Paralympionici v roku 2014 žali úspechy a tešia sa do Ria

Predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš.
Predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. (Autor: TASR)
TASR|9. okt 2014 o 12:39

Slovenskí zdravotne postihnutí športovci vzorne reprezentujú rodnú krajinu, ale prostriedky im stále chýbajú.

BRATISLAVA. Takmer všetci musia popri tréningu pracovať, iba tí najlepší sa dostanú do profesionálneho tímu či štátnej športovej organizácie. Medzi nich patria paracyklista Jozef Metelka a strelkyňa Veronika Vadovičová.

Pozitívny bilancia

Práve oni dvaja reprezentovali slovenských hendikepovaných športovcov na štvrtkovej tlačovej konferencii, na ktorej Slovenský paralympijský výbor (SPV) hodnotil uplynulú sezónu. Predseda SPV Ján Riapoš zbilancoval rok 2014 pozitívne:

"Získali sme viacero titulov majstrov sveta, kontinentálnych šampiónov či iných prvenstiev. Opäť sme kvalitne reprezentovali Slovensko, myslím, že všetci naši športovci si zaslúžia pochvalu. Napriek tomu nám stále chýba väčšia podpora od štátu, udržať sa v svetovej špičke je finančné náročné. Zároveň stále pripomínam nedostatok bezbariérových športovísk. Spokojní sme s tým, že poparalympijských hrách v Londýne vzrástol záujem hendikepovaných ľudí o šport ako taký," uviedol šéf Slovenského paralympijského výboru a dodal, že len pred nedávnom oslávil Medzinárodný paralympijský výbor (IPC) 25. výročie svojho vzniku.

Dynamický rozvoj paralympizmu

"IPC sa stal v uplynulých rokoch jednou z najdynamickejšie rozvíjajúcou sa organizáciou na svete. Má dobre vymyslené plány na športový rozvoj mládeže, pre hendikepované deti napríklad v Afrike. Všetko naznačuje, že najbližšie paralympijské hry o dva roky v Brazílii bude opäť veľkým športovým sviatkom," doplnil Riapoš.

Práve na PH 2016 si ako prvá Slovenka vybojovala účasť strelkyňa Veronika Vadovičová.

V uplynulej sezóne získala na svetovom šampionáte v športovej streľbe v nemeckom Suhle zlato a striebro. Aj zásluhou toho jej s prípravou pomáhajú v Stredisku štátnej športovej reprezentácie Ministerstva vnútra SR, ktorého je odnedávna členkou.

Masívna konkurencia z Číny

"Konkurencia je z roka na rok väčšia, v Anglicku alebo Číne sú výborné strelkyne, a preto si obe medaily z MS v Nemecku veľmi cením. Aj vďaka športovému stredisku som mala výbornú prípravu, ktorú som napokon zúročila na zisk zlata a striebra. Rio je ešte ďaleko, ale na paralympiádu sa veľmi teším," hodnotila sezónu Vadovičová.

Zdravotne znevýhodnení športovci sa niekedy dočkajú aj podceňovania. Úradujúci majster sveta v dráhovej paracyklistike z mexického Aguascalientes Jozef Metelka pravidelne dosahuje aj na ceste špičkové výkony zrovnateľné so zdravými cyklistami.

Na augustových MS v cestnej paracyklistike v americkom Greenville obsadil druhé miesto. Mladíkovi, ktorý ako jediný v Európe má na ľavej nohe špeciálnu bionickú protézu, aj napriek tomu odmietli štart na Okolo Slovenska, kde si chcel zmerať sily s tými najlepšími.

Metelka zdolal aj Martina Velitsa

"Asi som pre nich nebol dostatočne dobrý, hoci čísla a výkonnostný renking na to mám," usmieval sa Metelka, ktorý organizátorom najstarších pretekov na Slovensku o niekoľko týždňov ukázal, o čo prišli. Na spoločných česko-slovenských majstrovstvách v Brne obsadil medzi Slovákmi šieste miesto, keď v časovke zdolal aj člena profesionálneho tímu Omega Pharma-QuickStep Martina Velitsa.

"A to som ešte štartoval bez disku na zadnom kole a helmy, čím som prišiel v konečnom hodnotení tak o 30 sekúnd až minútu, dodal a pokračoval:

"Inak celkovo hodnotím sezónu ako úspešnú, bola moja prvou v paralympijskom športe. Za výsledkami je veľa tvrdej práce a driny, hoci stálo pri mne aj šťastie. Konečne mám vlastného trénera, spolu pri tréningu využívame viaceré vedecké rozbory a potom presne vieme kontrolovať moju výkonnosť.

Tri medaily z Mexika

Na MS v Mexiku som celkovo získal na dráhe tri medaily, musím priznať, že som bol z toho sám prekvapený. Utvoril som aj svetový rekord. Na ceste som skončil na šampionáte druhý, to umiestnenie si taktiež veľmi vysoko cením," zosumarizoval rok 2014 Metelka.

Pripravuje sa v Anglicku, v Oxforde je členom poloprofesionálheo tímu Spirit Bikes. V budúcom roku chce na šampionátoch na dráhe i na ceste skončiť čo najvyššie, aby automaticky získal miestenku na PH 2016 do Ria. "Do Brazílie, kam sa dúfam dostanem, sa veľmi teším. Predtým ma ale ešte čaká veľa práce," vyjadril ambície Metelka.

Celkovo by malo mať Slovensko o dva roky v Brazílii zastúpenie v 11 športoch, predpoklad štartu má 38 športovcov. V programe PH 2016 bude mať celkovo zastúpenie 22 športov, z toho dve novinky paratriatlon a parakanoe, predstaviť by sa malo spolu až 4500 účastníkov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympionici v roku 2014 žali úspechy a tešia sa do Ria