Pittsburgh má recept na elimináciu Mariána Hossu

(Autor: ČTK)
SITA|8. jún 2009 o 14:12

Finálová séria play-off zámorskej hokejovej NHL sa pomaly chýli ku koncu. Okrem výkonov oboch tímov a výsledkov duelov azda najväčšiu pozornosť púta slovenský útočník Marián Hossa.

PITTSBURGH. Finálová séria play-off zámorskej hokejovej NHL sa pomaly chýli ku koncu. Okrem výkonov oboch tímov a výsledkov duelov azda najväčšiu pozornosť púta slovenský útočník Marián Hossu. Krídelník Detroitu ako jediný z kádra obhajcu titulu pred rokom pôsobil v drese súpera a zdá sa, že Penguins si na slovenského reprezentanta dávajú väčší pozor. Vo finále sa 30-ročný rodák zo Starej Ľubovne zatiaľ nepresadil, na svoje konto si pripísal v piatich stretnutiach iba 3 asistencie.

"Veľa chalanov z môjho tímu ho veľmi dobre pozná, vie o jeho silných stránkach," prezradil pre denník Detroit Free Press tréner "Pens" Dan Bylsma a pokračoval: "Nemožno sa ho snažiť odstaviť tvrdou fyzickou hrou, pretože je veľmi rýchly a to je jeho veľká výhoda. Okrem toho má rýchle ruky, čo ho predurčuje na pozíciu kanoniera. My sme však našli recept, ako ho nepúšťať do nebezpečných situácií." V čom tajomstvo spočíva, si Bylsma pochopiteľne nechal pre seba.

Hossa môže Stanleyho pohár použiť ako ochranný štít

Ak hokejisti Detroit Red Wings získajú v utorok Stanleyho pohár, Marián Hossa bude môcť trofej používať podľa Detroit Free Press ako ochranný štít. Hossa je v Pittsburghu v Mellon Arene verejným nepriateľom číslo jeden, keďže vlani po neúspešnej sérii o Stanleyho pohár odmietol dlhoročný kontrakt s "tučniakmi" a dohodol sa na ročnej zmluve s Detroitom, kde mal podľa svojich slov veľkú šancu na vytúžený triumf. Hossu od naplnenia plánu delí už iba jeden duel. Paradoxne, súperom Red Wings vo finále je opäť Pittsburgh. Ak sa séria skončí už v utorok, je otázne, aký postoj k Hossovi fanúšikovia Penguins zaujmú. V Pittsburghu mu všetci chceli trofej zobrať a pred začiatkom finále verili, že ju nezíska. Bývalý spoluhráč Maxime Talbot sa ešte pred sériou vyjadril, že pri tradičnom podávaní rúk na záver by chcel povedať Slovákovi, že urobil zlé rozhodnutie. Teraz v prípade víťazstva mu môže Hossa odpovedať: "Rozhodol som sa správne."

Hoci Detroit delí od triumfu v Stanleyho pohári iba jedno víťazstvo, v Red Wings však vedia, že ich nečaká ľahká cesta. "Stále je pred nami veľa práce. Čaká nás ešte veľký krok. Nepokúšam sa na to myslieť, je to síce nereálne, ale aspoň o tom v kabíne nehovoríme," tvrdí pre Detroit Free Press Hossa, ktorý sa zatiaľ vo finále strelecky nepresadil. V 21 stretnutiach play-off sa z gólu tešil iba v troch, po dva razy trafil do siete vo štvrtých stretnutiach prvých troch kôl proti Columbusu, Anaheimu a Chicagu. V základnej časti NHL strelil 40 gólov. V sobotu v piatom finále sa prezentoval skvelou prihrávkou Valtterimu Filppulovi, ktorý zvyšoval na 2:0. V zápase sa dostal aj do šancí, raz rozozvučal konštrukciu bránky. "Momentálne na to, že nedávam góly, nemyslím. V tejto chvíli sú dôležité víťazstvá," dodal Hossa, ktorého od životnej oslavy delí už iba jedna výhra.

V Pittsburghu to opäť nebude mať jednoduché, fanúšikovia budú pískať pri každom jeho dotyku s pukom. Hráči Penguins venujú slovenskému krídelníkovi zvýšenú pozornosť. "Myslím si, že sa sústredia na zápas. Snažia sa hrať fyzicky, ale nie iba proti mne, ale proti celému mužstvu," tvrdí pre Post Gazzette Hossa a útočník Red Wings Dan Cleary ho dopĺňa: "Nebude to mať jednoduché. Ak ste však elitný hráč, ste neustále pod tlakom. Práve tlak robí hráčov lepšími, tí najlepší sa cez to dokážu dostať. Nebude pre Mariána jednoduché cestovať do Pittsburghu a hrať v šiestom zápase proti svojmu starému tímu. My ho však podržíme."

Téma Hossa sa z hitu stala šlágrom a môže by evrgrínom

Špecifické finále play off NHL z pohľadu Mariána Hossu je už obohratou pesničkou. Krok od vytúženého zisku Stanleyho pohára je však už téma slovenského hokejistu šlágrom a môže sa stať evrgrínom. Hossa nedáva vo finále góly ako Zetterberg Franzen či Cleary, ale aj tak je mediálnou hviezdou.

Nie je to iba pre jeho slávnu anabázu výmeny finálového dresu oproti vlaňajšku. Jeho herné kvality vysoko uznávajú aj spoluhráči, naposledy sa blysol parádnym bekhendovým krosom na gólovú čepeľ Filppulu. Detroit viedol vďaka tejto akcii nad Pittsburghom 2:0, vyhral 5:0, v sérii vedie 3:2 a v noci na stredu SELČ môžu Red Wings sláviť úspešnú obhajobu titulu.

Daniel Cleary pre nhl.com zdôraznil, že je nadšený spôsobom, akým Hossa manévruje s pukom: "Keď patríte medzi elitu, vždy je obrovský tlak na vaše výkony. On sa s tým vyrovnáva veľmi dobre. Vie pracovať s pukom a je mimoriadne fyzicky odolný."

Tréner Mike Babcock je spokojný. "Hossa v základnej časti strelil množstvo dôležitých gólov, dáke pridal aj v play off a vo finále patrí medzi lídrov aj bez zásahu do čierneho. Vyhráva súboje, vytvára priestor spoluhráčom a viaže na seba množstvo súperovej energie. "Každý muž v našej kabíne chce vyhrať trofej pre zhluk rôznych dôvodov. Aj Marián má jeden špeciálny."

TASR
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pittsburgh má recept na elimináciu Mariána Hossu