Pred Ligou majstrov: Porazí Bazilej mníchovský Bayern?

Hviezda Bazileja Xherdan Shaqiri bude od novej sezóny hráčom Bayernu.
Hviezda Bazileja Xherdan Shaqiri bude od novej sezóny hráčom Bayernu. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|22. feb 2012 o 08:50

„Keď už raz v tejto sezóne porazil Dávid Goliáša, prečo by sa to nemohlo stať opäť?“ pýta sa pred zápasom s favorizovaným Bayernom Mníchov tréner FC Bazilej Heiko Vogel.

BRATISLAVA. Predvlani vyhrali Ligu majstrov, teraz bojujú s krízou. Futbalisti Interu Miláno získali v domácej súťaži z posledných piatich stretnutí jediný bod, v troch z nich nestrelili ani gól.

V stredajšom súboji Ligy majstrov nastúpia v Marseille, ktoré neprehralo pätnásť zápasov v rade. Francúzsky tím naposledy prehral 23. novembra 2011 s Olympiakosom Pireus.

„Našim cieľom bolo osemfinále. To však neznamená, že sa teraz uspokojíme,“ povedal pre francúzsky denník L'Équipe tréner Marseille Didier Deschamps.

„Nemôžeme očakávať, že tu príde Inter, aký hral v posledných zápasoch Serie A. Kríza sa nedá prekonať v priebehu štyroch či piatich dní, ale kolektívne na tom bude určite lepšie. Liga majstrov môže vniesť do tímu odhodlanie, ktoré mu chýbalo,“ dodal.

Test európskej kvality

„Nesmieme zabúdať na to, že v súčasnom kádri Interu je väčšina hráčov, ktorí v roku 2010 vyhrali Ligu majstrov,“ varuje prezident Olympique Marseille Vincent Labrune.

„Bude to pre nás výborný test, či sme dosiahli európsku úroveň a prekročili prah klubovej histórie. Je to už dvadsať rokov, čo sme v Lige majstrov nehrali vo štvrťfinále.“

Napriek hernej i výsledkovej kríze nebude Inter Miláno ľahkým súperom. V Lige majstrov sa mu obvykle zvykne dariť. Vlani sa prebojoval do štvrťfinále, pred dvoma rokmi ju vyhral. V tejto sezóne sa už Milánčania s francúzskym súperom stretli, v základnej skupine dvakrát zdolali Lille.

„Chceme pozdvihnúť vlajku Interu a potešiť našich fanúšikov. Chápem, že všetky prehry z ostatných týždňov náramne bolia,“ vyhlásil tréner Claudio Ranieri.

„Káder má charakter a svoju silu, ktorú treba potvrdiť na ihrisku. Viacero mojich zverencov sa trápi, ale práve toto je príležitosť, ktorej sa treba chytiť.“

Ťažší súper ako Manchester United

V druhom stredajšom zápase privíta FC Bazilej nemecký Bayern Mníchov. Švajčiarsky tím je z hľadiska defenzívy najhorší spomedzi osemfinalistov, inkasoval až desať gólov. Mníchovčania sú favoritom. Hráčov Bazileja už raz v minulosti vyradili, v ročníku 2010/2011 zvíťazili doma 3:0 a v odvete 2:1.

„Všetci nás pasujú do úlohy favoritov. V takej pozícii sa nehrá jednoducho. Bazilej má veľkú kvalitu, talentovaných mladíkov a oduševnených divákov. Nebude to ľahké,“ uviedol tréner Bayernu Jupp Heynckes.

Švajčiari sú najväčším prekvapením vo vyraďovacej fáze. Zo skupiny postúpili na úkor slávneho Manchesteru United.

„Nechceme hrať iba dobre, chceme postúpiť. Uvedomujeme si, že proti nám stojí ťažší súper ako bol Manchester. Ale keď už raz v tejto sezóne porazil Dávid Goliáša, prečo by sa to nemohlo stať opäť? Bude to ťažké, ale pred nami je 180 minút, počas ktorých sa môže stať čokoľvek,“ povedal tréner FC Bazilej Heiko Vogel.

V prípade postupu do štvrťfinále by Švajčiari vyrovnali svoje maximum. Medzi najlepšiu osmičku prenikli v roku 1974.

ico

Liga majstrov:

Osemfinále, prvé zápasy:

FC Bazilej - Bayern Mníchov (20:45, vysiela Jednotka)

Olympique Marseille - Inter Miláno (20:45, vysiela Nova Sport)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Pred Ligou majstrov: Porazí Bazilej mníchovský Bayern?