Grécki fanúšikovia urážali rodinu hráča z NBA. Nemecko je po 17 rokoch v semifinále

Giannis Antetokounmpo a Dennis Schroder
Giannis Antetokounmpo a Dennis Schroder (Autor: FIBA)
Martin Kozinka|14. sep 2022 o 13:25

Nemci postúpili cez Giannisove Grécko.

BERLÍN. Nemci nedokázali netrafiť a štvrtina hrôzy pre Grécko. Aj takto by sa dal zhrnúť štvrťfinálový duel ME v basketbale 2022 medzi Nemeckom a Gréckom.

Domáce publikum v Berlíne sa mohlo radovať z postupu "Die Mannschaft".

V basketbale sa môže stať, že jeden hráč má "šťastné ruky" a začne mu padať do koša každá strela. Keď sa to ale stane celému tímu, je to obrovská rarita.

Nemci zakončili zápas na 49-percentnej úspešnosti streľby z poľa. Spoza perimetra dokonca pálili presnejšie ako za dva body. Celkovo premenili sedemnásť streleckých pokusov za tri body z 31.

Tri minúty pred koncom tretej štvrtiny bolo skóre tejto desaťminútovky 20:1 pre Nemecko. Grécki basketbalisti nepridali ani jeden bod z poľa skoro osem minút. 

„Bol to boj mužov. Nemecko bolo lepšie. Ale je to len začiatok. Musíme si z toho vziať veľké ponaučenie. Každý jednotlivec," prezradil po zápase na tlačovej konferencii tréner Grécka Dimitrios Itoudis.

Hviezdy zápas nedohrali

Predtým ako bol Dennis Schröder zo zápasu vylúčený po piatich fauloch, pričom mal na konte aj dve nešportové chyby, zaznamenal 26 bodov a osem asistencií. Dôvod jeho vylúčenia uverejnil na sociálnej sieti.

„Grécki fanúšikovia! Bola to dnes šialená atmosféra. Tolerujem toho dosť od hráčov, ale používať vulgarizmy alebo niečo podobné o mojej rodine je za hranicou,” uverejnil Schröder na svoj príbeh na Instagrame.

„Nie je to správne, takže mi nehovorte, ako mám na to reagovať,” dodal Schröder, ktorý bol vylúčený práve po svojej horkokrvnej reakcii.

Tesne pred týmto momentom putovala predčasne pod sprchy aj grécka hviezda Giannis Antetokounmpo. Počas odchodu do útrob berlínskej arény sa s ním spevom rozlúčili aj domáci diváci. 

Hviezda NBA počas zápasu zaznamenala 31 bodov, pridala sedem doskokov a osem asistencií. Nemecký tím sa Giannisa snažil v území pod košom ubrániť najväčším počtom hráčov, ako sa len dalo.

Aj napriek bohatým skúsenostiam z rôznych súťaží bol Giannis pre gréckeho kouča najväčšou hviezdou, akú kedy trénoval.

„Pokiaľ ide o Giannisa a prácu s ním, je to jednoduché. Je vysoko motivovaný a veľmi skromný človek. Jeho prístup vo všeobecnosti v živote a športe je výnimočný," povedal Itoudis pre BasketNews.

„Určite sa teraz potrebuje nadýchnuť, vrátiť sa zdravý do NBA, vyhrať tam tituly a vrátiť sa vždy, keď bude možné, aby pomohol národnému tímu," uzavrel Itoudis.

Mladá hviezda z tímu Orlando Magic Franz Wagner mala po zápase na svojom konte 19 bodov pri streľbe 5/7 spoza perimetra. Jednu trojku pridal aj z odskoku, keď bol bránení práve Antetokounmpom.

VIDEO: Wagnerova trojka cez brániaceho Giannisa

Nemecký tréner mal chuť na pivo

Počas tlačovej konferencie dostal 63-ročný tréner Nemecka Gordon Herbert otázku, či by víťazstvo oslávil pohárom vína, ako pred zápasom sľúbil. Kouč na ňu odpovedal takto:

„Viem jednu vec. Svojim hráčom nedám moju kreditnú kartu,” žartoval Herbert. 

„Radšej by som si dal teraz studené pivo. Dennis (Schröder) chcel moju kreditnú kartu, ale povedal som mu: Bol som trikrát rozvedený, nebude sa ti páčiť môj limit na karte.”

VIDEO: Tréner Nemecka pobavil novinárov

Nemci v zápase dominovali aj na doskokoch. Vo štvrťfinálovom dueli ich mali o štrnásť viac ako ich súper. Celkovo bol pomer 46:32 na doskoky. 

