Okolo Poľska 2017: Pravidlá (dresy)

Podobne ako na Tour de France, aj líder celkovej klasifikácie na Okolo Poľska sa oblieka do žltého dresu. Tak ako na snímke z edície 2014 domáci Rafal Majka (tretí sprava).
Podobne ako na Tour de France, aj líder celkovej klasifikácie na Okolo Poľska sa oblieka do žltého dresu. Tak ako na snímke z edície 2014 domáci Rafal Majka (tretí sprava). (Autor: SITA)
Andrej Kuzmány|28. júl 2017 o 06:20

Podobne ako na Tour de France, aj na pretekoch Okolo Poľska bojujú cyklisti o niekoľko druhov dresov.

Na Tour de France je to najcennejšia trofej, akú môže cyklista získať. A nielen na Tour de France. Žltý dres zo slávneho podujatia sa vyrovná aj tým najslávnejším športovým pohárom.

„Získať ho znova znamená pre mňa všetko,“ hovoril ešte pred týmto ročníkom Tour britský cyklista Christopher Froome, dnes už štvornásobný šampión Tour de France.

Každý z pretekárov sníva o tom, že si ho oblečie na čo i len jediný deň. O žltý dres budú najlepší jazdci bojovať aj na pretekoch Okolo Poľska 2017.

Okolo Poľska 2017: Žltý dres

(získava ho líder celkového poradia)

Na Okolo Poľska získava žltý dres priebežný líder celkovej klasifikácie. Vyhodnocuje sa po každej etape na základe súčtu časov zo všetkých odjazdených etáp. Najrýchlejší pretekár ho potom nosí na ďalší deň.

Pokiaľ majú viacerí cyklisti po skončení etapy na konte rovnaký čas, o poradí v priebežnej klasifikácii rozhoduje umiestnenie v danej etape.

Víťazom pretekov Okolo Poľska sa stáva jazdec, ktorý dosiahne najlepší súčet časov zo všetkých siedmich odjazdených etáp.

Celkové poradie pretekov ovplyvňujú aj bonifikácie. Traja najlepší cyklisti v každej etape dostanú časový bonus postupne 10, 6 a 4 sekundy.

Na rozdiel od Tour de France však pretekári v Poľsku bojujú o bonifikácie aj na šprintérskych prémiách. Traja najrýchlejší získajú k dobru 3, 2 a 1 sekundu.

Celkové prvenstvo v minulom roku na Okolo Poľska dosiahol Tim Wellens.

Okolo Poľska 2017: Biely dres

(získava ho najlepší šprintér)

Kým na Tour de France priebežný líder a po dojazde v Paríži aj víťaz bodovacej súťaže získava zelený dres, na Okolo Poľska ho od ostatných pretekárov odlišuje dres bielej farby.

O body bojujú jazdci v cieľoch jednotlivých etáp. Boduje dvadsať najlepších cyklistov, pričom víťaz si pripíše dvadsať bodov, druhý v poradí devätnásť, tretí osemnásť. Dvadsiaty pretekár v cieli rozšíri svoje konto o jeden bod.

1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.20.
2019181716151413121110987654321

Pokiaľ majú jazdci po skončení Okolo Poľska rovnaký počet bodov, o umiestnení rozhodujú postupne nasledovné kritériá:

Držiteľom bieleho dresu v edícii 2016 sa stal Alberto Bettiol.

Okolo Poľska 2017: ružový dres

(získava ho najlepší vrchár)

Vlastnú súťaž na Okolo Poľska majú aj vrchári. Líder klasifikácie a neskôr aj jej víťaz nosí dres ružovej farby. Získava ho pretekár, ktorý má na konte najviac bodov z horských prémií.

Horské prémie sa nachádzajú na vrcholoch jednotlivých kategorizovaných stúpaní, pričom ich hodnota závisí od náročnosti. Na Okolo Poľska existujú štyri kategórie – stúpanie I. kategórie, kde môžu cyklisti získať najviac bodov, ďalej stúpania II., III. a IV. kategórie.

Na vrchole stúpania IV. kategórie boduje iba najlepší a zaznamená bod.

Na trase siedmej etapy pretekov sa nachádza horská prémia I. kategórie, ktorá je venovaná spomienke na bývalého poľského cyklistu Joachima Halupczoka.

Na nej si jazdci pripíšu dvojnásobné body. Prvý na vrchole tak do klasifikácie získa až dvadsať bodov, druhý 14, tretí 10, štvrtý 6 a piaty 4.

IV.III.II.I.
1.13510
2. 237
3. 125
4. 13
5. 2

Pokiaľ majú po skončení pretekov viacerí súťažiaci na konte rovnaký počet bodov, o umiestnení rozhodujú nasledovné kritériá:

Na Okolo Poľska 2016 získal ružový dres celkový víťaz pretekov Tim Wellens.

Okolo Poľska 2017: Modrý dres

(získava ho najaktívnejší pretekár)

Modrý dres je špeciálnou súťažou na Okolo Poľska a svojim spôsobom ide o obdobu bodovacej súťaže. Kým v rámci nej získavajú pretekári body v cieľoch etáp, do klasifikácie o modrý dres bojujú o body na šprintérskych prémiách.

Dokopy sa ich na trase Okolo Poľska nachádza 13 (postupne v jednotlivých etapách 1-3-3-3-1-1-1). Na každej bodujú traja najlepší a pripisujú si 3, 2 a 1 bod. Víťazom je ten, kto ich nazbiera najviac.

Etapa1234567
Počet šprintérskych prémií1333111

Pri rovnosti bodov rozhoduje o poradí umiestnenie v celkovej klasifikácii. Ak aj v nej dosiahnu cyklisti rovnaký čas, rozhodne umiestnenie v poslednej etape.

Držiteľom modrého dresu za edíciu 2016 je Tim Wellens.

Tímová klasifikácia

Svoju súťaž na Okolo Poľska 2017 majú aj družstvá. Do celkového času tímu sa zaznamenávajú časy troch najlepších pretekárov po každej etape.

Pri rovnosti časov rozhoduje o priebežnom lídrovi súčet časov najlepších troch jazdcov v skončenej etape. Ak aj vtedy bude čas rovnaký, rozhodne umiestnenie najlepšieho jazdca tímu v etape.

Pokiaľ dosiahnu tímy rovnaký čas aj v konečnej klasifikácii Okolo Poľska, o umiestnení rozhodujú nasledovné kritériá:

Obhajcom víťazstva v tímovej klasifikácii na Okolo Poľska je Lotto Soudal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Okolo Poľska 2017: Pravidlá (dresy)