Paraolympiáda bude, ale hrozia jej škrty a neúčasť viacerých štátov

Starosta Ria de Janeiro Eduardo Paes(úplne vľavo) má podobných stretnutí v súčasnosti dosť. Na snímke s predsedom Medzinárodného olympijského výboru Thomasom Bachom,(v strede) a predsedom organizačného výboru Olympijských hier v Riu Carlosom Nuzmanom.
Starosta Ria de Janeiro Eduardo Paes(úplne vľavo) má podobných stretnutí v súčasnosti dosť. Na snímke s predsedom Medzinárodného olympijského výboru Thomasom Bachom,(v strede) a predsedom organizačného výboru Olympijských hier v Riu Carlosom Nuzmanom. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. aug 2016 o 13:02

Nedostatok finančných prostriedkov a škrty v rozpočte by nemali ohroziť konanie paralympiády. Chudobnejšie budú podľa prezidenta Medzinárodného paralympijského výboru služby pre športovcov.

RIO DE JANEIRO.  Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) poprel špekulácie o potenciálnom zrušení paralympijských hier 2016 v Riu de Janeiro z finančných dôvodov.

Starosta mesta Eduardo Paes na stretnutí s prezidentom MPV Philipom Cravenom prisľúbil pokryť výdavky na septembrové podujatie sumou 47 miliónov amerických dolárov.

Najväčší problém je práve prísun finančných prostriedkov zo štátnych a federálnych zdrojov, ktorý potrvá, až kým organizátori nesplnia podmienku v podobe zverejnenia všetkých detailov svojich výdavkov.

"Najjednoduchšie by bolo, aby organizačný výbor transparentne zverejnil vlastné záznamy. Napriek prekérnej situácii nehrozia škrty v programe športov ani zrušenie hier. Momentálne hľadáme dodatočné financovanie na zabezpečenie požadovanej úrovne najmä pre paralympionikov," povedal Craven pre agentúru DPA.

MPV tiež čaká na štartové dotácie v súhrnnej výške sedem miliónov USD pre národné paralympijské výbory.

Usporiadatelia sa zaviazali, že ich vyplatia do konca augusta.

Prezident Medzinárodného paralympijského výboru Philip Crowen počas návštevy Mosky. (ilustračné foto)
Prezident Medzinárodného paralympijského výboru Philip Crowen počas návštevy Mosky. (ilustračné foto) (Autor: TASR/AP)

"Pokiaľ nesplnia podmienky, môže to vyústiť v neúčasť viacerých štátov na PH 2016, na ktoré sa pripravujú niekoľko rokov. Ak sa nepodarí zaistiť potrebné peniaze, dôjde ku škrtom v rozpočte služieb pre športovcov. Tie by sa pridali k redukciám, ku ktorým sa pristúpilo v súvislosti s olympijskými hrami," dodal Craven podľa agentúry AP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Paraolympiáda bude, ale hrozia jej škrty a neúčasť viacerých štátov