Líderkou tímu bude Zapletalová. Slovensko na ME v Mníchove s 19 atlétmi

Najskúsenejší v slovenskej výprave na ME bude prekážkar na 400 m Martin Kučera, v Mníchove to bude už jeho štvrtá účasť.
Najskúsenejší v slovenskej výprave na ME bude prekážkar na 400 m Martin Kučera, v Mníchove to bude už jeho štvrtá účasť. (Autor: TASR)
Gabriel Bogdányi, atletický novinár|5. aug 2022 o 07:00

Oštepára Slezáka obral o účasť na ME laxný prístup Nemcov k povinnostiam.

BRATISLAVA. „Základný cieľ výpravy je získať aspoň jedno finálové umiestenie. Naša situácia však nie je jednoduchá, lebo za normálnych okolností by bola zrejme jednoznačnou líderkou Emma Zapletalová, ktorá by mohla poškuľovať možno aj na medailovú pozíciu,“ načrtol ambície slovenskej výpravy na blížiacich sa 25. majstrovstvách Európy šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš.

„Žiaľ, po zranení sa len rozbieha, ale v jej prípade stále živíme aspoň finálové ambície. Ak by doň postúpila, potom sa už môže stať naozaj čokoľvek.“

Výkonný výbor SAZ odobril účasť 13 jednotlivcov, ktorí si vybojovali miestenku buď na základe splnenia extrémne prísneho limitu, alebo postavenia v kvalifikačnom rebríčku.

Okrem toho sa v nominácii ocitla aj šestica štvorstovkárov pre štafetu na 4 x 400 m. V nej však môžu bežať aj traja, ktorí sa predstavia v individuálnych súťažiach – Šimon Bujna (400 m), Martin Kučera, Matej Baluch (obaja 400 m prekážok). Tréneri Radoslav Ivan a Adrián Pavelka tak budú finálnu štvoricu vyberať až z deviatky štvrťkárov.

Vo výprave je 19 športovcov, o dvoch menej ako na predošlých ME 2018 v Berlíne a rovnaký počet ako na ME 2010 v Barcelone. Najskúsenejší je prekážkar na 400 m Martin Kučera, ktorý sa predstaví už na svojich štvrtých ME.

Lídrom mužskej časti výpravy by podľa šéftrénera Pupiša mali byť šprintér Ján Volko a chodec Miroslav Úradník. Kým Volko sa trápil zdravotne v prvej časti sezóny, Úradník mal po návrate z MS v americkom Eugene, kde na 35 km skončil ako siedmy najlepší Európan, pozitívny test na Covid-19.

„Volkove posledné výkony naznačili, že mu forma stúpa. Nad Úradníkom i ďalšími, ktorí v poslednom období prekonali Covid-19, však visí veľký otáznik. Ako táto choroba ovplyvní ich mníchovský výkon, ukáže až samotná súťaž,“ zdôraznil Martin Pupiš.

Do Mníchova mohol ísť na šampionát aj oštepár Maximilián Slezák. V kvalifikácii skončil 27., jedno miestečko za dvadsaťšestkou postupujúcich. Už dávnejšie však bolo známe, že nemecký oštepár Vetter na ME nepôjde.

Ibaže národná federácia Európskej atletike (EA) neoznámila, že Vettrer bude v Mníchove absentovať a – preto zaňho nepozvali ďalšieho oštepára v poradí – Trnavčana Slezáka.

„Nemci sa neunúvali Vettera odhlásiť, pripravili o štart iného pretekára a nebudú za to ani sankcionovaní. Toto je ukážka, ako funguje v praxi systém, ktorý mal priniesť rovnosť šancí, fair play a najmä presný počet štartujúcich v disciplínach,“ hneval sa šéftréner SAZ.

SLOVENSKÁNOMINÁCIA NA ME 2022 V MNÍCHOVE

MUŽI

  • Ján Volko (Naša atletika Bratislava, 100 a 200 m, 2. štart na ME)
  • Šimon Bujna (ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, 400 m a 4 x 400 m, 2. štart na ME)
  • Martin Kučera (BK HNTN Bratislava, 400 m prek. a 4 x 400 m, 4. štart na ME)
  • Matej Baluch (ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica , 400 m prek. a 4 x 400 m, premiéra na ME)
  • Miroslav Úradník (ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, 20 a 35 km chôdza, 2. štart na ME)
  • Dominik Černý (ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, 20 a 35 km chôdza, premiéra na ME)
  • Michal Morvay (ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, 35 km chôdza, premiéra na ME)
  • štafeta 4 x 400 m: (Oliver Murcko/Inter-SC Bratislava, Patrik Dömötör/Slávia STU Bratislava, Miroslav Marček/Slávia STU Bratislava, Franklin Henry/Slávia Trnava, Roman Haraslín/Naša atletika Bratislava, Adrián Pavelka/Slávia STU Bratislava – aj asistent trénera pre štafetu).

ŽENY

  • Viktória Forster (ŠK ŠOG Nitra, 100 a 100 m prek., premiéra na ME)
  • Emma Zapletalová (ŠK ŠOG Nitra, 400 m prek., 2. štart na ME)
  • Daniela Ledecká (ŠK ŠOG Nitra, 400 m prek., 3. štart na ME)
  • Veronika Kaňuchová (ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, kladivo, 2. štart na ME)
  • Hana Burzalová (ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, 20 a 35 km chôdza, premiéra na ME)
  • Ema Hačundová (ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, 35 km chôdza, premiéra na ME)

REALIZAČNÝ TÍM

  • Vedúci výpravy: Martin Pupiš, fyzioterapeuti: Lenka Skaličanová, Denis Freudenfeld, lekár: Pavol Hajmássy, tréneri: Ľuboš Machník, Peter Žňava, Radoslav Ivan, Roman Benčík, Katarína Adlerová, Naďa Bendová, extra tréneri s akreditáciou: Matej Spišiak, Libor Charfreitag, Edmund Kováč

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Líderkou tímu bude Zapletalová. Slovensko na ME v Mníchove s 19 atlétmi