S play-off sa menia aj pravidlá predĺženia. Finále MS musí rozhodnúť až zlatý gól

Michal Ivan, Libor Hudáček a kapitán Tomáš Tatar sa tešia po strelení gólu v zápase základnej B-skupiny Švédsko - Slovensko.
Michal Ivan, Libor Hudáček a kapitán Tomáš Tatar sa tešia po strelení gólu v zápase základnej B-skupiny Švédsko - Slovensko. (Autor: TASR)
Sportnet|22. máj 2024 o 13:50

Ako môžu vyzerať predĺženia vo vyraďovacej fáze MS v hokeji 2024?

PRAHA, OSTRAVA. Majstrovstvá sveta v hokeji majú za sebou základnú časť. Už vo štvrtok, 23. mája pokračuje osem najlepších tímov štvrťfinálovými zápasmi.

Medzi postupujúcich sa po ročnej pauze prebojovalo aj Slovensko, ktoré v ostravskej skupine B skončilo na štvrtom mieste.

Vo štvrťfinále tak vyzve víťaza pražskej A-skupiny Kanadu, s ktorou sa stretne v stredu o 16.20 h v O2 Aréne v Prahe.

Súboje Slovenska s Kanadou vedia byť vždy vyrovnané. V poslednom dueli na MS v roku 2023 rozhodli "javorové listy" až v samostatných nájazdoch, keď zvíťazili 2:1.

Duel sa hral v rámci základnej skupiny a predĺženie trvalo päť minút, v ktorom sa nerozhodlo. Ak by však došiel zápas do predĺženia vo štvrťfinále, podľa pravidiel by bol formát iný.

V ňom predĺženie netrvá päť minút, ale desať. Ak by žiaden z tímov v tejto fáze turnaja nestrelil gól, nasledovať budú samostatné nájazdy. V nich nastúpia piati hokejisti z oboch tímov.

Keď ani piati hokejisti nerozhodnú o výsledku, z každého tímu nastupuje ďalší hráč (rovnaký alebo iný ako dovtedy) a pokračuje sa, až kým nepadne rozhodujúci gól.

Rovnaký formát platí aj v semifinálových zápasoch a takisto aj v dueli o bronz. Zmena však nastáva vo finále.

Ak po riadnom hracom čase nie je rozhodnuté o víťazovi, nasleduje 15-minútová prestávka a po nej 20-minútové predĺženie.

Hrá sa až dovtedy, kým nepadne gól a predĺženia sa môžu opakovať. Vo všetkých fázach sa hrá vo formáte 3 na 3 plus brankári.

Pavúk MS v hokeji 2024

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»S play-off sa menia aj pravidlá predĺženia. Finále MS musí rozhodnúť až zlatý gól