Prekvapením v slovenskom tíme na MS môže byť šprintér z Ružomberka

Tibor Tišťan.
Tibor Tišťan. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|16. júl 2023 o 19:23

V bazénovom plávaní sa na MS predstaví 7 Slovákov.

BRATISLAVA. Finále i semifinále by bolo odmenou, vraví o cieľoch a možnostiach slovenských plavcov pred majstrovstvami sveta Richard Nagy. Najskúsenejší zo slovenských reprezentantov ide na šieste MS v dlhom bazéne. Prvé zažil pred desiatimi rokmi v Barcelone. 

„Mám toho za sebou dosť a viem, čo ma čaká, aká bude konkurencia,“ opisuje 31-ročný reprezentant. 

Vlani mal slabší rozbeh, ale na majstrovstvách Európy si zaplával finále v dlhej polohovke. „Po mnohých rokoch som sa zlepšil. Myslím, že som našiel recept ako lepšie trénovať. Preto verím, že by to teraz mohlo vyjsť,“ reaguje. 

Cieľom je vylepšiť 7 rokov starý osobák

Okrem spolupráce s trénerom Mikom Taylorom v Sheffielde totiž absolvoval niekoľko sústredení s medzinárodnou skupinou okolo českej hviezdy Barbory Seemanovej, ktorú trénuje Švajčiar Luka Gabril. 

„Prinieslo mi to niečo nové. Videl som ako fungujú olympijskí medalisti a úzka svetová špička. Bola to príjemná zmena. Dokonca som sa dostal na niektoré zaujímavé súťaže a som rád, že som dostal takúto možnosť,“ vraví. 

Jeho hlavným cieľom na MS bude boj o miestenku na olympiáde. V plávaní platí, že na olympijský štart treba zaplávať v každej z disciplín kvalifikačný čas. Limity sú rozdelené na dve kategórie – ostrý A limit s istou účasťou a mäkší B limit, z ktorých sa účastníci doplnia. Lenže aj B limity sú teraz extrémne prísne. 

Slovenský plavec Richard Nagy.
Slovenský plavec Richard Nagy. (Zdroj: Instagram/riso.nagy)

„Mojim cieľom je zaplávať v polohových pretekoch osobný rekord. Ideálne, ak by to bolo pod 4:13,68, čo je B-limit,“ vraví. 

Najlepší čas v tejto disciplíne zaplával pred siedmimi rokmi na olympiáde v Rio de Janeiro. Vtedy bol o tri desatiny sekundy pomalší a stačilo to na 9. miesto. Čo bol veľký úspech. Odvtedy sa však k tomuto rekordu nepriblížil. 

„Bolo to už dávno. Neviem, či to je reálne. Ale podobné to bolo aj v zime. Pred MS v krátkom bazéne v Melborune som mal hlavu plnú starostí a zrazu som zaplával najrýchlejší čas od roku 2015. Nechápal som, ako sa to podarilo. Ak to teraz vyjde, budem rád. Olympiáda by bola fantastickým bonusom,“ vraví. 

Prekvapiť môže šprintér z Ružomberka

Na OH v Tokiu 2020 sa zo Slovákov nepodarilo nikomu zaplávať potrebný čas. Na olympiáde sa vďaka pravidlu univerzality predstavili práve Nagy a Andrea Podmaníková. 

„Latka sa posúva stále vyššie a vyššie,“ reaguje Podmaníková. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Prekvapením v slovenskom tíme na MS môže byť šprintér z Ružomberka