Kde sledovať EURO? Zápasy vysiela súkromná televízia, streamovacia služba bude spoplatnená

Juraj Kucka (vľavo) a Ondrej Duda sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Wales v príprave na EURO 2024.
Juraj Kucka (vľavo) a Ondrej Duda sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Wales v príprave na EURO 2024. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|13. jún 2024 o 07:00

RTVS prinesie zápasy iného kontinentálneho šampionátu.

BRATISLAVA. V ére samostatnosti sa futbalová reprezentácia predstavila na majstrovstvách sveta 2010, na EURO 2016, 2020 a do tretice sa predstaví na majstrovstvách Európy aj tento rok.

Tri predchádzajúce vystúpenia z veľkých šampionátov vysielala RTVS. Verejnoprávna stanica vlastnila vysielacie práva dlhé roky a zápasy sprevádzal Marcel Merčiak s Mariánom Zemanom. 

Podobne ako v prípade hokejových majstrovstiev sveta však aj priame prenosy z EURO prechádzajú na komerčnú stanicu. 

RTVS bude vysielať ďalej zápasy kvalifikácie na šampionáty.

Voyo ostane spoplatnené

Práva pre územie Slovenska získala skupina Markíza. Z EURO 2024 odvysiela naživo všetkých 51 zápasov.

Zápasy slovenskej reprezentácie bude vysielať na kanáli Markíza. Okrem toho budú na Markíze aj zápasy so začiatkom o 15.00 h a o 21.00 h. Zvyšné zápasy budú na stanici TV Dajto. 

Program zápasov EURO vo vysielaní televízie Markíza.
Program zápasov EURO vo vysielaní televízie Markíza.

„Na Voyo nájdu fanúšikovia všetky zápasy, tí čo si ich nestihnú pozrieť naživo, tak si ich nájdu aj v archíve v špeciálnej sekcii venovanej UEFA EURO 2024. Záverečné zápasy v skupinách majú výkop v rovnakom čase a v prípade tých, čo sa začínajú o 18:00, jeden z nich budeme v priamom prenose vysielať na Dajto a druhý na Voyo, vzhľadom na to, že v čase zápasov vysielame Televízne noviny,“ vysvetľuje šéfredaktor športu v TV Markíza Martin Lisý.

Voyo bude počas EURO naďalej spoplatnená. Za mesiac sa platí poplatok 6 eur. 

„Voyo zostáva v štandardnom režime bez zmien a futbalové EURO budú mať zákazníci v rámci predplatného. Všetci abonenti dostanú v tej istej cene počas turnaja aj prémiový obsah v rámci UEFA EURO 2024. Už dnes sú pre predplatiteľov dostupné programy ako UEFA EURO 2024: Magazín, či exkluzívny dokument Cesta na EURO, ktorý odvysielame 13. júna 2024 o 20:30 aj na Dajto,“ doplnil Lisý. 

Zápasy slovenskej reprezentácie budú zo štúdia v dejisku EURO komentovať Andrej Zvolenský s bývalým slovenským reprezentantom Marekom Saparom. 

V rámci štúdia po zápasoch turnaja by sa mali objaviť aj bývalí reprezentanti ako Martin Škrtel, Ján Ďurica, Robo Vittek, Samuel Slovák, Erik Jendrišek, Igor Žofčák alebo trénera Adriána Guľu, či Martina Ševelu. Okrem nich budú zápasy analyzovať Stanislav Angelovič, Martin Mikulič, Laco Molnár, Martin Poljovka, či Stanislav Velický.

Zápasy českej futbalovej reprezentácie bude v štúdiu hodnotiť Roman Skuhravý.

Markíza okrem živých prenosov prinesie aj rozšírené športové noviny, zostrihy zo zápasov či zábavnú talkshow Taký je futbal. 

ČT Sport operátori vypli

V priebehu EURO bude vysielať futbalové zápasy aj RTVS, ale z iného kontinentálneho šampionátu - z Copa América.

Populárne bolo medzi fanúšikmi bolo v minulosti aj vysielanie Českej televízie, ktorá vlastní vysielacie práva na EURO pre Česko. Na Slovensku bol program ČT Sport v ponuke takmer všetkých operátorov.

V minulosti tak mohli fanúšikovia sledovať zápasy na RTVS prípadne si mohli prepnúť na ČT.

Na jar však Česká televízia zaslala slovenským operátorom výzvu, aby program ČT Sport z ponúk vyradili.

Slovenskí operátori ju mali v ponuke bez toho, aby platili ČT poplatky alebo bez inej dohody o ich šírení signálu.

„ČT neposkytla súhlas žiadnemu slovenskému operátorovi. Vzhľadom na to, že operátori nemajú práva na vysielanie tohto programu, malo by odstránenie prebehnúť okamžite. Obsah na program ČT šport získava Česká televízia výhradne s územným obmedzením pre Českú republiku a jeho vysielanie v zahraničí nie je možné,“ citoval portál Omediach.com hovorkyňu ČT Vendulu Kejčovú.

Koncom marca ČT Sport z ponuky operátorov zmizol.

Práva na vysielanie EURO majú dve stanice. Vo väčších krajinách sa však stále častejšie stáva, že majiteľ práv predá konkurenčným staniciam sublicenciu.

V Rakúsku sa stal majiteľom vysielacích práv Servus TV. Odvysiela 31 zápasov naživo vrátane väčšiny zápasov vyraďovacej fázy. Bude vysielať obe semifinále a finále.

ORF kúpila práva na 20 zápasov turnaja. Z nich je 16 zápasov skupinovej fázy a po dva zápasy osemfinále a štvrťfinále.

ORF odvysiela dva zápasy slovenskej reprezentácie – proti Belgicku a proti Rumunsku. Servus TV bude dávať zápas proti Ukrajine. 

V Maďarsku bude EURO vysielať stanica M4 Sport, ktorú má v ponuke väčšina slovenských operátorov. 

Futbalové majstrovtsvá Európy sa začínajú 14. júna. Slovensko nastúpi v E-skupine spolu s Belgickom, Rumunskom a Ukrajinou. 

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Kde sledovať EURO? Zápasy vysiela súkromná televízia, streamovacia služba bude spoplatnená