Hráč žiadal zmenu. Columbus vymenil svoju hviezdu za bývalú draftovú dvojku

Na snímke zľava Fín Patrik Laine v drese Winnipeg Jets, Auston Matthews v drese Toronta a Pierre-Luc Dubois v drese Columbus Blue Jackets  po vstupnom drafte zámorskej hokejovej NHL v Buffale 24. júna 2016.
Na snímke zľava Fín Patrik Laine v drese Winnipeg Jets, Auston Matthews v drese Toronta a Pierre-Luc Dubois v drese Columbus Blue Jackets po vstupnom drafte zámorskej hokejovej NHL v Buffale 24. júna 2016. (Autor: TASR/AP)
TASR|23. jan 2021 o 19:45

Súčasťou výmeny je ešte jeden hráč a výber v drafte.

COLUMBUS. Klub zámorskej hokejovej NHL Columbus Blue Jackets vymenil svojho najproduktívnejšieho hráča z uplynulej sezóny Pierrea-Luca Duboisa do Winnipegu Jets.

Opačným smerom putovali fínsky kanonier Patrik Laine a Jack Roslovic. Winnipeg získal aj výber v 3. kole budúcoročného draftu.

Columbus urobil trejd dva dni po tom, čo Duboisa stiahol zo zápasu s Tampou Bay Lightning (2:3 pp) už počas prvej tretiny, pretože sa "dostatočne nesnažil".

Dvadsaťosemročný Kanaďan síce medzi sezónami ako obmedzený voľný hráč podpísal novú dvojročnú zmluvu na päť miliónov dolárov ročne, no vedeniu zároveň odkázal, že chce odísť a "zmeniť prostredie". Údajne žiadal o výmenu do "väčšieho hokejového trhu".

Blue Jackets draftovali Duboisa v roku 2016 v 1. kole z celkového tretieho miesta, odvtedy odohral za Columbus tri sezóny. Najviac sa mu vydaril ročník 2018/2019, keď v 82 zápasoch základnej časti získal 61 bodov za 27 gólov a 34 asistencií.

V minulej skrátenej sezóne nazbieral 49 bodov (18+31) v 70 dueloch základnej časti, v 10 zápasoch play off pridal štyri góly a šesť asistencií. V prebiehajúcej sezóne nastúpil na päť duelov a strelil jeden gól.

"Pierre-Luc bol uplynulé štyri roky dôležitou súčasťou nášho tímu, no toto je správny čas pre obe strany pohnúť sa iným smerom," uviedol generálny manažér Blue Jackets Jarmo Kekäläinen.

Dubois odohral celkovo v základnej časti NHL 239 zápasov a nazbieral 159 bodov (66+93), v 26 dueloch play off pridal 19 bodov (8+11). Kanadu reprezentoval na dvoch MS, v roku 2019 vybojoval na šampionáte v Košiciach a Bratislave s národným tímom striebro.

Aj v súvislosti s dvadsaťdvaročným Lainem sa medzi sezónami hovorilo o trejde a jeho agent Mike Liut uviedol, že by to bolo pre hráča asi to najlepšie.

Fínsky krídelník odohral v prebiehajúcom ročníku iba prvý duel Jets, v ktorom strelil dva góly a pridal asistenciu, keďže sa zranil v hornej časti tela. Jeho kontrakt na 6,75 milióna dolárov vyprší na konci sezóny.

"I Waynea Gretzkého vymenili. Hráči menia kluby neustále, je to súčasť hry," povedal 4. januára.

Winnipeg si ho vybral z 2. miesta draftu v roku 2016. V jeho farbách nastúpil na 306 duelov základnej časti, v ktorých nazbieral 250 bodov (140+110). V 24 stretnutiach play off zaznamenal osem gólov a osem asistencií.

Roslovic podpísal v sobotu ako obmedzený voľný hráč s Blue Jackets dvojročný kontrakt na 3,8 milióna dolárov. Dvadsaťtriročný útočník sa tak vrátil do rodného mesta. Počas piatich sezón odohral v NHL dokopy 200 duelov a nazbieral 72 bodov (26+46).

"Posilnenie ofenzívy bola naša priorita a príchody Patrika Laineho a Jacka Roslovica to len dokazujú. Patrik je hráč, ktorého poznáme veľmi dobre a za krátky čas sa stal jedným z najlepších strelcov ligy. Jack je mladý hráč s veľkým potenciálom a sme nadšení, že sme ho získali," povedal pre nhl.com Kekäläinen.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hráč žiadal zmenu. Columbus vymenil svoju hviezdu za bývalú draftovú dvojku