Nad pekinským úspechom visí tieň obáv z budúcnosti

SITA|29. nov 2008 o 11:53

Šéf Štábu Peking 2008 a viceprezident Slovenského olympijského výboru (SOV) pre letné športy Vladimír Miller na sobotňajšom 36. valnom zhromaždení v Bratislave v správe.

BRATISLAVA. Šéf Štábu Peking 2008 a viceprezident Slovenského olympijského výboru (SOV) pre letné športy Vladimír Miller na sobotňajšom 36. valnom zhromaždení v Bratislave v správe o účasti slovenskej výpravy na Hrách XXIX. olympiády v Pekingu vyzdvihol fakt, že napriek najmenej početnej výprave (iba 58 športovcov z 15 športových odvetví) boli pre Slovensko najúspešnejšie v histórii. Zároveň však z jeho úst odzneli obavy o budúcnosť.

Výprava SR priviezla z čínskej metropoly rovnaký počet medailí ako pred štyrmi rokmi z Atén - šesť, ale zbierka bola cennejšia (3 - 2 - 1). V hodnotení obsadilo Slovensko 25. miesto spomedzi 204 zúčastnených krajín, čo je v porovnaní s predchádzajúcimi hrami posun o štyri priečky a zároveň najlepšie umiestnenie v ére samostatnosti. Podľa analýzy SOV skončilo Slovensko v hodnotení krajín s porovnateľným počtom obyvateľstva (do 5,5 mil.) druhé za Nórskom. Vladimír Miller však upozornil aj na negatíva slovenského účinkovania na pekinských hrách.

"Nepodarilo sa splniť plánovaný zisk 14 umiestnení do 8. miesta, pričom takéto umiestnenie znamená prienik do úzkej svetovej špičky. Okrem medailistov iba štyri ďalšie umiestnenia od 4. do 8. miesta sú zvýraznením skutočnosti, že väčšina športovcov nepreukázala potenciál príslušnosti k svetovej špičke. V Aténach 2004 bolo takýchto umiestnení 12 a v Sydney 2000 dokonca až 16. Potvrdilo sa, že vo výprave mali byť výlučne iba tí, ktorí splnili B-limit. Z B-limitárov potvrdil oprávnenosť nominácie iba plavec Ľuboš Križko." Šéf výpravy poukázal na to, že veľká časť športovcov zaostala za svojimi výkonmi, pričom vo viacerých prípadoch išlo o mentálne zlyhanie, v niektorých o zbytočne prehnané sebavedomie ("Chýbalo im viac pokory") a výsledky ovplyvnilo prekvapujúco veľa zranení.

Podľa Vladimíra Millera bol medailový potenciál slovenskej výpravy vyšší, on osobne počítal s 8 medailami. Viceprezident SOV upozornil, že olympijské úspechy dosahuje Slovensko dlhodobo len v troch športoch - vodnom slalome, rýchlostnej kanoistike a streľbe. "V iných odvetviach sú to už iba jednotlivci," dodal a pripomenul, že ani budúcnosť nevyzerá veľmi optimisticky. "Máme iba úzky okruh jednotlivcov, ktorí sú schopní konkurovať svetu. Nie som si istý, či tento pokles nebude pokračovať a obávam sa, aby sme nemuseli skonštatovať, že Peking bol našou labuťou piesňou," upozornil Miller a na faktoch prezentoval, že slovenský športovec - olympionik starne. V Pekingu malo viac ako 30 rokov 22 športovcov, v kategórii 26 až 29-ročných boli 20, jedenásti mali 23 až 25 rokov a iba piati mali menej ako 23 (v Aténach 2004 až pätnásti).

Vážnym problémom súvisiacim s budúcnosťou slovenského športu je podľa viceprezidenta znižovanie tabuľkových miest v rezortných športových centrách (VŠC, NŠC). "Je zarážajúce, že doteraz sa nepodarilo zaradiť Davida Musuľbesa ani do jedného, táto krajina sa o neho nevie postarať," zdôraznil. Šéf sekcie športu na Ministerstve školstva SR Pavol Macko v diskusii reagoval na túto výčitku informáciou, že už predložili ministrovi školstva materiál, aby skvelý zápasník dostal tabuľkové miesto v NŠC.

Na negatíva znižovania stavu športovcov v rezortných strediskách upozornil aj predseda Slovenského združenia telesnej kultúry (SZTK) a súčasne aj riaditeľ Strediska štátnej športovej reprezentácie Ministerstva vnútra SR Marián Kukumberg. "Nestačí len konštatovať, že stavy sa znižujú. Musíme na to reagovať a zásadným spôsobom k tomu aj niečo povedať," vyhlásil. Podľa Kukumberga je absolútna špička adekvátne zabezpečená, ale už druhý sled má slabé podmienky a mladí úplne zlé. "Bez peňazí sa nikam nepohneme," zdôraznil Kukumberg. V diskusii ho podporil aj šéf Slovenského stolnotenisového zväzu Zdenko Kríž, ktorý poukázal na to, že finančné prostriedky pre slovenský šport sa nezvyšujú, ale reálne znižujú: "Miliarda spred 10 rokov má teraz polovičnú hodnotu," uviedol Kríž a upozornil delegátov 36. valného zhromaždenia SOV, že od 1. januára 2009 budú môcť byť štátne pozemky pod športoviskami odpredané komukoľvek. "Mali by sme vyzvať vládu, aby účinnosť tohto rozhodnutia pozastavila, lebo sa nám môže stať, že v roku 2012, keď budeme sláviť 20. výročie vzniku SOV už nebudeme mať kam umiestniť pamätnú tabuľu, že na tomto mieste vznikol, lebo Dom športu, ktorý stojí na štátnych pozemkoch, už nebude existovať."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Nad pekinským úspechom visí tieň obáv z budúcnosti