O olympiáde sa im ani nesnívalo. Kanada skúša aj bývalého hráča Slovana

Cam Barker sa vracia na Slovensko.
Cam Barker sa vracia na Slovensko. (Autor: SITA)
Miloslav Šebela|9. aug 2017 o 11:49

Olympijský výber Kanady hrá turnaje už od augusta. Tréneri hľadajú, kto nahradí Crosbyho a Toewsa.

BRATISLAVA. Gilbert Brule, Maxim Noreau, Brandon Kozun, Jesse Blacker a brankár Kevin Poulin. To sú nové hokejové hviezdy, ktoré budú na olympijských hrách hrať v tíme obhajcu zlatých medailí.

Kanadský hokejový tím už v auguste hľadá plán B.

Plán A totiž vedenie NHL škrtlo. Na olympiádu do Pjongčanu nepustí žiadneho hráča. Najviac tým utrpia víťazi z posledných dvoch olympiád – Kanaďania.

Prehra a bitka

V pondelok sa na turnaji v Soči predstavili nové kanadské tváre, ktoré sa pokúsia vo februári budúceho roka prekvapiť v Pjongčangu.

S Ruskom, ktoré nominovalo len mladých hráčov, však Kanaďania prehrali 2:3. Navyše jeden z hráčov hostí vyprovokoval pred ruskou striedačkou hromadnú bitku. Víťazný gól Rusov strelil Roman Ľubimov.

Trénerom Kanady je Willie Desjardins, ktorý trénoval tím NHL iba tri sezóny. V rokoch 2013 až 2017 viedol Vancouver. Jeho asistentom bude Dave King. Generálnym manažérom reprezentácie je bývalý skvelý brankár Sean Burke.

Nové tváre majú priniesť medailu

Títo traja sa majú pokúsiť o nemožné. Z hráčov v Európe a v nižších zámorských ligách poskladať tím, ktorý bude bojovať o medailu. Majú na to približne pol roka.

„Tváre v tíme budú nové, ale očakávania máme rovnaké,“ potvrdil ambície šéf kanadského hokeja Tom Renney. Biť sa o medailu bez Crosbyho, Subbana, Webbera, Toewsa či McDavida však bude tvrdá skúška.

Tréneri zrejme budú stavať na hráčoch, ktorí z NHL zamierili do Európy. Sú nimi napríklad Max Talbot, Derek Roy, Marc-Antoine Pouliot, Carlo Colaiacovo či bývalý obranca Slovana Bratislava Cam Barker.

Nik z nich by si pred pár mesiacmi ani len nepomyslel, že bude mať príležitosť hrať na olympiáde.

Tréneri hráčov nepoznajú

Pre kanadských trénerov sú však mnohí hráči málo známi a nevideli ich v zápasoch. Aj preto celkom netradične Kanada štartuje na prípravných turnajoch už v auguste.

Kanadskí tréneri riešia podobnú dilemu ako ich kolegovia z Európy - musia hráčov vyskúšať, nájsť systém. Je to niečo, čím sa v minulosti nemuseli zaoberať.

Pozbierať tím z hráčov NHL je prosté. Teraz musíme riešiť skauting v Rusku, vo Švédsku, Fínsku aj v nižších ligách v Amerike. Bude to fuška.


Scott Salmond, viceprezident Kanadského hokejového zväzu

„Veď ani kanadskí tréneri nepoznajú hráčov, ktorí pôsobia v Európe. Sami dobre vedia, že ak sa chcú pripraviť čo najlepšie na olympiádu, musia hrať prípravné zápasy. Čím viac, tým lepšie,“ vraví dvojnásobný olympijský víťaz Boris Majorov pre Sovetskij sport.

A kanadskí hokejisti budú hrať ďalšie turnaje v Európe aj počas sezóny. Naisto sa predstavia na fínskom Karjala Cupe, vo Švajčiarsku na Spenglerovom pohári a na Turnaji prvého kanála v Moskve.

„Pozbierať tím z hráčov NHL je prosté. Teraz musíme riešiť skauting v Rusku, vo Švédsku, Fínsku aj v nižších ligách v Amerike. Bude to fuška,“ opisuje pre Calgary Herald viceprezident Kanadského hokejového zväzu Scott Salmond.

Prvý raz od Nagana

Vedenie NHL už dávnejšie oznámilo, že ligu počas olympijského turnaja nepreruší a svojich hráčov na hry nepustí. Zákaz sa týka aj hokejistov, ktorí pôsobia v nižších zámorských súťažiach (napríklad vo farmárskej AHL), ak majú zároveň podpísanú zmluvu s klubom z NHL.

Zo slovenských hráčov majú dvojcestný kontrakt napríklad Peter Cehlárik v Bostone alebo Martin Réway v Montreale.

Hráči z NHL štartovali na olympijskom turnaji prvý raz v roku 1998 v Nagane. Odvtedy nechýbali ani na nasledujúcich štyroch olympiádach - v Salt Lake City 2002, v Turíne 2006, vo Vancouvri 2010 a v Soči 2014.

Teraz vedenie NHL ich štart zamietlo. Tvrdí, že prerušenie súťaže pre olympiádu prináša lige iba straty a žiadne benefity.

Olympijský turnaj v Pjongčangu sa uskutoční od 9. do 25. februára. Slovensko narazí v základnej B-skupine na Rusko, USA a Slovinsko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»O olympiáde sa im ani nesnívalo. Kanada skúša aj bývalého hráča Slovana