Ako klubový funkcionár prešiel všetky súťaže. Aké sú ciele nového predsedu SsFZ?

Stanislav Neuschl.
Stanislav Neuschl. (Autor: Ivan Mriška)
Titanilla Bőd|21. jan 2022 o 21:33

Delegátov vraj presvedčil tým, že nie je rozhodca.

Voľby o post predsedu Stredoslovenského futbalového zväzu boli extrémne vyrovnané. V prvom kole získali Stanislav Neuschl a Ľubomír Samotný po 24 hlasov, tretí Igor Krško mal o jeden hlas menej. Do druhého kola postúpili dvaja, v ňom uspel Neuschl, ktorý mal 37 hlasov, zatiaľčo Samotný iba 33.

Sportnet oslovil nového predsedu Stanislava Neuschla, aby okomentoval voľby a priblížil svoje prvé kroky na čele SsFZ.

Prekvapilo vás, aký tesný bol rozdiel medzi jednotlivými kandidátmi?

Nie, bol som pripravený na to, že bude rozhodovať každý hlas. Práve preto som pri predvolebných stretnutiach veľmi aktívne vnímal problémy klubov. Budem sa snažiť riešiť tieto problémy.

Mal som silných protikandidátov a musel som s tým počítať, že to bude veľmi tesné.

Čím ste podľa vás presvedčili delegátov?

Myslím si, že som ich presvedčil tým, že nie som rozhodca, ani som ním nikdy nebol. Som klubový funkcionár a prešiel som všetky súťaže: od tých oblastných cez regionálne až po profesionálne, takže mám absolútne prehľad a poznám plusy a mínusy všetkých súťaží.

Dal som si za cieľ, že budem dvíhať malé oblastné futbalové zväzy, aby nezaostávali za tými veľkými. Začneme mládežou. Chcem, aby vznikali nové družstvá, ako som to spomínal aj v predvolebnom rozhovore, teda aby v každom oblastnom futbalovom zväze vzniklo každý rok päť nových družstiev prípravky. Chcem to naštartovať, ale musíme dať peniaze na trénerov, aby sa to mohlo rozbehnúť. Všade počúvame, ako sa to nedá, ale ja si myslím, že sa to podarí.

V súčasnej dobe však pozorujeme úbytok klubov, hráčov i rozhodcov, najmä v južnej časti stredného Slovenska. Ako to chcete riešiť?

Všetko sa deje preto, lebo sa to neriešilo. Mladých nepribúdalo zároveň s dospelými, a to je problém. My ich musíme zase pritiahnuť.

V tejto covidovej dobe sa už chlapci dosť vyhrajkali na mobiloch a počítačoch, oni už chcú zmenu, chýba im pohyb. Je to obšírnejší problém aj na úrovni škôl, to už je téma pre ministerstvo školstva. Je to nekonečný boj, ktorý treba bojovať.

Aké budú vaše prvé kroky na čele SsFZ?

Musíme si spraviť prvé zasadnutie výkonného výboru a po voľbách naštartovať jednotlivých členov, vytvoriť komisie a tie musia začať pracovať, veď o chvíľu sa nám začínajú súťaže. Chcem to robiť tak, aby každý, kto má záujem, sa mohol prihlásiť do komisie. Po pol roku si prehodnotíme, čo bolo zlé a čo bolo dobré, a robíme opatrenia. Týmto smerom sa chceme posunúť.

Takmer dve desaťročia ste pôsobili ako manažér Sokola Dolná Ždaňa, neskôr po spojení so Žiarom nad Hronom FK Pohronie. V čom je váš pohľad na futbal ako dlhoročného klubového funkcionára iný ako pohľad rozhodcu či zväzového funkcionára?

Mám úplne iný pohľad, ale v debatách s kolegami sa budeme snažiť tie názory koordinovať.

Čo si myslíte, aká bude spolupráca s vašimi protikandidátmi?

Ja som naklonený spolupráci s protikandidátmi, nemáme so sebou žiadne problémy. Chcem spájať, nie rozdeľovať.

Vo vašich predvolebných vyjadreniach ste načrtli konkrétne čísla, ako by ste chceli zvýšiť počet družstiev, v 11 oblastných zväzov má pribudnúť ročne 55 družstiev prípravky. S čím by ste boli spokojný na konci volebného obdobia?

To je ešte ďaleko, ešte sme len na začiatku. Ale tie čísla chcem splniť. Urobím všetko pre to, aby tie čísla naozaj boli také, aké som načrtol. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Ako klubový funkcionár prešiel všetky súťaže. Aké sú ciele nového predsedu SsFZ?