 o 09:00

Ukrajina je druhým súperom Slovenska v skupine E na EURO.

BRATISLAVA. Futbal je najpopulárnejší šport na svete a má silu spájať. Pre Ukrajinu a jej obyvateľov však nadchádzajúce EURO nie je najdôležitejšou udalosťou.

Všetci hráči, tréneri i šéf Ukrajinskej futbalovej federácie vravia, že doma prebieha neľútostná vojna. 

„Máme veľkú radosť, že sa nám podarilo kvalifikovať na EURO, no po vyprchaní eufórie nám ostáva na pamäti, že reprezentujeme krajinu, ktorá prechádza veľkými ťažkosťami,“ pripomína jeden z najslávnejších ukrajinských futbalistov a prezident Ukrajinskej futbalovej federácie Andrij Ševčenko. 

Ukrajina sa na finálový turnaj prebojovala z play-off. 

Slovensko odohrá zápas s Ukrajinou v skupine E na EURO 2024 v piatok 21. júna o 15.00 h v Düsseldorfe.

Majú nezlomného ducha

V základnej C skupine neuspela, ale treba povedať, že to bolo v silnej konkurencii Talianska a Anglicka. A od postupu ich delil jediný bod. Získali totiž rovnaký počet ako obhajcovia titulu Taliani, no na 3. priečku ich posunuli horšie výsledky zo vzájomných zápasov. 

V play-off ukázal tím nezlomnosť a bojovnosť. V oboch zápasoch, proti Bosne a Hercegovine aj proti Islandu, prehrávali Ukrajinci 0:1 a stretnutie dokázali otočiť vo svoj prospech.

„Tajomstvo tohto mužstva je vo veľkej motivácii a obetavosti. Niekedy sa mi zdá, že máme najlepší tím na svete, ktorý si najprv sám vytvára problémy a následne ich s veľkou odvahou a nasadením vyrieši. Hráči v kvalifikácii aj v play-off ukázali, že sú schopní bojovať až do konca. To nám zaistilo úspech,“ hovorí pre Sportnet ukrajinský novinár Leonid Veselkov.

Joshua Kimmich v súboji s Mychajlom Mudrykom v prípravnom zápase Nemecko - Ukrajina.
Joshua Kimmich v súboji s Mychajlom Mudrykom v prípravnom zápase Nemecko - Ukrajina. (Autor: TASR/AP)

Podľa neho sú najsilnejšími stránkami tímový duch a disciplinovanosť. Naopak veľkou slabinou v uplynulých rokoch je nízka úspešnosť v útoku a malý počet strelených gólov. Bez gólov je ťažké vybojovať víťazstvo a na EURO sa to s Ukrajinou ťahá. 

Pri premiérovom v roku 2012 bepostúpil domáci tím zo skupiny. Strelil len 2 góly. O štyroch roky neskôr na turnaji vo Francúzsku v troch zápasoch v skupine nedali ani jeden. 

„A na poslednom EURO Ukrajina postúpila zo skupiny do play-off z tretieho miesta. Vtedy však aj s pomocou Švédov, ktorí zdolali Poľsko. A v poradí tímov na tretích priečkach sme zdolali Fínsko a Slovensko len vďaka lepšiemu skóre,“ vraví Veselkov. 

Brankár pomohol Realu k triumfu v Lige majstrov

Ukrajinský futbal je na vzostupe a naberá na sile. Počet hráčov v prestížnych európskych ligách rastie, vlani na majstrovstvách Európy do 21 rokov vypadol tím až v semifinále a tento rok si reprezentácia okrem EURO zahrá prvýkrát aj na olympijských hrách v Paríži.

O ukrajinskýchhráčov je medzi veľkými klubmi veľký záujem a v lete zrejme viacero z nich prestúpi. Reálny je aj prestup, ktorý znovu pokorí hranicu 100 miliónov eur.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Ukrajina má nezlomného ducha aj talent s raketovým ťahom na bránku