Serenin tréner opätovne priznal, že hráčke počas finále US Open dával pokyny

Serena Williamsová v hádke s rozhodcom počas finále US Open 2018.
Serena Williamsová v hádke s rozhodcom počas finále US Open 2018. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. okt 2018 o 10:36

Chce, aby bol koučing povolený aj na grandslamoch.

BRATISLAVA. Tréner niekdajšej najlepšej svetovej tenistky Sereny Williamsovej Patrick Mouratoglou tvrdí, že počas zápasov by malo byť povolené koučovanie hráčok aj na grandslamových turnajoch.

Skúsený 48-ročný Francúz priznal, že použil skryté signály, ktorými sa pokúšal pomôcť Serene Williamsovej počas finálového zápasu na nedávnom US Open proti Japonke Naomi Osakovej.

Serena ho napokon prehrala 2:6, 4:6 a nezvládla svoje emócie. Okrem hnevu a verbálneho útoku na adresu empajrového rozhodcu Carlosa Ramosa obvinila aj Mouratogloua z toho, že si vymýšľa, že ju na diaľku koučoval.

Ona si toho údajne nebola vedomá, napokon skončila s pokutou 17 000 USD vrátane štvortisícovej sankcie pre trénera.

Mouratoglou na twitteri uviedol, že pravidlo o povolenom koučingu by sa malo rozšíriť z turnajov WTA aj na grandslamové akcie a pomohlo by to popularite športu.

Poukázal aj na to, že mnohé ďalšie športy (napr. box, golf, cyklistika) umožňujú športovcom, aby sa počas svojho výkonu mohli poradiť s niekým ohľadom ďalších krokov. S názorom Mouratogloua súhlasí aj výkonný riaditeľ WTA Steve Simon.

"Koučovanie by mali povoliť všeobecne v našom športe," povedal.

Čo sa týka vedenia grandslamových turnajov, aj tam panuje nejednotnosť v tejto problematike. Napríklad zástupcovia Wimbledonu sa viackrát vyjadrili, že akákoľvek forma koučingu počas zápasov je neprípustná.

"Je to konfrontácia dvoch odlišných názorových prúdov - tradicionalistického konzervatívneho a moderného progresívneho. Ak by sme pozorne sledovali, čo sa deje počas zápasov, zistili by sme, že veľa trénerov na diaľku koučuje svoje hráčky, lebo tie sa neustále otáčajú smerom k svojim lóžam. Niektoré to robia po každej odohranej výmene. Taká je pravda," upozornil Mouratoglou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»US Open»Serenin tréner opätovne priznal, že hráčke počas finále US Open dával pokyny