Prehra Dobrých anjelov takmer do roka a do dňa

Marián Špacai|11. mar 2011 o 00:00

Dvadsaťsedem zápasov vydržala víťazná séria basketbalistiek Košíc. Neprekonali tak tú predchádzajúcu, ktorá trvala až štyridsaťdva stretnutí. Za posledné tri roky Dobrí anjeli prehrali v extralige trikrát a vždy v marci.



KOŠICE. Basketbalistky Dobrých anjelov prehrali v stredu v nadstavbovej skupine o 1. - 6. miesto v Poprade 57:66. Bola to ich prvá tohtosezónna prehra v najvyššej slovenskej súťaži. Predchádzajúcu utrpeli v uplynulom ročníku 28. marca 2010 tiež práve v Poprade.

Rozdiel v kvalite

"Prehry tak ako výhry patria k športu. Sila nášho družstva nie je taká ako počas trvania Euroligy. Odišli kvalitné hráčky, nové sa so spoluhráčkami musia zohrať. Treba však mať na pamäti, že medzi Dupreeovou, ktorá odišla, a novými hráčkami je značný rozdiel," upozorňuje tréner Dobrých anjelov Štefan Svitek.

Jeho tím mal namále už pred dvoma týždňami v Ružomberku (ešte s Dupreeovou v zostave), kde ešte štyri sekundy pred koncom prehrával a záchranou bol až Shieldsovej víťazný kôš.

"Vyrovnáva sa to, družstvá Ružomberka, Popradu, ale i Nitry išli hore a Prešov si kvalitu udržiava. My sme v Poprade nehrali dobre, ale v tretej štvrtine sme mali trinásťbodový náskok. Prišli sme oň, Poprad predviedol chcenie, bojovnosť, čím sa do zápasu vrátil a aj ho otočil. Patrí mu môj obdiv, ako sa psychicky pozviechal po prehre o 39 bodov v Ružomberku v predchádzajúcom kole."

Straty na žiacky zápas

Košičanky doplatili na stratené lopty, ktoré ich trápia celú sezónu. Pod Tatrami ich "vykúzlili" neuveriteľných 27. "Takéto číslo je veľmi vysoké aj na zápas žiackej ligy, nieto na extraligu," priznal Svitek.

Do očí udrelo predovšetkým to, že Košičanky v dôležitých momentoch neraz prišli o loptu po tom, čo im arbitri odpískali "kroky", problémy s tým mali najmä nové americké akvizície Shieldsová a predovšetkým Tillisová.

"Je pravda, bolo ich veľa. Niektoré boli opodstatnené, iné nie. Uberalo nás to o možnosť zakončenia. Musíme sa však pozrieť aj na úspešnosť našej streľby zo stredných a väčších vzdialeností, ktorá bola veľmi nízka, niekde na úrovni 30 percent. Keď k tomu pridáme 27 strát, ťažko nám pomýšľať na víťazstvo aj v slovenskej extralige."

Rovnaká pesnička

Generálny manažér Dobrých anjelov Daniel Jendrichovský vzhľadom na značné rošády s hráčkami po vypadnutí z Euroligy už pred niekoľkými dňami predpovedal, že v tomto období riskujú aj nejakú možnú prehru. Družstvo sa totiž s novými hráčkami nezohrá zo dňa na deň, ale dôležité bude play-off a najmä jeho vyvrcholenie. Predovšetkým naň musí úradujúci majster načasovať formu.

"Nič iné nám neostáva. Budeme sa snažiť súhru zladiť. Je pravda, že v nej sú nedostatky, ale najmä to chce od hráčok vyššiu koncentráciu, bojovnosť a zodpovednosť. V stratených loptách dosahujeme neuveriteľné čísla totiž takmer pravidelne, stále je to tá istá pesnička. K tomu, aby sme takto o lopty neprichádzali, ani netreba nejaké veľké basketbalové umenie, ale práve zodpovednosť, koncentráciu a plnenie toho, na čom sa dohodneme," požaduje od družstva košický kormidelník.

ZAUJÍMAVÉ: "NEŠŤASTNÝ" MAREC

Predchádzajúcu porážku zaknihovali Košičanky tiež v Poprade v semifinálovom dueli minulej sezóny 28. marca, keď prehrali 54:65. Nachytal ich teda opäť ten istý súper a stalo sa tak takmer do roka a do dňa.

Ešte aj počet dosiahnutých košických bodov sedí takmer na chlp, pred rokom ich pod Tatrami žlto-modré dali 54, teraz iba o tri viac.

Pre Košičanky akoby sa marec stával z pohľadu prerušenia ich víťazných sérií celkom jednoznačne nešťastným mesiacom. Posledné tri extraligové prehry sa totiž viažu práve s týmto mesiacom. Okrem dvoch spomínaných s Popradom teraz a vlani ešte aj o rok skôr 7. marca 2009 prehrali v nadstavbovej časti v Ružomberku 73:83.

Absolútnym klubovým rekordom Košíc je séria 45 extraligových víťazstiev v rade za sebou, ktorá trvala od 21. apríla 2007 do 8. novembra 2008, keď ju prekvapujúco ukončila košická Cassovia výhrou 74:69

Jedinou kompletnou extraligovou sezónou, ktorú Košice odohrali bez prehry, ostáva sezóna 2007/2008.

PREHRY ZA POSLEDNÝCH PÄŤ ROKOV

9. marec 2011: Poprad - Dobrí anjeli Košice 66:57 (nadstavbová časť)
28. marec 2010: Poprad - Dobrí anjeli Košice 65:54 (semifinále)
7. marec 2009: Ružomberok - Maxima Broker Košice 83:73 (nadstavbová časť)
8. november 2008: Cassovia - Maxima Broker Košice 74:69 (základná časť)
18. apríl 2007: Ružomberok - K Cero V.O.D.S. Košice 82:65 (finále)
29. apríl 2006: K Cero ICP Košice - Ružomberok 73:81 (finále)
26. apríl 2006: Ružomberok - K Cero ICP Košice 79:77 (finále)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prehra Dobrých anjelov takmer do roka a do dňa