Nie som svetový hráč, na kvalifikáciu pôjdem s malou dušičkou, vravel víťaz v K1

Samuel Baláž a Denis Mysák po pretekoch na Zemníku.
Samuel Baláž a Denis Mysák po pretekoch na Zemníku. (Autor: Titanilla Bőd)
Titanilla Bőd|28. apr 2024 o 16:55

Samuel Baláž zdolal na kilometri Denisa Myšáka.

BRATISLAVA. Máme ešte pred sebou dlhý víkend, vravel kajakár Samuel Baláž v sobotu doobeda, keď sa rozhodlo, že v dvojkajaku nepôjde na európsku olympijskú kvalifikáciu.

Hoci bol sklamaný, že s Denisom Myšákom na K2 500 metrov nestačili na víťaznú dvojicu Csaba Zalka, Adam Botek, do ďalších pretekov išiel naplno.

V sobotu svoju výkonnosť potvrdil v singli na 500 metrov a nasledujúci deň aj v olympijskej disciplíne K1 1000 metrov. Parťáka z dvojkajaku Denisa Myšáka zdolal o štyri desatiny sekundy.

Vybojoval si tak účasť na európskej olympijskej kvalifikácii, ktorá sa bude konať v Szegede 8. a 9. mája.

Pripravení, ale nekompatibilní

Kilometrovú trať volajú aj kráľovskou disciplínou a nie náhodou. Konkurencia v Szegede bude veľmi silná, v predbežnom programe sa ráta v tejto kategórii s troma rozjazdami.

„Veľmi sa teším, prvýkrát som vyhral domácu kvalifikáciu a budem mať možnosť bojovať ešte na dokvalifikácii. Viem, že nie som nejaký svetový hráč, budú to ťažké preteky. S malou dušičkou zabojujem čo najlepšie, ako sa bude dať,“ uviedol 25-ročný pretekár.

Na tisícke už neštartovali kajakári z komárňanskej skupiny Csaba Zalka a Adam Botek, na polovičnej trati v singli ich však Baláž a Myšák zdolali.

Práve vtedy na Samuela Baláža ešte viac doľahlo sklamanie z nevydarenej súťaže v dvojkajaku.

„S Denisom sme dobre výkonnostne pripravení, ale asi nie sme úplne kompatibilní. Keby sme vedeli to, čo vieme v singli, pretaviť do „kádvojky“, asi by sme sa dosť tešili,“ trpko poznamenal Baláž.

Posádkový jazdec v singli

Kým v kategórii K2 500 metrov získa miestenku do Paríža iba jedna posádka, v kategórii K1 1000 metrov postupujú na olympiádu ešte dve lode.

„Na vrcholných podujatiach som roky neštartoval v singlových disciplínach. Budú tam borci, ktorí sa na K1 sústreďujú dlho. Ja ako posádkový jazdec som tie skúsenosti nenazbieral. Pre mňa to bude premiéra v medzinárodnej konkurencii,“ zdôraznil Baláž.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Nie som svetový hráč, na kvalifikáciu pôjdem s malou dušičkou, vravel víťaz v K1