Pollák: Rozpis potrebuje zmeny

Sportnet|13. nov 2008 o 00:00

Stále nedoriešené vylúčenie futbalistov Tatrana Betliar zo súťaže otvorilo a poukázalo na ďalšie problémy v okresnom futbale. Z hľadiska budúcnosti

sa ako najpálčivejšie ukazujú podpora mládežníckeho futbalu ako i masového športu.

ROŽŇAVA. Sekretár Oblastného futbalového zväzu v Rožňave Dušan Pollák sa mládežníckemu futbalu venuje už dlhé roky. Zároveň ako predstaviteľ zväzu má prehľad o futbale v okrese. Oslovili sme ho v súvislosti s vylúčením mužstiev dorastu a dospelých Tatrana Betliar zo súťaže a riešením vzniknutej situácie.

Ako sa pozeráte na rozhodnutie ŠTK vylúčiť FK Tatran Betliar zo súťaží ObFZ v kategóriách dorastu i dospelých?

"Keď sa budeme pozerať na celú vec z pohľadu ŠTK, tak tá podľa Rozpisu súťaží, ktorý chválila Rada ObFZ, postupovala správne. Na futbal sa však treba pozerať v celom kontexte ďalších možných následkov, ktoré futbalu môžu do budúcnosti skôr uškodiť, ako pomôcť. Sám vo futbale už pracujem niekoľko rokov a hlavne oblasť mládeže je mi veľmi blízka. Poznám problémy súčasnej mládeže, pred ktorými by sme si nemali zakrývať oči. Z roka na rok je to badateľnejšie. Už niekoľko rokov o tomto probléme hovorím a osobne sa snažím hľadať riešenia na viacerých úrovniach."

V čom teda vidíte najväčšie problémy?

"V slovenskom futbale, ale celkovo i športe sme zaspali. Telovýchovné hnutie sa rozpadlo. Chýba zákon o športe, podpora masového športu ako i väčšia ekonomická podpora. Prichádzame na to, že je potrebné niečo urobiť. Hovorí sa o výraznej podpore športu Tiposom, o zákone o športe. Minulý týždeň sa v Tatrách uskutočnila konferencia na tému ako ďalej v slovenskom športe. Rieši to však iba otázku profesionálneho športu, a to je málo. Šport v minulosti vychádzal z masovosti, kde vyrastali talenty. Druhou negatívnou stránkou je demografický vývoj spoločnosti, výchova na školách a hlavne v rodinách. Rodičia by mali viac kontrolovať svoje deti, viesť ich skôr k športovým aktivitám, ako ponocovaniu na diskotékach či baroch. Práca s mládežou je dnes ťažká a navyše finančne neohodnotená. To je ďalší veľký problém."

Vráťme sa však späť k vylúčeniu Betliara. Ako by ste vy ako sekretár zväzu tento problém riešili?

"Na túto tému sme dlho diskutovali s členmi komisie ŠTK, s predsedom ObFZ ako aj členmi výkonného výboru. Zväz a komisie by nemali byť utláčané klubmi do úzadia, no na druhej strane osobne si myslím, že keď sa chce, tak sa riešenie vždy nájde. Predseda ObFZ Ján Džubák už v článku spred pár dní niektoré možnosti naznačil. Na celý problém sa treba pozrieť aj z hľadiska budúcich súťažných ročníkov. Teraz po skončení jesennej časti súťaží je potrebné pripraviť návrh na zrušenie bodu m (na stane 11) Rozpisu súťaží ObFZ 2008/2009 s tým, že "mužstvá štartujúce v I. triede budú mať spravidla v súťažiach mládeže zaradené podľa možností mužstvo dorastu, žiakov alebo prípravky". Kluby, ktoré sa z rôznych dôvodov rozhodnú mužstvo mládeže neprihlásiť do súťaže, zaplatia na účet ObFZ sumu približne dvadsaťtisíc korún. Tá bude rozdelená pre kluby, ktoré sa o mládež starajú a majú pre prácu s mládežou vytvorené podmienky. To isté by platilo aj v prípade vystúpenia mužstva mládeže zo súťaží ObFZ. Druhou možnosťou je zvýšenie pokút v prípade nevycestovania pre súpera a ObFZ. Téma mládež a šport je horúca a aj preto pripravujem na jar budúceho roka v spolupráci s vysokou školou v Rožňave a medzinárodným inštitútom športu a kultúry konferenciu na tému mládež a šport."

Pred pár dňami ste sa vrátili z pracovnej cesty vo Švajčiarsku. Mali ste možnosť sledovať úroveň mládežníckeho futbalu?

"Išlo o osobné poznanie a musím konštatovať, že futbal vo Švajčiarku, ale pomaly i v Lichtenštajnsku z hľadiska programu, projektov nás predbieha. Odzrkadľuje sa to na klubovej i reprezentačnej úrovni. Bol som v prostredí, v ktorom by som rád pracoval. Futbalové zväzy týchto štátov vypracovali projekt, program, ktorý rieši podporu talentov tak v špičkových kluboch, ako aj masovom futbale, čo na Slovensku chýba. Bol by som rád, keby sa na Slovensku začalo v tomto smere viac konať, pretože futbalový svet sa nám bude čoraz viac vzďaľovať."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Pollák: Rozpis potrebuje zmeny