Phelpsovi chýba rýchlosť. Na šampionáte USA štyrikrát nevyhral

Michael Phelps.
Michael Phelps. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|12. aug 2014 o 23:06

Práve tieto prehry ma motivujú viac ako čokoľvek iné. Neznášam ich, hovorí.

IRVINE, BRATISLAVA. Michael Phelps zostal na amerických majstrovstvách bez víťazstva.

Najúspešnejší plavec všetkých čias štartoval v štyroch disciplínach. Dvakrát prehral veľmi tesne. Na 200 metrov polohové preteky s veľkým rivalom Ryanom Lochtem o päť stotín a na motýľkarskej stovke o jedinú s Tomom Shieldsom.

„Radšej prehrám tu a teraz ako na olympijských hrách alebo majstrovstvách sveta,“ vravel 28–ročný Phelps pre USA Today.

Najťažšie boli prvé týždne

Phelps sa iba tento rok vrátil k aktívnej kariére. Zatiaľ štartoval na štyroch mítingoch.

Trénuje menej ako v minulosti, pomaly naberá kondíciu a stále sa iba rozhoduje, ktoré disciplíny zaradí do svojho programu na nasledujúce dve sezóny.

„Najťažšie boli pre Michaela prvé týždne v bazéne. Vtedy si uvedomil, ako rýchlo všetko stratíte a aké ťažké je opäť kondíciu budovať,“ vraví jeho dlhoročný tréner Bob Bowman.

Meradlom výkonnosti je pre trénera sto metrov motýlik.

Práve v tomto štýle Phelps vynikal. Na troch olympiádach v rade ako jediný plavec vyhral práve túto disciplínu a patrí mu aj aktuálny svetový rekord (49,82 s).

Vo finále bol nervózny

„Na základe výsledkov na stovke viem posúdiť, ako napreduje. V rozplavbách dosiahol čas 51,17. To je najlepší výkon, odkedy sa vrátil,“ hovorí tréner. „Viem, že to dokáže zopakovať.“

Vo finále však prehral o jednu stotinu s 23­ročným Shieldsom. Nevyšiel mu optimálne dohmat.

Pre slávneho Američana umiestnenie znamená, že sa opäť prebojoval do národného tímu. V závere mesiaca sa predstaví na Panpacifickom plaveckom šampionáte.

„Videl som na ňom, že je pred finále nervózny. Po dlhom čase musel dokázať, že do reprezentácie patrí. Predtým o tom nikto nepochyboval.“

Vydrží dlhšie

Phelps spred dvoch rokov je iný plavec ako Phelps dnes. Rok a pol po londýnskej olympiáde oddychoval.

Venoval sa iným aktivitám, neplával naplno. K tréningu sa vrátil iba začiatkom tohto roka. Teraz chce opäť súperiť s mladšími a rýchlymi súpermi.

„Bol to náročný týždeň, no veľa som sa naučil. S časmi som spokojný, ale cítim, že už nemám takú rýchlosť ako kedysi. Mám však lepšiu vytrvalosť,“ cituje ho britský Guardian.

„Ukázalo sa, že som osemnásť mesiacov neplával a teraz som nie vždy v tréningu šiel naplno. Práve tieto prehry ma však motivujú viac ako čokoľvek iné. Neznášam ich a je jedno, či je to o jednu stotinu, alebo o päť.“

O svojich ďalších cieľoch stále Američan hovorí opatrne.

Nemal by však chýbať budúci rok na svetovom šampionáte v ruskej Kazani a pokúsi sa kvalifikovať aj na olympijské hry v Riu de Janeiro. Bola by to jeho piata olympiáda.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Phelpsovi chýba rýchlosť. Na šampionáte USA štyrikrát nevyhral