Pri Vlhovej jeho hodnota stúpla. Urobí Magoni nečakaný krok?

Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni pred prvým kolom slalomu žien v Maribore.
Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni pred prvým kolom slalomu žien v Maribore. (Autor: Jozef Jakubčo SME)
Juraj Berzedi|12. apr 2021 o 15:00

Taliansky tréner je v kurze.

BRATISLAVA. Počas piatich rokov ju dostal na lyžiarsky vrchol.

Petra Vlhová získala medaily z majstrovstiev sveta, malé glóbusy a napokon aj veľký glóbus za celkové víťazstvo vo Svetovom pohári.

Týmito úspechmi stúpol výrazne kredit slovenskej lyžiarky, ale aj jej už bývalého talianskeho trénera Livia Magoniho.

Kým o Vlhovú sa zaujímajú renomovaní zahraniční tréneri, Magoniho metódy chcú využiť viaceré popredné pretekárky a lyžiarske federácie.

Kam napokon poputujú kroky 57-ročného rodáka zo Selvina?

Taliansko? Len do súkromného tímu

V roku 2015 Talianska lyžiarska federácia nepredĺžila s Magonim spoluprácu. Viacerým pretekárkam sa zdalo, že jeho tréningy sú príliš náročné.

Po obrovskom slalome v Aare v roku 2019, v ktorom Vlhová získala titul majsterky sveta, sa s Magonim dlhé minúty rozprávali talianski novinári.

„Možno vtedy urobili chybu, keď ma nechceli a možno novinári chcú vyvinúť na nich tlak. To je však minulosť, musíme sa pozerať dopredu,“ reagoval Magoni.

Špekuluje sa, že by sa mohol stať trénerom Federicy Brignoneovej, ktorá získala veľký glóbus pred rokom. V uplynulom ročníku sa trápila a priznala stratu motivácie.

„Magoniho zväz vyhodil preto, že nemal dobré vzťahy s niektorými staršími pretekárkami. S vtedajšími mladými lyžiarkami - s Brignoneovou či Martou Bassinovou si rozumel dobre,“ vysvetľoval pre Sportnet novinár z Corriere dello Sport Alberto Dolfin.

S Brignoneovou či inou talianskou lyžiarkou by Magoni spolupracoval len vtedy, keby si vytvorili vlastný súkromný tím, v ktorom by mal rozhodujúce slovo.

Slovinsko, Švajčiarsko či Nemecko?

V minulosti Magoni trénoval legendárnu Slovinku Tinu Mazeovú, ktorá pod jeho vedením získala v sezóne 2012/2013 veľký glóbus. A nie je vylúčené, že teraz bude trénovať jej krajanky.

„Trénoval som v Slovinsku, Poľsku i Česku. Dievčatá z východných krajín nemali s mojou filozofiou ťažkosti. Ony dokážu vždy tvrdo pracovať. Som zrejme dobrý tréner len pre východné krajiny,“ naznačil v minulosti Magoni.

V Slovinsku sú viaceré kvalitné lyžiarky v technických disciplínach. Ana Buciková a Tina Robniková fungujú v malom tíme pod dohľadom tamojšieho národného zväzu.

Zvyšné slovinské lyžiarky sú v súkromných tímoch, čo by Magonimu zrejme vyhovovalo. Najtalentovanejšou Slovinkou je Meta Hrovatová, ktorá svoju kvalitu ukazuje najmä v obrovských slalomoch. Do úvahy prichádza aj Andreja Slokarová.

Livio Magoni počas Svetového pohára v Záhrebe.
Livio Magoni počas Svetového pohára v Záhrebe. (Autor: Jozef Jakubčo)

O Magoniho služby mala záujem aj Švajčiarka Wendy Holdenerová, keď pred minulou sezónou ukončila spoluprácu s Wernerom Zurbuchenom.

„Áno, Magoni by mohol byť pre mňa možnosť. Neviem si však predstaviť, že opustí Petru Vlhovú,“ priznala vlani Holdenerová pre švajčiarsky Blick.

Napokon si Švajčiarka vybrala Klausa Mayrhofera, s ktorým však skončila ešte pred majstrovstvami sveta v Cortine. Vlani sa o Magoniho zaujímal aj nemecký tím.

Kristoffersen? Už mu to raz vŕtalo hlavou

Ešte pred dvoma rokmi mal Magoni lukratívnu ponuku aj od nórskeho lyžiara Henrika Kristoffersena, ktorý patrí roky medzi absolútnu mužskú elitu v technických disciplínach.

Trénoval som v Slovinsku, Poľsku i Česku. Dievčatá z východných krajín nemali s mojou filozofiou ťažkosti. Ony dokážu vždy tvrdo pracovať. Som zrejme dobrý tréner len pre východné krajiny.


Livio Magoni

„Vŕtalo mi to hlavou, veľa som nad tým rozmýšľal. Už šestnásť rokov pracujem so ženami. Možno by bolo dobré to zmeniť. Ale rád by som zostal s Petrou,“ vravel Magoni pred dvoma rokmi v Záhrebe.

Mužské lyžovanie považuje za odlišné v porovnaní so ženským. Muži majú podľa neho viac sily, ženy zase dávajú dôraz na techniku.

„Muži sa dokážu pohybovať, skákať a zapojiť menej techniky, idú na to silou. Sú agresívnejší, viac riskujú. A to je rozdiel medzi Mikaelou (Shiffrinouvou - pozn. red.), Petrou a mužmi,“ vysvetľoval Magoni.

Kristoffersen navyše v poslednej sezóne zaznamenal výrazný prepad a zmena trénera by mu mohla prospieť.

Magoni môže trénovať aj vlastného syna

Hoci taliansky tréner má po úspechoch s Vlhovou zrejme na stole viaceré lukratívne ponuky, môže sa stať, že urobí aj nečakaný krok a z vrcholového lyžovania sa stiahne.

Doteraz sa to príliš nerozoberalo. Pritom to mal pôvodne v pláne, už keď pred piatimi rokmi začínal s Vlhovou.

„Vo vrcholnom lyžovaní chce zotrvať ešte štyri či päť rokov. Petra má byť preňho poslednou výzvou a chce ju dostať čo najvyššie. Neskôr sa plánuje venovať synovi,“ naznačil vtedy Vlhovej otec Igor.

Magoniho syn Elias má momentálne osem rokov. A lyžuje výborne, čo potvrdili aj ľudia z jeho okolia. Aj preto je možné, že sa Magoni začne venovať jeho lyžiarskemu rastu.

„Chcel by som mať z neho lyžiara alebo hokejistu,“ priznal Magoni v minulosti.

Bude z neho druhý Alberto Tomba? „Uprednostňujem skôr Marcela Hirschera,“ doplnil.

A popri trénovaní syna si môže nájsť čas aj na prácu lyžiarskeho poradcu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Pri Vlhovej jeho hodnota stúpla. Urobí Magoni nečakaný krok?