„Zlepšili sme prechodovú fázu do obrany a lepšie sme doskakovali. Myslím, že to dnes rozhodlo. Veľkú zásluhu majú na tom hráči,” dodal Herbert.

Hlavný tréner sa tešil aj z toho, čo toto víťazstvo a postup Nemecka do semifinále EuroBasketu pre tamojší basketbal znamená.

„Myslím si, že je to pre nemecký basketbal neuveriteľné. Spôsob, akým tento tím a hráči predvádzali výkony na domácej pôde. So spôsobom, akým sme hrali sa môžu ľudia stotožniť a vidieť v nej našu identitu. Práve identita je jedna vec, ktorú sme sa rozhodli okamžite v tíme vytvoriť,” prezradil a dodal:

„Ešte nás čakajú dva zápasy. Dali sme si za cieľ získať medailu. Ľudia sa na mňa vtedy pozerali, akoby som bol trochu blázon, ale toto je stále to, čo hľadáme.“

Pre gréckeho trénera je to iba začiatok

Pre skúseného a známeho gréckeho trénera Dimitriosa Itoudisa to bol debut na medzinárodnej scéne.

„Chcel by som povedať, že sme si tento turnaj naozaj užili. Chceli sme vyhrať vojnu, ale to sa nám nepodarilo,” prezradil grécky kouč.

„Je to šprint. A v šprinte môžete niekedy urobiť chyby. Hovorím aj o sebe. Musíme tieto chyby riešiť a prijať to, čo sa stalo. Berte to tak, ako to je a staňte sa lepším ja,“ dodal.

Pred médiami priznal, že skladá hold španielskej basketbalovej reprezentácii a systému, vďaka ktorému podávajú na medzinárodných turnajoch rok čo rok skvelé výkony.

„Myslím si, že aj táto skúsenosť bola pre mňa dôležitá. Chceme si vytvoriť návyky. Ako to urobíme? Ak budeme všetci spolu. Ostatné národné tímy, Španielsko, mali rovnaký trénerský tím a tento skvelý progres, ktorý sledujeme aj dnes. 

Gratulujem Sergiovi Scariolovi, môjmu priateľovi a španielskej basketbalovej federácii. Vytvorili si návyky a to je skvelé,“ prezradil Itoudis.

Grécky kouč vyhral s tímom CSKA Moskva dva tituly v prestížnej Eurolige a v oboch víťazných rokoch sa stal trénerom roka.

V júni tohto roka podpísal trojročný kontrakt s tureckým tímom Fenerbahce Istanbul po tom, ako predčasne ukončil kontrakt v Rusku.

Pre svoje tímové povinnosti vynechá ako tréner Grécka kvalifikáciu na MS v basketbale 2023. Na otázku, aké ťažké bude nájsť rovnováhu medzi prácou v euroligovom klube a národnom tíme, však položil otázku, ktorá ho stále trápi.

VIDEO: Grécki fanúšikovia sa lúčili s turnajom s vďakou k trénerovi Itoudisovi

„Nie je možné byť trénerom v oboch oknách (myslená reprezentačná pauza a ligová sezóna, pozn.) pretože sa musím sústrediť na Euroligu.

Naozaj verím, že nakoniec si ľudia sadnú a nájdu najlepšie možné riešenia, aby sme mali všetkých potrebných trénerov a hráčov," avizuje Itoudis.

Okrem iného po zápase poznamenal, aký je rozdiel medzi tým, keď národný tím neposilní hráč z NBA a hráč z Euroligy.

„Toto je veľká diskusia, ktorú ste teraz otvorili a ja naozaj nemám veľa času. Len vám niečo poviem. Keď hráči NBA neprídu na medzinárodný turnaj, pretože to nie je možné, všetci sú s tým v poriadku. 

Keď ale nepríde hráč z Euroligy, všetci zrazu útočia na Euroligu. Nerozumiem prečo. Zaujímalo vás niekedy prečo? Nie je to fér,“ položil Itoudis otázku pred novinármi.

Na nemecký národný tím čaká prvé semifinále od roku 2005, kedy ich k striebornej medaily doviedol Dirk Nowitzki. V semifinále narazí na Španielsko, ktoré vo štvrťfinále zdolalo Fínsko. Zápas sa odohrá v piatok o 20:30 hod.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Grécki fanúšikovia urážali rodinu hráča z NBA. Nemecko je po 17 rokoch v semifinále