Orientátori na MS nenadviazali na vlaňajšok

Šétréner. Jozef Pollák neoznačil ani jeden výkon zverencov za výnimočný.
Šétréner. Jozef Pollák neoznačil ani jeden výkon zverencov za výnimočný. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|26. aug 2009 o 00:00

Terény blízko Miskolca hostili orientátorskú elitu v rámci majstrovstiev sveta. Naši sa na toto vrcholné podujatie hotovali s chuťou aj radosťou, keďže podobné podmienky majú i u nás, ale nakoniec všetko vypálilo inak, ako si predstavovali. Špička v orien

tačnom behu im vo väčšine prípadov ušla o poriadny kusisko.

KOŠICE. To vyplývalo i z hodnotenia šéftrénera národiaka Jozefa Polláka, ktorý mal medzi zverencami aj členov z KOB Akademik TU Košice.

Osudné zaváhania

Už na krátkej trati očakával, že o pocty budú bojovať aspoň štyria Slováci. "Smolu mal Mišo Krajčík, ktorý zaostal za postupovou métou o deväť sekúnd na šestnástej - prvej nepostupovej priečke." Predpokladalo sa, že v pätnástke bude i Martina Rákaová (podľa jej vyjadrení to bol posledný svetový šampionát). Urobila však jednu osudnú chybu. "Nebol som sprvoti nadšený, aby nastúpila na túto disciplínu, lebo väčšie predpoklady mala v iných súťažiach. Lenže obávala sa toho, že jej nevyjde ďalšia kvalifikácia, a preto bežala. Absenciou vo finále aspoň ušetrila sily na iné vystúpenia." Dávidíkove umiestnenie zodpovedalo jeho problémom v príprave, a to sa týka i Macinskej. Na dlhej trati sme dosiahli najlepšie umiestnenie zásluhou Rákayovej, kouč si však sľuboval ešte viac. "Prijal by som o pár stupienkov lepší rezultát. Mala na to, aby skončila na desiatom až pätnástom mieste. Predpokladal som tiež, že v silách Bartáka je poradie okolo prvej dvadsiatky. Pokiaľ ide o Krajčíka, tak si uvedomil, že musí pritvrdiť v príprave." V šprinte sa fatálneho zaváhania - vynechania kontroly - dopustila Labašová (dobehla síce na postupovom mieste) a bola diskvalifikovaná. Po Svetových hrách v neolympijských športoch sa jej to prihodilo už druhý raz v tesnom slede. "Je to dôvod na vážne zamyslenie." Vlani bol na tejto trati Barták štvrtý, tentoraz sa o takom niečom našim ani neprisnilo.

Iba skvelý rozbeh

V štafetách sa predstavili len muži. Začali vynikajúco, ešte nikdy tak výborne neodštartovali. Bukovác odovzdával po prvom úseku na piatej priečke iba jedenásť sekúnd za vedúcou štafetou. Na druhom úseku sa prezentoval Krajčík a na prvej kontrole sa dokonca posunul na tretiu pozíciu, ale neskôr urobil štvorminútovú chybu. Navyše vynechal ešte jednu kontrolu, musel sa z pol kilometra vracať a nabral enormnú stratu (odovzdával na 23. priečke). Finiš obstaral Barták a hoci niečo z manka ukrojil, na prekvapenie to nestačilo. "Po deviatom stupienku z minulého roka sme uvažovali o desiatke, takže zase bolo sklamanie." Celkove J. Pollák nevypichol ani jedného nášho pretekára, ktorý by dosiahol supervýkon, ktorý by vytŕčal z priemeru. Akurát čiastkové zábery Rákayovej či Bartáka boli hodné akej-takej pochvaly. Na margo tratí šéftréner konštatoval, že spravidla nič pretekárov nezaskočilo, len v šprinte sa zniesli pripomienky, lebo to pripomínalo krátku trať (konal sa v lese, má byť však viac prístupný verejnosti).

Fakty

Umiestnenie našich - krátka trať: do finále postúpili Dávidík - celkové 28. miesto (Bukovác a Krajčík nepostúpili) a Macinská - 42. (Rákayová nepostúpila).
Dlhá trať: do finále postúpili Barták - 34. a Krajčík - 35. (nepostúpil Pospíšil), Rákayová - 18. i Labašová - 41.
Šprint - do finále postúpili Barták - 26. (nepostúpili Dávidík, Bukovác), Rákayová - 25. Macinská - 43. (nepostúpila Labašová).
Štafety - muži SR: 17.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Orientátori na MS nenadviazali na vlaňajšok