Pôvodne mali súťažiť s neutrálnou vlajkou. Rusi nepôjdu ani na plavecký šampionát

Plávanie, ilustračná fotografia.
Plávanie, ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. mar 2022 o 12:56

Sankcie sa týkajú aj Bieloruska.

LAUSANNE. Medzinárodná plavecká federácia (FINA) vylúčila ruských a bieloruských športovcov z tohtoročných majstrovstiev sveta, ktoré bude v júni a júli hostiť Maďarsko.

Oficiálne bude MS hostiť Budapešť, no súťaže vo vodnom póle sa uskutočnia aj v Debrecíne, Szegede a Šoproni. Dištanc sa týka všetkých disciplín svetového šampionátu - bazénového aj diaľkového plávania, skokov do vody, vodného póla a umeleckého plávania.

Doposiaľ mohli plavci z týchto krajín súťažiť pod neutrálnou vlajkou. “Po preskúmaní nezávislého hodnotenia rizík predsedníctvo FINA potvrdilo, že športovci a funkcionári z Ruska a Bieloruska sa šampionátu nezúčastnia,“ uviedla federácia.

Nemecké a švajčiarske tímy vopred avizovali, že by mohli podujatie bojkotovať, ak by Rusko malo stále povolené súťažiť. Rusi na predchádzajúcich majstrovstvách sveta v roku 2019 skončili v medailovej bilancii krajín na tretej priečke za Číňanmi a Američanmi.

FINA aktuálne rieši aj zmenu dejiska tohtoročného svetového šampionátu plavcov v krátkom bazéne, ktorý sa mal konať v ruskej Kazani. Federácia tiež začala disciplinárne konanie voči Jevgenijovi Rylovi, keďže dvojnásobný olympijský šampión z Tokia 2020 v druhej polovici minulého týždňa nechýbal na zhromaždení na podporu prezidenta Vladimira Putina.

"FINA trvá na svojom najostrejšom odsúdení ruskej invázie na Ukrajinu,“ uviedla plavecká organizácia.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Pôvodne mali súťažiť s neutrálnou vlajkou. Rusi nepôjdu ani na plavecký šampionát