Podľa The Hockey News sú kontrakty Gáboríka a Hossu obrovským hazardom

Slovenský hokejista Marián Gáborík (vľavo) a Mikko Koivu.
Slovenský hokejista Marián Gáborík (vľavo) a Mikko Koivu. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. júl 2009 o 17:00

Dlhodobé kontrakty so slovenskými útočníkmi Mariánom Hossom a najmä Mariánom Gáboríkom patria medzi potenciálne najväčšie prepadáky tohtoročného trhu s neobmedzenými voľnými hráčmi.

NEW YORK. Vyplýva to z analýzy rešpektovaného časopisu The Hockey News.

Prestup Mariána Gáboríka k newyorským "jazdcom" kraľuje rebríčku 10 najnevýhodnejších akvízícií aktuálneho leta, zmena detroitského dresu Mariána Hossu na chicagský v ňom obsadila tiež nie práve lichotivú 6. priečku.

Nejde pritom o fakt ich prestupu, ale o podmienky zakotvené v zmluve. Gáboríka získal New York Rangers na päť rokov, počas ktorých mu vyplatí 37,5 milióna dolárov, čo znamená 7,5 milióna za sezónu. Ide zatiaľ o najvyšší priemerný ročný plat dohodnutý v tomto prestupovom období, ktorý ním pravdepodobne aj zostane.

Expert The Hockey News John Grigg však tvrdí, že pre "jazdcov" sa vôbec neoplatí. "Bude hráčom s bilanciou najmenej bod za zápas, v jeho prípade to však znamená len zhruba 60 bodov. Na ľade je elektrizujúci, ale nedokáže dlhodobo ostať zdravý," napísal Grigg.

Ešte horší je podľa neho Gáboríkov prístup k mužstvu, ktorý prezentoval počas snahy Minnesoty Wild postúpiť do play off. Vtedy priznal, že vôbec nesleduje zápasy svojich spoluhráčov a sústreďuje sa len na svoj návrat na ľad. "Zdravotné riziko a zjavne sebecká povaha - to nie je dobrá kombinácia," podotkol analytik.

V závese za Gáboríkom sa umiestnil Brian Gionta aj s jeho v priemere 5-miliónovým kontraktom v Montreali. Uňho je problémom od výluky neustále klesajúca strelecká forma. "Prepáčte, fanúšikovia Habs, ale ste z toho prekvapení? Je rýchly a čiperný, ale keď bude mať 34 a dávať 15 gólov za sezónu, bude hodný tých 5 miliónov?," znie rečnícka otázka Grigga.

Tretí je ten, ktorý má Gáboríka v Minnesote nahradiť - Čech Martin Havlát. Od Blackhawks sa porúčal, u Wild podpísal 30-miliónovú zmluvu na 6 rokov.

"Z dažďa pod odkvap, jedného krídelníka s množstvom zranení sa zbavili, druhého podpísali. Nik nespochybňuje Havlátov talent, ale nikde nie je napísané, že jeho minulé zranenia hlavy a ramena sa nevrátia späť. Iba jeho posledná sezóna sezóna bola bez dlhodobého zranenia," poznamenáva expert.

Jedným z najsledovanejším prestupov tohto leta bol aj odchod Mariána Hossu z Detroitu do Chicaga, kde za nasledujúcich dvanásť rokov dostane 62,8 milióna dolárov. Skúsený 30-ročný krídelník sa tak pripojí k mladému perspektívnemu mužstvu. Grigg sa však obáva, že svojím vysokým platom (do stropu 5,23 milióna dolárov každoročne) by mohol skomplikovať "jastrabom" situáciu pri budúcom podpisovaní zmlúv s mladými hviezdami ako Jonathan Toews, Patrick Kane, či Duncan Keith. Súčasné zmluvy všetkým trom končia už na začiatku budúceho leta. Hossa sa Chicagu upísal do roku 2021, na konci kontraktu bude mať 42 rokov. "Pravdepodobnosť, že by to Hossa vydržal tak dlho na hrať na úrovni je blízka nule," komentuje analytik týždenníka.

Najhoršie zmluvy voľných hráčov podľa The Hockey News:

1. Marián Gáborík, NY Rangers (5 rokov, spolu za 37,5 miliónov dolárov)

2. Brian Gionta, Montreal (5, 25)

3. Martin Havlát, Minnesota (6, 30)

4. Nikolaj Chabibulin, Edmonton (4, 15)

5. Mike Cammalleri, Montreal (5, 30)

6. Marián Hossa, Chicago (12, 62,8)

7. Nik Antropov, Atlanta (4, 16)

8. Colton Orr, Toronto (4, 4)

9. Mike Komisarek, Toronto (5, 22,5)

10. Chris Neil, Ottawa (4, 8)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Podľa The Hockey News sú kontrakty Gáboríka a Hossu obrovským hazardom