Prešovský turnaj EBU Circiut sa blíži

Sportnet|14. okt 2004 o 00:00

Prešov - Metropola Šariša sa v posledných rokoch stala centrom bedmintonového diania na Slovensku. Prispel k tomu aj pravidelný medzinárodný turnaj

Babolat Slovak International, ktorý bude aj toho roku zaradený do prstížneho európskeho okruhu štrnástich turnajov EBU Circuit a napíše už svoju 11. kapitolu.

V tomto roku zvoili organizátori z BC Prešov trocha neskorší termín a zmenili aj miesto zápolení. Tie sa začnú vo všetkých piatich disciplínach na budúci štvrtok, 21. októbra. Hrať sa bude tentoraz v Mestskej hale, kam sa bedmintonisti presťahovali po uplynulých ročníkoch, ktoré sa odohrávali v susednej hale Prešovskej univerzity.

Okrem toho, že je prešovský turnaj zaradený do EBU Circuit, figuruje aj vo svetovom kalendári International Badminton Federation a výsledky z neho sa započítavajú do svetových rebríčkov. "Turnaja sa celkovo zúčastní 145 hráčov z 19 krajín, konkrétne z Rakúska, Ruska, Maďarska, Bieloruska, Iránu, Česka, Litvy, Poľska, Fínska, Slovinska, Anglicka, Švédska, Škótska, Walesu, Nemecka, Talianska, Belgicka, Malajzie a Slovenska. Za Slovensko nastúpi celkovo 21 hráčov a hráčok," informoval nás riaditeľ turnaja a zároveň prezident Slovenského zväzu bedmintonu Peter Tarcala. Podľa neho bude exotickým bonbónikom najmä účasť malajského tímu, ktorý do Prešova zavíta prvýkrát. Veľmi silný výber plánuje do Prešova doviezť Anglicko. "S celkovým počtom prihlásených hráčov a zúčastnených krajín sme s prihliadnutím na to, že je po olympiáde, naozaj veľmi spokojní. Priebehom a

organizáciou chceme urobiť všetko pre to, aby sa nám stúpajúca tendencia úrovne a záujem o náš turnaj zvýšil opäť o rok," dodal P. Tarcala.

Zo zaujímavých mien, ktoré sa prihlásili, sú v mužskej dvojhre v aktuálnom svetovom rebríčku najvyššie Angličania Aamir Ghaffar (41.), Nathan Rice (55.) a Toby Honey (69.), Rakúšan Jűrgen Koch (48.), Nemec Conrad Hueckstadt (56.) a Iránčan Kaveh Mehrabi (98.). Z prihlásených žien sú v prvej stovke dvojhrového rebríčka Slovinky Maja Tvrdy (62.) a Maja Keršniková (82.), Talianka Agnese Allegrini (68.), Fínka Nina Weckstromová (70.), Rakúšanka Simone Prutschová (73.) a Češka Markéta Koudelková (92.).

Pod hlavičkou European Badminton Union (EBU) sa súbežne s turnajom uskutoční aj tréningový kurz rozhodcov, pod vedením Nemca Joachima Morscha a Dána Petra Ganesa. Celkovo sa kurzu zúčastní 15 rozhodcov z celej Európy.

Turnaj sa začne kvalifikačnými zápasmi vo štvrtok, o 14.00, bude pokračovať v piatok zápasmi v hlavnej súťaži od 9.00, v sobotu sú na programe štvrťfinálové zápolenia o 9.30 a semifinále so začiatkom 15.00. Celé podujatie vyvrcholí v nedeľu finálovými zápasmi od 9.30.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešovský turnaj EBU Circiut sa blíži